Немам зборови за утеха само ке те гушнам и посакам што побрзо да се средиш и идемо до крај... нема откажување
KARIOTIP se zakažuva na Gak za mene mi zakaža maticniot gin za soprugot zakažuva opstiot maticen lekar rez se cekaat 2,3meseci
@Missy980 Јас ќе ти кажам биди среќна што сега го открија. И моето имаше малформација на мозочето ама ми го открија во 22 недела и во 25 го раѓав мртво. Тешко е но вака е подобро. Кариотип и ние правевме и беше во ред.
Mnogu mi e zal... bidi silna najdi uteha nekoja i so pozitivna misla ke vidis deka so narednoto ke bide se vo red... Za zal nemam iskustvo so toa kaj mene spontan vo 10ta nedela pricina trioloidija ( 3 pati poveke hromozomi od normalnoto ) ... napravi si ispituvanja se nadevam nekoja dr clenka ke ti pomogne poveke...
И какви испитувања правеше ти? Не знам луѓе како се носите со вакви ситуации, сега страв ми е и да помислам на друга бременост, ќе полудам од паранои..
@Missy980 жал ми е поарно сега отколку подоцна, поголем плод или недај боже да се роди.... направи си кариотип и ќе видиш дали е се во ред. можеш да направиш и генски мутации нормално е да има страв. јас чекав 3 год после 2 спонтан. не е лесно во овој момент си скршена, ама не си сама. за жал се случува на секоја 2ра. психички те убива. ќе помине време и ќе собереш сила. . со среќа , најди ја причината и побрзо да гушкаш бебе во раце
Истиот случај го имав јас лани во 12 недела. Мозочето на бебето не беше доволно развиено и морав да ја прекинам бременоста. Психички многу паднав, но благодарение на мм се опоравив. Еве сега имам 3 месечно бебе. Ќе биде се, само биди силна, мила
Kako se nosam? Nikako Prvata nedela dena si placev celo vreme... posle si rekov moram da sum silna se se slucuva so pricina... Site ke bideme majki koj porano koj podocna. Ako ostanev doma da si placam ke bev depresivna i nisto pozitivno od toa nema da izleze. Zatoa glavata gore ednas se slucilo vtor pat 99% e deka se ke bide vo red. Skoro sekoja zena vo svojot zivot imala po edna neuspesna bremenost. Inaku po kiretazata go ispratija materijalot na ispituvanje vo Manu i pred nekolku dena dobiv rezultat deka imalo 3 pati poveke hromozomi nego normalno. Imame sreka sto sega se zavrsilo toa zamisli u 20 i nekoja nedela da ragame mrtov plod?? Ili ne daj boze se rodi i cel zivot da pati toa malo dusice so nedostatoci?? Zatoa vikam tesko e dusata ni znae no ednostavno mora da prifatime deka se se slucuva so pricina. Sega eve posle skoro mesec dena od kiretazata pravev pap test, mikrobioloski brisevi, hormoni i zaradi dijagnozata pijam vitamini, antioksidansi i dupla doza folna. Se obiduvam da sum pozitivna i se spremam za naredno zatoa sto samo toa ke me napravi vistinski srekna Zatoa isplacisi se nedelava daj si vreme da taguvas i od naredna nedela soberi sila i napravi si ispituvanja i misli pozitivno. Pocekaj 2 meseca i so terapija ( ako ti dadat) mozes da pocnes pak da se obiduvas za bebce. Ti posakuvam se najdobro i tuka sum za uteha i muabet ako ti treba
Ajde ne se plasi slednata bremenost ke bide uredna jas pominav niz eden spontan vo 6 Ned i edna biohemiska bremenost so ivf pa ete me za treto ivf se spremam i sum mnogu popozitivna od koga bilo se druzam samo so pozitivni luge negativnite gi isfrliv i toa mi pomogna mnogu
Здраво.. Имам упат за имунологија за ко шо пиши во упатот post ab. spontaneus no I. za mutacii za faktor 5 i 2 MTHFR дали знае некоја колку чини ова испитување и каде точно се наоѓа имунологија за да не лутам? Благодарам однапред