Форумџика на годината

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Јас ќе се запишувам во Велес медицинска сестра.Од дома ми викат како може нешто такво да те влече,гнасно било и бла бла бла.Мене баш ми одат хемија и биологија и ме влече едноставно.Само имам едно прашање,кога си на пракса тој ден одиш на училиште? Сакам да кажам ги одржуваш часовите и после одиш на пракса? Или само на пракса без одење нашколо? Колку трае иначе праксата(часови)? :)

2. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Ја кај шо ќе се запишувам(велес) се на 23ти

На Barca-Gril му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Barca-Gril

Barca-Gril Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    927
    да да и јас најдов на нет 23-24 јуни а на 25 се резултатите како и да е ти благодарам :* :*

На Stefani999 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marinka99

Marinka99 Нов член

Се зачлени на:
    11 јуни 2014
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    Средно медицинско

Дали може да ми ги наброите медицинските средни школи во Скопје и да ми кажете по некој збор за нив. Какви ученици каде одат и сл. кое е најреномирано а кое не.

5. ellieamor

ellieamor Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    1
    Здраво...сакам да се запишам во СМУГС д-р Панче Караѓозов - забен техничар....што мислите??? какви се професорите...како е во интернатот ?? :)

6. Ekatarina95

Ekatarina95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37

Има само едно медицинско училиште во Скопје :)

На Twinkles му/ѝ се допаѓа ова.
  7. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Има медицински смерови и во Зеф Љуш Марку и во Марија Кири Склодовска (Хемиско).
    Во Зеф Љуш знам има за медицинска сестра, а во хемиско има оптика, лаборант и фармација.
    Панче Караѓозов е главното медицинско со 5 медицински смера. Јас учам таму. Ако ти требаат Маринка повеќе информации, ЛП слободно пиши ми. Истото важи и за другите новопечени медицинари :)

Прва е најлесна иако има 15 предмета, втора е така-така али 3та и 4та со најмалце предмети али се потешки се уби божее. Што нервози видовме тоа е чудоо лелеее ејј :x

8. Ekatarina95

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37

Да океј тоа ,но, девојчето прашува за медицинско средно училиште,што јас подразбирам училиште стриктно наменето само за тоа. Секако дека во Хемиско не можеш да се здобиеш со потребното медицинско знаење :) Инаку и јас учам во Панче .Од моја перспектива 1 и 2 година ми беа далеку потешки за разлика од 3 и 4 година каде што имаш само стручни предмети и прелесно ми беше за учење :)

9. Blabla16

Blabla16 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    161
    И на мене ми беа потешки првите 2 години за разлика од 3-та и 4-та. Посебно тешка ми беше првата година, нови предмети, нови порфесори па додека да се навикнеш да сето тоа, плус за прв пат се среќаваш со анатомија и физиологија, посебно тешка ми беше анатомијата која не може да се спореди со ниту еден предмет од основно, бидејќи имаше многу нови термини и тоа на латински, плус обемен материјал :tmi: Ние имавме еднаш неделно анатомија али блок часови, па професорката ни предаваше по цели теми :tmi: А ние научени во основно на лекции од по 2-3 страни :^)

10. minika

minika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    104
    сакам да се запишам медицинска сестра но се плашам дали ќе ме примат кажете ми каков треба да биде просекот од 5 до 8 .... ??
    ви благодарам однапред :*

11. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Треба да бидеш 5,00 за да се запишеш Меицина особено мед. сестра.
    (Ако мислиш на Скопје )
    Многу ретко се случува да нема доволен број на ученици , да има некое празно место па тогаш да те пуштат со 1 4ка ..
    Јас си знам по мене .. Ама јас бев скроз одлична и немаше проблем :)

12. minika

minika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    104
    a ti koja godina si sega? :)

13. Ekatarina95

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37
    Па во моја генерација кога се упишував пуштаа и деца со по 2-3 четворки ама тогаш таа година активен беше и смерот физиотерапевти па изглеа си направија така поише место во смер медицинска сестра
    :)

14. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Уф мене дефинитивно прва и втора ми беа лесни, многу ги разбирав анатомијата и физиологијата така да сега немам никакво проблем. Проблемот е во тоа што глупо ми е стаена праксата и напорни се часовите. Сите стручни се во еден ден и се собира. Иначе предметите не се тешки ако ги разбираш.

Инаку се бараат минимум 70 поена, 75 е максимум само со сведителства ако си 5.00. Што значи може и со некоја четворка. Јас влагов со четири 4ки

15. supergirl1

supergirl1 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2014
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    13
    Devojki ovaa godina sakam da se zapisam medicinsko vo prilep, smer med. Sestra, pa mene prasanjeto mi e dali ima maski vo klasovite ili samo zenski se? :^) Aj ve molam odgovorete mi vie sto ucite za med. sestra

16. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    Имаш и машки и женски.

17. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Во класовите со мед. сестри , преовладуваат девојчиња , но не мора да значи дека нема ниедно момче.
    Кај мене во клас беа 32 девојки и 3 момци :)

18. minika

minika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    104
    е вака да те прашам 5 и 6 ми се 5.00 а во 7 имам две 4ки и тоа биологија и хемија една 3 екстерно а сега 8смо сите ми се петки освен екстерно една 4 македноски

ќе ме примат ли ти што мислиш (мед. сестра) ????? :$ :( :tmi: :?:

19. Ekatarina95

Се зачлени на:
    26 јануари 2014
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    37

Ne znam zoshto e toa vazhno,ti treba da se zapishesh vo ucilishte koe ti nosi idnina,rabota,zarabotuvachka a ne da se zamarash dali kje imalo mashki vo klasot,ne se luti no,ova ti e najdobronameren sovet pozz :)

20. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Уфф..не знам ..3ката зеза малце..
    ако има место за мед. сестра би требало ..ама ако се пополнети сите места ..нема шанса ..бараат 5,00 успех сите години.
    А за другите смерови пуштаат со некоја 4ка..:)
    **со среќа**