Jas imav spontan vo avgust i seuste ne sum bremena i jas citav po internet deka mnogu brzo se ostanuvalo ali kaj mene ne e taka najverojatno zavisi od zena do zena
а зошто брзате за нова бременост?После спонтан најдобро е пауза од 6 месеци па тек тогаш да размислувате за бебе.Во меѓувреме да се даде шанса телото,матката да закрепне,психата да се стабилизира,хормоните да се вратат во нормала.Да се зајакне организамот со витамини и секако да се направат барем основни испитувања:пап тест,брисеви,ехо и слично
Па тоа секако дека ќе направиме испитувања, никој не брза само си прашав. Секако ние не планираме веднаш, ама ме интересираше бидејќи пред да дојде оваа бременост која заврши со спонтан, пред да почнеме да размислуваме на темата за деца ги направивме сите можни испитувања. Се беше во ред, буквално се. Од кога почнавме да правиме бебе, до оваа бременост помина период од година ипол. Не се стресиравме затоа што знаевме дека од наша страна се е ок. Ама времето минува, годините врват. Вчера на контрола матичната ми рече најдобро да почекате месец, два па потоа обидувајте се. Чекам да ми заврши крварењето, при крај е, и одиме да испитаме.Секој организам е различен, секој човек е различен. Знам многу жени што одма после спонтаниот останаа бремени, без да ја добијат првата мензис, ама знам и луѓе што чекале или не чекале ама ете не се фатило толку брзо. Толку се радувавме, галевме меше ама ете Господ така сакал. Мислев дека секој ден ќе ми е полесно, нема да размислувам, ама не било така се бетер е. Тоа е тоа женички мораме да бидеме силни, што е наше ќе си дојде. Ве гушкам сите
Нормално тоа јас имам направено се пиев и фолна киселина направена ми е лапараскопија се си е во ред јас само сакав да кажам дека кај секого е разлочно
Zenicki imav spontan abortus vo vtornikot bese kiretazata a sega imam bolki dolu vo stomakot i vo polovinata i nekogas imam krvarenje poveke a nekogas nemam ic sakam da znam dali e normalno i kolku vreme traat bolkite ikrvarenjeto
Јас немав воопшто болки после киретажата,мислам дека не треба да чувствуваш болка. За крварење по киретажа не памтам баш ама мислам дека ми траеше една недела, менструација добив на 30 ден.
И јaс имaв бoлки, кaкo пoсилни менструaлни пa бев кaј мaтичниoт. Рече нoрмaлнo е, сепaк мехaнички се чистелa мaткaтa. Крвaрењетo би требaлo дa зaпре дo неделa денa пo интервенцијaтa и пoтoa ЗАДOЛЖИТЕЛНO нa преглед дa видaт дaли е се вo ред.
A после колку време од киретажата треба да отидам на преглед уште крварам ама како темно не е црвено крв до вчера една недела од киретажата
На третиот ден бев на контрола па после една недела пак ама ова на клиника а кај матичниот гинеколог после прв циклус.
За прва менструација по киретажа колку најмалку се чека? Месец дена или различно е кај секој? И др прашање, вие што чекавте месец дена до прв однос беше со заштита или не е морална после еден месец? @Sweetygirl55 мене во отпусна ми пишува на која дата да се јавам за контрола, тебе ако ти немаат кажано треба најмалку месец дена да помине или прва менструација, нека ме поправи некој ако грешам.
Ne mi kazaa nisto koga da odam ama zatoa stoa uste krvaram a neznam kolku vreme ke mi trae krvarenjeto i zatoa se mislam koga da odam
До кај 10 тина дена е нормално крварење после тоа на лекар исто и ненормални болки и големо крварење ако има треба да се јавите на лекар ЦИиклус после месец некаде од киретажата
И јaс бев пoсле три денa иaкo се уште крвaрев. Тaкa ми кaжa мaтичниoт, иaкo крвaрењетo беше пoслaбo и темнa бoјa. И дoбрo штo oтидoв. Првo ме гледaше нa ехo и не му се дoпaѓaше, пa и преглед ми нaпрaви. Ме рaсчепкa мaлку и прoмивкa сo бетaдине ми нaпрaви. Зa двa денa пaк (прoчепкувaње и прoмивкa)и зa двa денa уште еднa кoнтрoлa. Тoгaш ми рече: е сегa е oк, претхoднo не беше кaкo требa. Месец денa oд киретaжa е премнoгу дoлгo време зa чекaње зa преглед. Јaс би пoшлa уште утре. Се нaдевaм кaј тебе се ке биде oк.
Лорена, јас киретажа имав на 30 јануари а контрола имам на 13 март..значи ако нема никакви болки или обилни крварења не е страшно и месец да чека. Зошто инаку мене би ми рекле да одам после толку време? Ова чиста моја логика, не мора да значи дека сум во право..
Нaвистинa не би мoжелa дa знaм зoштo ти кaжле тoлку дa чекaш. Мoјaтa киретaжa пoминa вo нaјдoбaр ред и пoсле тoa се беше кaкo штo ми рекoa декa ќе биде, a сепaк нa мaтичниoт не му изгледaше дoбрo. И јaс немaв бoлки ни oбилни крвaрењa. Ми рече сaмo дoбрo штo средивме вaкa дa не мoрa дa се пoвтoрувa киретaжaтa. Не ми беше ни мене јaснo зoштo, мислев декa е тoa зaвршенa рaбoтa aмa ете. Мoжaм сaмo дa гo спoделaм свoетo искуствo и евентуaлнo дa дaдaм сoвет, a кaкo и кoгa требa ќе ни кaжaт дoктoрите.
Jas na kontrola odma otkako ke soprese krvarenjeto I prviot pat I vtoriot pat isto no moite bea Rani spontani abortusi I sama se iscistiv I dvata pati nemav kiretaza
Од киретажата поминаа 25 дена, се беше ок до пред два дена кога стомакот почна да ме боли, како менструални болки, некогаш долу во јајниците а некогаш само на левата страна. Не се јаки болки ама се присутни, вчера ми беше подобро,утрово не ме болеше, ама еве сега пак. А имам и некој зелен исцедок како бело прање пред менструација.. вчера бев до матичната вика после 20 дена не верувам дека болката е некоја компликација од киретажата, и сега не знам што да мислам. Ваше мислење, совет?
Ако одам морам да одам кај што ми правеа киретажа, а таму се малку леви, кај нив имам дури на 13 март за контрола ама многу ми е да чекам, не знам ваљда таму ке идам..евентуално на брзата..