1. Пеколот-Данте Алигиери 2. Хамлет-Вилијам Шекспир 3. Тартиф-Жан Батист Поклен Молиер 4. Странствувањето на Чајлд Харолд-Џорџ Гордон Бајрон 5. Евгениј Онегин-Александар Сергеевич Пушкин 6. Сердарот-Глигор Прличев 7. Декамерон-Џовани Бокачо 8. Сонетен Венец-Франсе Прешерн 9. Макендонски народни приказни 10. Скендербег-Глигор Прличев 11. Избор од поетското творештво на браќата Миладиновци 12. Избор песни-Рајко Жинзифов 13. Канцониерот-Франческо Петрарка
може некоја информција за интернатот Д-Р Панче Ќараѓозев скопје пример дали е строго.чисто има ли услови за учење во читална какви се воспитачите
Не престојувам во интернатот, ама кога и да влезам ако иаме часови таму ми се гади. Мириса на кромиди, манџи, лукови абе што да ти кажам. Вецињата што се доле кај двете училни се ужасни, нема кваки на вратите, за горните кај што живеат децата не знам. Имам седено на кафе кај другарка внатре во собата и имаше 5,6 кревети мислам збиени еден до друг, па попреку некој..катастрофа. Креветите се обични дрвени ко каучи растурени стари. На ѕидовите место мрсна боја ко што треба да има, лепат украсни хартии. Плакарите кој има врата, кој нема, па може и некоја вратничка да види на штраф. Имаат маса и решо едно. греалка кријат под кревет зашто ќе им ја земат. За бањање -тушот со црево го чуваат во плакар и кога одат да се бањаат си ги зимаат, го монтираат и после го вадат и си го враќаат. За изкачање мислам дека до 11 имаат излез не сум сигурна, читална нема. Има две училни кои ги користиме и ние ако нема во школото слободна. За воспитачката не знам Мислам не знам како можат да живеат по интернати, мене да ми платат нема да отидам во друг град да учам ако знам дека треба во интернат да живеам. Никогаш.. Катастрофа
Учев тука и да ти кажам искрено од тие што ми збореле наводно било океј. Имале храна, имале престој, кров над глава, не е толку лошо. Внатре сум била само во училните и тоа вц-њата до нив, е тоа ти е не толку убаво. Скоро ич. Ако веќе бараш интернат, пробај си среќата во некој друг - мое мислење
Инаку ајде еве дека и јас завршив во школово. Во едно ми беше и најубав и онака најстресен период во животот. Прва година кога дојдов бев потполно изгубена, сакав да се отпишам уште првиот ден со оглед на тоа дека тогашната класна ми беше оган и пламен. Но, со тек на време си го засакав многу и си се уходав. Во текот на наредните 4 години, ќе упознаеш многу фини луѓе што ќе ти останат до крај што се вика, а и уште многу небитни. Сите професори се различни, вакви и такви, од најстроги (Нада, Бинчева, итн) до најлабави (Владанчо, Амон Ра итн..). Што е најбитно, само смирено. Учете си редовно посебно хигиена, анатомија и физиологија. РЕДОВНО, не на памет, не дозволувајте нешто да ви промакне. Успут обрнете бар малце внимание на математика, хемија и физика не за друго пошто имате само 2 години, а после ЌЕ ВИ ТРЕБА ЗА НА ФАКС. Не заборавајте и на македонски, англиски, многу ви е битна матурата! Тука сите ние од стручни школи грешиме. Анатомија гарант ќе ви се падне Нада Терзиовска (ваљда така беше?). Ќе ви изгледа многу лоша, а и е лоша, но како и да е, уште одма фатете, принтајте книги, купете (НЕЈЗИНАТА!) и бубајте. Хигиена ќе ви се падне Бинчева, тишина мора скроз, бубање и све тоа. Мене физиологија ми беше Маја Мрмова, па лесно пројдов, ама ако сте кај некој друг, хаос. Математика - Билјана, фина жена, си бара малце учење, а реално лесна е математиката, кој знаел одма ќе се снајде. Физика ми беше една со