Jas pred tri god na denesen den doznav oti sum bremena so ivf za posle na 1avgust da go izgubam bebeto vo6 nedela placam celden no se e dzabe na mm ne go potsetuvam oti i nego ke go boli
Од мене само една морална поддршка до сите што сте доживеале ваква загуба...секој различно ги препродува тие моменти. Јас на пример уште наредниот ден се вратив на работа, не се затворив и не се вртам назад. За тие што во позрела бременост доживеале спонтан може е уште потешко, на никој никогаш да не му се повтори. Но, соберете сили, зафатете го умот со некоја активност и повторно обидувајте се. Ионака немаме друг избор. Со среќа. Прегратки
Jas osobeno po vtoriot abortus se zatvoriv vo sebe. Na rabota odam da, no za drustvo ne sum se uste. Da, ako e bremenosta pokasno, potesko e. Mene vtoriot pat taka mi bese i skoro site znaeja i zatoa odbegnuvam od drustvo zasto ne sakam mnogu da objasnuvam sto kako i da se navrakjam pak na toj pekol od abortus.
И јас на денешен ден пред 10 месеци ја родив мртва мојата ќерка,но мора да бидеме силни и позитивни за пак да се радуваме.
Ahh milicka zal mi e jas bev 6nedela i nekoj ke mi vika ne bilo toa nisto da i te kako e za mene ovaa tockicka bese moeto dete
Ne se zamaraj so takvi komentari. Jas odamna udriv ignore na takov prost narod. I im odgovoram: jas si znam kako mi e. Koj ne pominal i koj dobil dete od prva, ne znae kako e.
Mila, dali ti ja kazaa pricinata za spontaniot? Moze si pisala za toa, no ne uspeav da najdam. 11 godini vidov deka se boris za potomstvo. Toa e dolg period i treba doktorite da se angaziraat povekje. Jas edna i pol god se obiduvam, pa sum skrsena, a tebe mozam da zamislam kako ti e. Ee, nikogas ne sum pomislila deka za bebe tolku ke placam
Da mila posle 10 god videa na hsg oti imam pregrada na matkata na snimka stara 10 god nemase koj da vide oti matkata ne e vo red oti ima pregrada na izvestajot pise oti matkata e vo red
Мила, не знам дали знаеш, ама мене еден од подобрите гинеколози во скопје,барем за мене,ми кажа дека преградата може да пречи од второто тромесечие во бременоста.Значи, не во 5, 6 недела, туку од 12. Дали имаш направено генетски и имунолошки тестови? Ако не е во ред нешто со тие тестови, се добива спонтан.
Golema e mi rekoa i zavisi kade se implantiral embrionot kako sto mi objasnija i kako i da e sega najbitno otstraneta e dr trajanova ja otstrani se se zavrsi imam jas se napraveno za tie 11 god
Здраво девојки. Мене ме немаше долго на форумов.... и прва тема оваа . Пред 2ипол години беше мојот втор спонтан, конечно одлучивме пак да пробаме. Откако го остранивме септумот , бевме на трансфузиолог кој за нашиот друг проблем мутација на гени mthfr хетерозигот ми даде аспирин и фолна од 5 мг 3 месеци пред зачнување, здравје. Гинекологот ми спомна као ова да не било доволно, требало и клексани од ден на овулација. Нема термини на клиника а приоритетен не даваат за да се исконсултирам за ова, па ме интересира чисто дали има некоја како мене хетерозигот за оваа мутација да ми каже што и препорачале? Ви благодарам. Инаку, да, најтешко ми е кога не викаат на мекици, кога гледам бебиња и трудници, кога ќе не прашаат кога? кога на моите им кажуваат ејјјј слушајте , за ќерка ти имало манастир за да остане трудна , имало света вода, бајачки итн.... Колку и да не сакаш, огорчен си до бескрај. И многу боли, некако за ова време успеав да потиснам и да не мислам ама времето си лета за жал.....
Jas ja imam taa mutacija i ona ne pricina za spontani abortusi za nea ne se dava folna od 5 mg taa e mnogu visoka se dava metilirana forma na folna kiselina potocno neofolik meta gi ima vo bugarija ovde gi nema so niv se davaat i vit b12 metilkobalomin ovaa obicnata folna kis nasiot organizam ne ja prerabotuva kleksan se dava so pozitivniot test za bremenost
Neznam dali gi imas ispitano site 16 genetski mutacii za trombofilija na imunologija ako ne ispitaj gi site
Незнам дали ги правев сите тоа беше на МАНУ, имунологија немаа реагенси. А ти кај кој трансфузиолог беше, јас кај Павлина Герасимовска во Систина Е аман од овие доктори значи како може она да не знае
Јас бев кај петличковски на имунологија и ми ги даде фолгард претходно кај лазаревски бев во систина ми даде фолна од 5мг ама петличковски кажа оти е висока дозата и ни ги препорача фолгард од канада ми ги купија и ми ги донесеа потоа ги баравме во бугарија и од таму ми го кажаа тоа што ти го пишав оти неофолик мета се подобри и лазаревски ми го потврди тоа и сега нив ги пијам