Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Спонтан абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Gkatzopulu, 28 јануари 2011.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    @*sisi* A zosto nameren abortus? Po tvoja licna inicijativa ili? Ne veruvam deka ima posledici ne si ni prva ni posledna, ednostavno rabotite ne idat sekogas koga nie sakame, togas moze slycajno si ostanala bremena, a sega ete sakas pa tesko ide. Poleka so tek na vreme kje bide, stom ednas bidnalo pak ke bide :)

На *sisi* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    @*sisi* не се обесхрабрувај, еве мојот пример да ти го кажам, но не си фаќај при срце, кај мене така бидна... имав спонтан во 8ма недела и ми правеа киретажа. Ми препорачаа пауза од 6 месеци, но баш тогаш почнав на работа и морав да одложам малку. Година дена после апонтаниот почнавме со обидување, и наредните две години секој месец негативен тест. Гинеколошки прегледи, пап, брисеви, се беше во ред, само ми се покачуваше хормонот пролактин, и пак објаснување на докторот беше 'на нервна база ти е, опушти се'! Од пуста желба за бебе пуштив стомск ко 5ти месец, сите мислеа трудна сум. Толку нервози, солзи, самосожалување... Конечно и последниот гинекогѓлог во градот го посетив, ми даде терапија кломифен, мерење на фоликули, термини за однос/апстиненција и наредниот месец тестот =! После година и пол од породувањето, без план, туку во опуштена релаксирачка романтика забременив пак, и после уште една и пол година еве го третото, баш од само еднаш, и тоа по сите календари ни плоден ден не било!? Како и да е, чим си забременала еднаш ќе забремениш пак. Ете и на прегледи одиш во ред е се, евентуално хормоните да ги провериш ако не ти рекле до сега, и само опуштено, читај секаде истото го велат, психата е најголемата пречка! !

На kikin, dromka и *sisi* им се допаѓа ова.
  3. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    451
    Vi blagodaram mnogu me zivnavte malku so sovetite, obicno i jas imam taka slusnato stom ednas zenata ostane bremena deka povtorno ke si ostane normalno. Pa sega ke videme se nadevam na pozitivni rezultati i vi posakuvam site sto si nemate vo najskoro vreme da si drzete bebusce vo race toa e najgolema i najradosna rabota. VE POZDRAVUVAM FEMINKI PREKRASNI STE :)

На kristince51, dromka, MilaP и 2 други им се допаѓа ова.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    Da ne se povtoruvam,nekolku pati go raskazav mojot slucaj,procitaj ponazad vo temava...Cisto kako primer,samo zelba i trpenie :)

На *sisi* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LaleQ

LaleQ Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    имав спонтан абортус оред еден месец ,ја завршив терапијата што ми беше дадена и требаше да добијам,добив но на влошката не е крв туку како црно нешто а кога се бришам со тоалетната хартија има крв,од што може да биде така

6. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    22.258
    @LaleQ Сеуште се чистиш затоа. Не се секирај ќе помини :o:

На LaleQ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    не е страшно, нормално е, се уште има за чистење....Не се плаши.

На LaleQ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.850
    Допаѓања:
    13.468
    Lele be, lugje, koga citam vaka uste potesko mi e. Od kade tolku spontani, a nekoi be bez problem ragjaat i toa od prva. Bas pred nekoj den bevme kaj edni ( toa deka maz mi sakase da odi) i taa vika deka saka mnogu deca i bi ragjala bez problem. Ima sega dve deca a e tri godini pomala od mene, a jas za da dobijam barem edno se macam, se klukam so terapii. se osekjam prazno. Si vikam zosto da ja docekam nova godina bez bremenost ili bebe. Moze izlegov od temata, izvinete. No sakam da si olesnam.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    На сите што сне поминале низ тоа ни е исто, затоа ако не е во оваа, за 2016 година посакувам на сите нас што сне поминале низ таа болка да ни се исполни најголемата желба, бременост и еден бебуш (па и две одеднаш) за да ја излечиме болката , да се радуваме во 2016.

На monik55, МилаФеминка, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Да прашам, дали сите после спонтан и чистење чекате по 6 менструации за повторно обидување, или има некој пример што почнале порано?

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Мислам тие што имале спонтан во рана бременост чекаат помалце околу 3 менсртруации.

12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Меѓутоа, ако е правена киретажа докторите упатуваат на чекање од 6 менструации...

13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Сите различно кажуваат ,најдобро е да се чека 6 месеци ама има некој што вика три менструации и може има пишувано наназад мислења прочитај.

14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    @kikin лекарите генерално препорачуваат од 3-6 месеци, но, се зависи во кој период од бременоста се случило, дали пред спонтаниот бременоста била уредна,од возраста на жената/девојката,историја на болести...
    Матичниот гинеколог што ја следел бременоста најубаво ќе си каже.
    Инаку,јас сум пример дека всушност нема правило во овој случај.
    Генерално, имав уредна бременост како по книга. Преку ноќ,ми се случи спонтан во 19 недела. Ме советуваа да паузирам 6 месеци.
    Останав бремена по само 3м(колку и да звучи чудно,до ден денес не можам да си објаснам како се случи тоа иако имавме односи со сите можни заштити и чуда).
    Се заврши ок,имам синче скоро 16м.
    Сума сумарум,треба да се следат препораките од лекарот,а од друга страна голем удел има и божјата волја...

На joy1, Pcelka94, zalosna и 4 други им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Кени даде бог на сите.

На podravka и Bebulleee им се допаѓа ова.
  16. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Зависи и од причината за спонтаниот.Јас требаше да правам 1 година пауза.Слушај го гинекологот ;)

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.803
    Допаѓања:
    325.324
    Јас чекав 6 месеци
    Организамот мора да одмори и да се регенерира.

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Јас чекав 1 менструација и после неа отидов на контрола и се беше во ред и пак пробавме и одма се фати и си имав уредна бременост како по книга, без никакви потешкотии, без никаков проблем и ете го финалниот резултат, спие до мене и има 3 години :)
    Што да каже човек ќе згреше, што знам, кај секоја жена е различно, слушај си го срцето и телото, ти најубаво си знаеш. Поздрав и што побрзо пак да се израдуваш :hai:

На Bebulleee и kikin им се допаѓа ова.
  19. SoniD

SoniD Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво на сите,навистина тажна тема,но за жал честа.Би сакала да ве замолам за совет.Бремена сум во 14-та недела,кога дознав бев 5-та недела.При прегледот д-р ми даде Утрогестан вагинално бидејќи имав мали крварење.По 3 недели на контрола се беше ок.Во 11 недела имав болка како менструална и малку прокрварив-темна крв,се слушнав со д-р ми кажа нема место за паника бидејќи е темна крвта и е во период во кој доколку не би била бремена требаше да добијам менструација.На 12 недела бев на 4Д се беше ок со бебата,д-р ми кажа дека во каналот има уште малку крв да се доисчисти.Од тогаш секое одење во WC на тоалетната имав кафеав исцедок.Пред два дена имав малку повеќе темен исцедок и мали болки во стомакот како менструални.Од вчера немам никаков исцедок,немам болки а и немам никакво мачкини,како воопшто да не сум бремена.А да напоменам дека претходно имав големи мачнини и како преку ноќ да престанале.Ве молам за совет

20. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.495
    Macninite prestanuvaat posle 12nedela ne se sekiraj normalno e .