црвена коса, ја заборавам многу, си учевме на 3-4-5 лекции и оп 2-3. Сега со овој памет би учела за 5. Прелесно е физика. Хемија не знам која ќе ви се падне, па учете си. Физичко многу ретко ќе вежбате, освен ако не сте кај новата Весна или кај Андреј, ондак спремете се, стариот Решат си отиде, има да трчате! Ликовно - Амон Ра - Раде, ќе го обожавате и многу ќе му се смеете. Англиски ми беше Тања, Станка па Бети. Ќе и ја вадите душата ама ете, и неа пазете си ја. Македонски ако ви се падне Владанчо ондак супер. Паметен човек, со познавање и разбирање. Историја исто да си учите, бар маааааалце. Латински, учејте зборчињата. Музичко, Лидија е срцка жена! И информатика пак пазете, пошто како што кажав стручно школо е, не обраќаме пажња на вакви предмети ама многу се битни! Психологија ќе имате во 3та, ќе ви биде професорка Марина - е таа жена ќе ја обожавате! Бизнис во 3та и 4та или Ацо или Благојче, пазете си, учете си, тестовите им се тешки, ама знаењето ќе си го имате уште доолго, бар приказните ќе им ги памтите. У главном, прва година ќе сте многу загубени, втора се уходувате и више сте сигурни - наша смена едно друго, трета ќе се однесувате како главни, а четврта година сите ќе се дружите и ќе сакате уште долго да останете. Принтајте си ги листовите од професорите кај нас у школо, ако не идете у жетвар кај Ленче, срцка е и она. Би ви кажала поефтини варијанти ама многу ќе ве збунам. Тони се многу поскапи, бар нас не изгоруваа. И да - најубаво јадење има у Вели. Кај нас у школо едно белисмо е 10 денари. Повеќе совети, лична порака. Посебно за забни техничари. Тука сум
^^ Абе какво Вели, златно МФЦ Добро Вели респект за лиснатото со шунка, кашкавал и зденка само, признавам. Едно од омилените ми е
Не сум од Ск, но кај нас не може. Мислам, не е фер така да се префрлуваат кога им текне, али они си знаат.
Повеќето книги ги даваат .. а за некои се прават скрипти . Зависи и до професорот. Обично , стручните предмети ги даваат А македонски јазик, Англиски обавезно даваат
Со албанците секогаш имало, а и ќе има закачки и фрки. не само во медицинско училиште, во било кое средно каде што има македоци и албанци. Едноставно игнорирај ги, не им обрнувај воопшто внимание, а доколку закачките ја преминат „границата“ тогаш е подобро да кажеш на класниот раководител, професор, шеф на отсек.. во никој случај не се втурнувај во некаков конфликт со нив бидејќи можеш проблеми да си направиш и да дојде до тој степен да те избркаат од училиште
За закачање, се закачаат. За тепачки- има тепачки често. Тоа во прва година ќе ви биде секојдневие. Малце ќе ви биде нервозно и мачно на почеток ради нив, ама после ќе се навикнтее и така само една година ќе ги трпите. Закачките и да ја поминат границата, никој жив нема да ти помогне. Секако ти ќе си испаднеш крив, си провоцирал и никој ништо не им може во школо. Не била една случка, постојано се дешавало и ниту еден нивни ученик не е казнет, избркан или било што. Може само ти да го јадеш ни крив ни дужен. Жално, но вистинито. Мене пример, позади школо, само женско почнаа нешто да ми довикуваат и се буткаа во мене демек несакајки и ги опцув, т.е им реков Ви е*ам крвта шиптарска и ми се вратија да ме тепаат. Ама пошто секогаш си носам нож во ташна, го извадив почнав да им викам демек само приближи се, готов си и се тргнаа. Умрев од страв, после си викав, леле што ако не се тргнаа, ќе требаше да го збрцам после што ќе праев ама ајде, уште го носам тој нож за секој случај