Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. stefiy

stefiy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2011
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    I jas sum vo pance prva za medicnska sestra ako sakate pisete LP :D

P.S. izvinete na latinicava bidejki sum od mobilen :)

2. Alek.P

Alek.P Нов член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Зависи по кој предмет.. :)

3. Alek.P

Alek.P Нов член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    4
    Со среќа на идните медицинари :D
    Гледам прашувате за професорите и школото па ај да ви кажам накратко :)
    Значи кај нас во панче има добри а има ии .. да не зборам какви професори :D
    Во прва имате 4 стручни предмети: Анатомија, Физиологија, Хигиена и Латински.
    -Анатомија ни предаваше Терзиевска и стварно многу бара знаење ние многу ја мразевме, беше мн дрска сите се тресевме кога одговаравме :D хахах но сеа сфативме дека без анатомија и физиологијa неможеш да идеш понатака..
    - Физиологија ни предаваше Видеска, материјалот е обемен, но не е мн. тежок. А и професорката е тешка флегма ја мрзи 2 збора да ти објасни, сам си ја учиш книгата од 380 страни..
    - Хигиена предава Бинчева, бара мн дисциплина не смее збор да се изусти на нејзин час, бара знаење но материјалот не е ич тежок, од општа култура се знае тоа хаха
    - Латински ни предаваше Ивица, и мн е добарр.. Латинскиот на кој му иде му иде на кој не не.. хахах лесен е не е тежок само треба на време да ги учиш деклинациите :D и да, на крај мн попушта
    - Хемија сигурно ќе ви предава клеопатра хаха Снежана :D Без да чита од тефтерот незнае 2 збора да каже, ако го изгуби тефтерот мислам дека отказ ќе даде од работа:P хаха
    - Математика ни предаваше Билјана и добра е, сеа на кој колку му иде математика..
    - Историја ни предаваше Валентина, и бара многу мнгоу знаење !! Секој час, треба да бидеш активен на час, и глупии тестови дава со двосмислени прашања..
    -Биологија, Василка добра е колку ќе знаеш толку ќе ти стаи
    ии така во прва тие се другите во пензија ќе идат..
    Во втора имате и пракса во кабинет 1 ден, ќе дремете глупости ќе учите како да местите кревет, да миете коса, хахахахах глупост до глупост:D На крај во мај ќе почнете да учите апликации на лекови, витални знаци.. тоа што треба да се знае за во болница, се иде 20 дена на феријална пракса ќе ве сместат на разни одели, и треба да бидеш психички подготвен за да ја работиш таа работа, особено ако идеш на хирургија, кома.. и така .. :)
    Како и да е, медицината е хумана работа, бара многу хуманост и знаење !! Имав другарка што е со сите 5ки а на пракса не сакаше ништо да работи ни да научи, додека имав другарки со 3ки знаеа и да боцкаат, вадат крв и се.. Така да пред да се запишете во медицина, треба да ја сакате оваа професија ! :) Поздрав, се надевам дека ви помогнав малку, ако некој има некое прашање нека ми пише ЛП :))

На Twinkles, minika и MerlinMonro8 им се допаѓа ова.
  4. Rawr

Rawr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    38
    Јас сум запишана медицинска сестра и многу си ја сакам струката и ми се допаѓа тоа што имам пракса уште во прва година и според мене од сите тие медицински струки медицинска сестра е најдобро,јас лично сум против фармација бидејќи хемијата не ми оди толку многу ми оди онака колку да научам за добра оценка а на фармација имаш 3 вида хемии за учење и умирачка е.Ако има овде некој друг сега за прва запишан во велес на медицинска сестра нека пиши да се запознаеме :)

5. minika

minika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    104
    ај некој ако бил до школото (во скопје) ако има истакнато нешто во кој клас сме кој ни е класна итн.
    нека пише :)

6. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Листите се истакнуваат на вратите во школо на 30, 31 Август. Рано е уште :)

На minika му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Karategirl99

Karategirl99 Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    12
    И јас сум во Панче исто 1год. м.сестра :D

