Јас ќе се запишувам во Велес медицинска сестра.Од дома ми викат како може нешто такво да те влече,гнасно било и бла бла бла.Мене баш ми одат хемија и биологија и ме влече едноставно.Само имам едно прашање,кога си на пракса тој ден одиш на училиште? Сакам да кажам ги одржуваш часовите и после одиш на пракса? Или само на пракса без одење нашколо? Колку трае иначе праксата(часови)?
Средно медицинско Дали може да ми ги наброите медицинските средни школи во Скопје и да ми кажете по некој збор за нив. Какви ученици каде одат и сл. кое е најреномирано а кое не.
Здраво...сакам да се запишам во СМУГС д-р Панче Караѓозов - забен техничар....што мислите??? какви се професорите...како е во интернатот ??
Има медицински смерови и во Зеф Љуш Марку и во Марија Кири Склодовска (Хемиско). Во Зеф Љуш знам има за медицинска сестра, а во хемиско има оптика, лаборант и фармација. Панче Караѓозов е главното медицинско со 5 медицински смера. Јас учам таму. Ако ти требаат Маринка повеќе информации, ЛП слободно пиши ми. Истото важи и за другите новопечени медицинари Прва е најлесна иако има 15 предмета, втора е така-така али 3та и 4та со најмалце предмети али се потешки се уби божее. Што нервози видовме тоа е чудоо лелеее ејј
Да океј тоа ,но, девојчето прашува за медицинско средно училиште,што јас подразбирам училиште стриктно наменето само за тоа. Секако дека во Хемиско не можеш да се здобиеш со потребното медицинско знаење Инаку и јас учам во Панче .Од моја перспектива 1 и 2 година ми беа далеку потешки за разлика од 3 и 4 година каде што имаш само стручни предмети и прелесно ми беше за учење
И на мене ми беа потешки првите 2 години за разлика од 3-та и 4-та. Посебно тешка ми беше првата година, нови предмети, нови порфесори па додека да се навикнеш да сето тоа, плус за прв пат се среќаваш со анатомија и физиологија, посебно тешка ми беше анатомијата која не може да се спореди со ниту еден предмет од основно, бидејќи имаше многу нови термини и тоа на латински, плус обемен материјал Ние имавме еднаш неделно анатомија али блок часови, па професорката ни предаваше по цели теми А ние научени во основно на лекции од по 2-3 страни
сакам да се запишам медицинска сестра но се плашам дали ќе ме примат кажете ми каков треба да биде просекот од 5 до 8 .... ?? ви благодарам однапред
Треба да бидеш 5,00 за да се запишеш Меицина особено мед. сестра. (Ако мислиш на Скопје ) Многу ретко се случува да нема доволен број на ученици , да има некое празно место па тогаш да те пуштат со 1 4ка .. Јас си знам по мене .. Ама јас бев скроз одлична и немаше проблем
Па во моја генерација кога се упишував пуштаа и деца со по 2-3 четворки ама тогаш таа година активен беше и смерот физиотерапевти па изглеа си направија така поише место во смер медицинска сестра
Уф мене дефинитивно прва и втора ми беа лесни, многу ги разбирав анатомијата и физиологијата така да сега немам никакво проблем. Проблемот е во тоа што глупо ми е стаена праксата и напорни се часовите. Сите стручни се во еден ден и се собира. Иначе предметите не се тешки ако ги разбираш. Инаку се бараат минимум 70 поена, 75 е максимум само со сведителства ако си 5.00. Што значи може и со некоја четворка. Јас влагов со четири 4ки
Devojki ovaa godina sakam da se zapisam medicinsko vo prilep, smer med. Sestra, pa mene prasanjeto mi e dali ima maski vo klasovite ili samo zenski se? Aj ve molam odgovorete mi vie sto ucite za med. sestra
Во класовите со мед. сестри , преовладуваат девојчиња , но не мора да значи дека нема ниедно момче. Кај мене во клас беа 32 девојки и 3 момци
е вака да те прашам 5 и 6 ми се 5.00 а во 7 имам две 4ки и тоа биологија и хемија една 3 екстерно а сега 8смо сите ми се петки освен екстерно една 4 македноски ќе ме примат ли ти што мислиш (мед. сестра) ?????
Ne znam zoshto e toa vazhno,ti treba da se zapishesh vo ucilishte koe ti nosi idnina,rabota,zarabotuvachka a ne da se zamarash dali kje imalo mashki vo klasot,ne se luti no,ova ti e najdobronameren sovet pozz
Уфф..не знам ..3ката зеза малце.. ако има место за мед. сестра би требало ..ама ако се пополнети сите места ..нема шанса ..бараат 5,00 успех сите години. А за другите смерови пуштаат со некоја 4ка.. **со среќа**