Средношколски стипендии

Discussion in 'Образование' started by waldorf1995, Oct 22, 2011.

1. Tanya19

Tanya19 Истакнат член

Moze nekoj podetalno da me zapoznae kako da apliciram za stipendija..4ta godina sredno sum i uspehot mi e 5,00

2. supersonic

supersonic Истакнат член

Може некој да ми објасни како тоа ја исплаќаат стипендијата за 9 школски месеци, кога конкурсот почнува после 2 месеца од почеток на школската година и резултати даваат тек на средина на декември, т.е 6 месеци се без декември ? Фактички ги губиш 3 месеци ?! Или наеднаш ги исплаќаат тие ?

3. Nati.P

Nati.P Популарен член

Има нешто ново во врска со стипендииве? Ги пуштија ли продолжените?

4. VamosRafa

VamosRafa Нов член

како да земам стипендија за во СПУ,,Јахја Кемал''?

Сега вака, имам 14 години и оваа године ќе одам во 9-то одделение а потоа ќе треба да се запишам во средна,веќе одамна го знам учулиштево јахја кемал и нивната работа така да имам огромна желба да учам таму.Но, тука се јавува проблем,моите родители одкако случнаа за мојов план не сакаа ни да помислат и по долги разговори и молење малку им ги избацим предрасудите во врска со приватните училишта како јахја но ми рекоа дека ќе ме запишат само ако земам стипендија од 70% па ногоре.јас сум одличен ученик со доста дипломи и награди и немем проблем со учење,но сакам ваш совет во врска со темава и помош со приемниот испит кој ќе се случи следнава година околу април!! ве молам помогнете ми и дајте ми совет посебно оние кои сте биле на приемниот испит! Благодарам однапред!! :)

5. Stefani999

Stefani999 Популарен член

како да земам стипендија за во СПУ,,Јахја Кемал''?

Па при крајот на секоја учебна година средните училишта презентираат во ногу основни училишта.Кај нас дојдоа и ни објаснија се.Тогаш ќе ви кажат кога е приемниот и каде треба да се полага.Друга опција и ти се натрпеваите.На пример на државниот хемија можеш да земеш ако си меѓу првите.Од нашето училиште едно дете зема со 40% а беше 8 место :^) ама полагаше испит

6. Mini.N

Mini.N Нов член

абе, ја неам копии од свидителствата а ми ги земаа сеа за упис у прва.. и сеа? :D (5,00 сум)

7. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Ќе ги побараш од класниот раководител ќе ти ги даде,јас мислам дека само што почнавме ми ги вратија,не сум сигурна оддамна беше,али сведителствата од 5то-8мо ми се дома :D
    Дали знае некој конкурсот оваа година кога треба да излезе?

8. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Во основно земав прво место на ликовно[ова од цела Македонија :D ], и наставничката ми кажа дека можело да се зима стипендија. Сега во прва дали можам да земам стипендија, некој подетално да ми објасни? :)

9. Ichliebedich

Ichliebedich Активен член

Е девојки, кажете ми некој конкурс за стипендија за средно образование. Вака братучедка ми е втора година средно, прва ја заврши со просек 5,00 што значи сите и беа петки. Ама колку што гледав јас за сите стипендии треба да се има освоено I,II или III место на државен или меѓународен натпревар, а таа тоа го нема. И барам од вас да ми кажете дали има некаква стипендија за овие услови..?

10. nobody1

nobody1 Истакнат член

Знае некој кога ќе испадне конкурсот за средношколските стипендии за академските постигнувања? благодарам однапред :)

11. Sweety55

Sweety55 Истакнат член

Девојки сакам да аплицирам за стипендија, имам освено награда 2ро место на државен натпревар по латински јазик, и сега пополнувам електронска пријава и гледам треба да се пополни област од освоената награда и има понудено Наука, Техника, Уметност и Култура па незнам дали треба да одберам Наука или Култура, ве молам кој знае нека ми помогне :)

12. nonamefanatic

nonamefanatic Истакнат член

До оние кои имаат аплицирано за стипендија. На конкурсот за стипендии на mon.gov.mk во една изјава се напишани сите потребни документи. Јас сум 4та година гимназија и ги заверив трите свидетелства кај нотар од 1 до 3 година, но пишува дека треба и од основно од 5 до 8 одд. Дали треба да се заверат или тоа е за аплицирање за стипендија за оние кои се 1 година средно?:)

13. Paolita

Paolita Истакнат член

Не треба да ги заверуваш тио од 5 до 8, тоа е само за средношколци од 1 година.

14. blosson

blosson Популарен член

Сакав да прашам дали се важи диполома за освоено прво место на меѓународен натпревар по ликовно( или по детално таа Меѓународната ликовна изложба 13 Ноември) братучетка ми има освоено 1 место и сега одличен успех не сроз но повеќе од4.7и се (не сум сигурна така мислам дека рече) и сега дали има шанса да земе стипендија, дали и се важи ова или треба други ? Фала однапред :D

15. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Да не знае некој кога ќе бидат пуштени парите од стипендија за оваа година?

16. mimi.23

mimi.23 Истакнат член

Вие што земате стипендија
    -колку ви е просекот од 5/6 одделение па до каде што сте сега
    -какви дипломи имате
    ??? :mm:

17. $.mime.$

$.mime.$ Нов член

Dali Znae nekoj koga treba da prefrlat pari od stipendiite?

18. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Јас сум добитник на стипендија за 50 талентирани ученици, имам информации дека парите ќе ги пуштат после 20ти Март.

19. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Иначе, за стипендија за талентирани ученици, ако сте 1ва година треба свидетелства од 5то до 8мо, а од 2ра година треба свидетелство од 1ва,од 3та година свидетелство од 1ва и 2ра година итн.
    Условите беа просекот да биде 5,00 и награди од I, II и III место, а наградите се важат мислам дека ако се добиени до пред 3 години.

20. Црвче

Црвче Истакнат член

Јас сум сега прва година, просекот од 5 до 7 ми е 5,00 но немам никаква награда. Мора ли да се има добиено награда за стипендија?