На... Гол.мк. Ми излезе случајно информацијата додека читав за новости за спорт и баш де изненадив дека Магнус ќе доаѓа кај нас. Тотално неочекувано. Одамна не пратам шах активно, ама знам дека и он веќе не е истиот што беше и има пад во формата, ама сеуште е шампион, непоразен. Знам и дека се залагаше и учествуваше во онлајн турнири во шах за време на пандемијата. Во последно време шахот станува повеќе популарен, што и поради серијата The Queen's Gambit, што и поради тоа што бевме затворени. Што и да е, одлична вест е за сите љубители на шахот да се зголеми популарноста, да се врати ривалството од 60s 70s меѓу САД и Русија што било кога бил и пикот. Многу добро ќе е ова за Македонија, и за Струга секако. Само многу малку има информации, ниту каде ќе се одржува, дали ќе има публика, како ќе се одржува. Овака голем настан, а толку малку медиумски покриен... Бар да го има на тв за сите нас кои не можеме да присуствуваме. Сум слушнал и јас добри зборови за Алкалоид. Не знам повеќе детали, но одлично е да ги видиме какви резултати ќе остварат на домашен терен. Гугл вели дека бил дел од олимпијадите до 1920, но потоа го тргнале под изговор дека за да биде спорт треба да е атлетска дисциплина, а овде, нели, само се седи. Уште и почудно ми е што има 2 листи на натпреварувачи, т.е. посебно мажи, посебно жени, и не знам зошто е сеуште така кога во овој спорт нема никакви пречки да не се двата пола изедначени. Знам дека има многу натпревари меѓу различни пола. Впрочем и Магнус скоро загуби меч од жена. Ама се е тоа неофицијално или не во најголемите натпреварувања. И тоа е интересна тема која треба да се начне.
Се уште не ми е јасно како госпожата Пуликсенија (како и да е) магично успеа да добие вајлд карта за Олимпијадата, а на пример дечково не. Ваљда појаки врски имала во партијата. https://ekipa.mk/pavlov-golem-uspeh...-zasluzhiv-da-se-najdam-i-na-igrite-vo-tokio/
Стампедо по фудбалски натпревар во Индонезија предизвика голема трагедија, по која животот го загубија нешто повеќе од 170 луѓе. https://www.gol.mk/fudbal/nezapamte...4-zhrtvi-na-fudbalski-natprevar-vo-indonezija