8. yahoo123

yahoo123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    40
    Грешка си, со пракса се почнува во 2ра година, во кабинет и летото 20 работни дена феријална пракса. :)

9. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    ^^ Девојкава е запишана во Велес, можеби таму почнуваат од прва година, ама не ми е верно од прва зашто не се учи Нега на Болен во прва година. Во Скопје од 2ра година се почнува со пракса на сите смерови :)

10. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Кога ја спомна Снежана Бинчева по Хигиена , се сетив на прва година кога бев.. И одма ми дојде на памет она нејзиното препознатливо "Не чкрипете со пенкалата се прави неред "
    Или пак ..Има ли некој нешто да каже ? - Ако нема , нека молчи " .. :lol:
    Како и да е , времето лета многу брзо , медицината е прекрасна .. :)

На Oscar Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    ^^ " Денес е 25 Ноември, се ближи 10ти Јуни а ова беше кажано на 1ви Септември " - Бинчева :rofl:

На Twinkles му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Twinkles

Twinkles Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    980
    Одма ќе ти кажам за неа. ]:)
    За мене ГАД !! :devil: Само ги измачува ученициве а тие сиротки не знаат , се борат за една скапана 2ка.
    Си бара она се што предавала , сака да си секогаш спремен..и како лагано си става единици ич не ја интересира ништо. Кај неа не помагаат врски ..џабе ти е се.
    Кај мене годинава во класот имаше 20 единици и сите требаше на полагање да ги остави ..и се до 20 јуни ги викаше да одат во школо да одговараат ..(после феријална пракса) ..
    Или ке ти закаже час да одиш како дополнителен а неа ја нема..и после ке ти каже па јас вас ве чекав ..зашто не дојдовте ??? :^)
    Мене душата ми ја вадеше , секогаш ме гледаше со остар поглед..
    ^И кога она зборува НЕ смееш да пишуваш..мораш да ја гледаш само неа..
    леле уффф ја мразам !!!!
    Толку и е тешко да напише една 2ка ! Ама она сака да те измачува !
    Оваа година во сите 4 класа сестри имаше по 15 единици во секој клас. И што? Сите треба на полагање да одат..
    Абе ајде..Не сакам да ја коментирам. |(

На Oscar Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475

SAMEEEE HEREEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :@ :@ немав слаба ни висев на конец кај неа, ама таа тортура, таа нервоза, тој стрес што го врши е ненормален. Море жалење кај шефови, класни, све и свашта одговорот е ЗНАЕМЕ КАКВА Е АМА ТОА Е - јаки врски ја држат само иначе одамна ќе леташе кучката.

ХРОНИЧНО ЛАЖЕ ТАА ЖЕНА, ХРОНИЧНО. ТОА ЛАЖЕЊЕ НЕ Е НОРМАЛНО ЗНАЧИ.МАНИПУЛАТОР НЕВИДЕН. Ќе видите и сами, многу сте згрешиле што се избрале хемија. Нема дете што не се покаја дури и најјаките деца што се по класовите, еве и јас сум една од нив во мојот клас.избркана од карев дотичната за барање пари за оценки од деца, па предавала во Коце Металец или 8ми Септември и со врски префрлена кај нас.
    Веруј не ти е само тебе ГАД, и мене што душата ми ја извади и со сите петки неќеше да ми ја поправи оценката. И врски бркав и со неа се тегавев и ништо. На крај остана на истото. Цела година ќутев и се нервирави се трескав од земја за неа, плачев со ноќи ради нејзини тестови дур не ми дое преку глава и ја отерав у 300 лепе пред цел ходник у фаца. Секако последица- непоправање оценка и секако со тоа иде намален просек и покрај сите петки :x :x :x

14. cookie19

cookie19 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    А дечки што очекувате вие? Баш вакви професори требаат за генерацииве што доаѓаат! Подолешева да не беше поарна во некој случај? Мене ми предаваше горица, да, жената си бара знаење и дисциплина и тоа е тоа. Ниту лаже ниту е манипулатор, баш напротив ни ги даваше и тестовите 1 недела унапред пред закажаниот тест со цел да ни олесни. Можда има врски она, не викам не, ама знае да го пренесе знаењето ;) :D

15. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Не е плашење, реалност е. И не сум имала кај неа 1 ни 2 за да мислите дека затоа така зборам за жената, баш сум од појаките ученици ама ако збориме искрено така е. И да, знае да го пренесе знаењето ама ако те фати од прва година да ти предава.

