На 15 август 2025, во Анкориџ, Аљаска, ќе се одржи првата официјална средба меѓу Доналд Трамп и Владимир Путин откако Трамп повторно стана претседател на САД. Локацијата е воената база Joint Base Elmendorf–Richardson, што е симболичен избор – Аљаска некогаш била руска територија, а сега е место на преговори меѓу двете сили. Главната цел на средбата е да се разгледа можноста за прекин на војната во Украина и постигнување мировен договор. Но, одлуката да не се покани украинскиот претседател Зеленски предизвикува сериозни реакции во Киев и кај европските сојузници, кои стравуваат дека преговорите ќе бидат на штета на Украина и дека Русија ќе може да постави услови без директно украинско учество. Трамп и Путин се сретнале повеќе пати во неговиот прв мандат (2017–2021), најпозната беше средбата во Хелсинки во 2018, која предизвика силни критики поради изјавите на Трамп во корист на Путин. Последната нивна официјална средба беше во Осака на G20 во 2019. Оваа средба во Аљаска доаѓа по телефонски разговор во февруари 2025, кога за првпат по почетокот на инвазијата на Украина се договорија да отпочнат директни мировни разговори. Сега, двајцата лидери повторно ќе седнат лице в лице – но без Украина на масата, што отвора прашања за вистинските мотиви и можните последици од овој состанок. Спојлер Чат гпт ми го напиша воведот, ме мрзеше мене