Ееее и нас ни даваше тестови и тоа ако праиме тест во понеделник, ние се договаравме во петок до вечер да бидат пратени. Нас тестовите на меил фино лепо ни стигнаа во понеделник сабајле пред искачање за школо :inlove:

За слабите вика прајте проектни и пред сите им рече ќе ги поправите единиците на крај. На крај кога дојде тоа- вика проектните не се важат за 2, само тестовите се важат а вас ви се 1, така да на полагање идете ..20 деца :inlove:

Кај класни вика им давам тестови и се, они пак единици--- доаѓаш на тест и се чудиш што е тоа зашто во примерот не е дадено ни слично :inlove:

Тестови ќе се караш за да го видиш, и тие што напраиле двојки на тестовите не им ги дава да ги видат и им вика после, после, утре, нареден час, вака така ќе ги дадам кецови имате, шо ќе ги глеате, а децата тврдат дека милион посто се сигурни дека за решиле за ебана 2ка.

Со скалите за оценување исто ни еба мамата, од што лаже, на тест вика границите за 2 се пример 10 поени, друг пат вика 20 кога ќе ги дае тестовите, фактички сите на тест што решиле само за 10 поени за 2ка, не им се важи и им лупа 1. :inlove:

Еднаш вика јас не зиам среден просек, не се секирај ќе имаш 5ка без разлика што си утнала еден тест и си добила 2ка, после 2 недели прашај ја истото, вика ааа ќе видимее тоаа зависии од среден просек ненене :inlove:

Ич не лаже и ич не манипулира и ич не е гаден карактер, ние си измислуваме, а дотичните во управа (шефовите) го кажуваат истото само што не смееле ништо да напраат у врска со тоа. Викаат Знаеме деца, знаеме каква е и ја знаеме цела ситуација ама тоа е, не можеме ништо.

16. cookie19

cookie19 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    а случајот со подолешева? она подобра да не беше случајно? :inlove:

На kim.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    Мене едно ми е чудно, од кога професорите се должни тестови унапред да даваат? :)

18. gricko-999

gricko-999 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2013
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    1
    А дали може некој така на кратко да објасни лектирите како се обработуваа и за колку време се кажува ко на пример дали е утре ја обработуваме царот едип или слично.. :)

19. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Абе за Подолешова не можам да зборам ништо, зашто не ја знам, не ми предавала ниту ништо, ја знам од гласини но на мајками и предавала и од зборење само знам некои работи ама лично не можам ништо да кажам за неа :)

Не се должни тестови унапред да даваат, туку го дава тестот за да може да се научи, зашто 20 деца и повеќе ќе отидеа на полагање од секој клас а тоа е огромна цифра. Ако веќе ништо не разбираат и не можат така да научат, барем тестот да го научат за една 2ка, ама и тоа не бива пошто го менува тестот и пак останува на истото. :)

20. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    Лектирите ќе ги обратувате поинаку сите, зависи кој/а професор/ка ќе ви предава македонски. Мене сите 4 години ми беше Анета, млада е, прва генерација и бевме, и онака материјалот и лектирите и буквално се' ни одлета без многу замарање и затоа сега на матура главата ми фрчеше при помислата на полагање мајчин јазик. :sweat: Ептен е фина, другарски муабет, шала и смеачка можеш комотно да си тераш со нејзе, и воглавно часовите се вртат околу лесни теми, љубов, врски, смисла на животот, а во тој стил и се "обработуваат" лектирите (или барем дел од нив, не ги работевме никогаш сите), ако може да се нарече тоа обработка. За другите професори по македонски не знам со сигурност, но имам слушнато дека кај нив е за нијанса подисциплинирано. :)