Ако пиле ако, се додека размислуваш вака ќе ми ти се врати, дај Боже да си бидеш секогаш здрава, ама, еден ден кога ќе треба да се лекуваш на болница замисли да те лекува некоја ваква "сестра", тебе или твоите родители, што убаво нели? Па што ако дала погрешна терапија или не ги знаела условите за асепса и стерилност на материјалите и значително ја влошила ситуацијата, да не требало да учи во средно кога можела и со пријатели да си помини? Пф, не е будала, што е битно дали ќе починат неколку луѓе поради нејзина грешка. Не одбирај медицина кога не можеш да и ја сфатиш сериозноста те молам, за доброто на народот, не е тоа за тебе. Оди си гимназија, што убаво е.
Зарем се заеба и ти со Горица??? Неее ужас ужас ужас најголем на цел свет. Искомплексирана комуњарка зашто не и признале магистртура и лечи комплекси на деца не е за професор дефинитивно. Oва за жена да напраиш муабет не е, меша политики на час и сите и се криви, па на крај се префрла на нас како сме овци, идиоти, неспособни вакви такви Многу лаже. Крие тестови и не дава да ги видиме. Проекти дава на кецовите за 2ка, а не ги уважува без 2ка на тест така да .... Како хемичар, немам зборови. Жената си ја знае работата премногу, знае да предава, да објасни комплет све значи разбирлива е. НО, ако претходно ти предавала Буклеска како на нас (јас сум 4та),џабе ти е. Дефинициите и учењето на памет од кај Буклеска не идат кај Горица. И затоа имаме проблем. Единици лепи у дневник ко ништо, Да си знаете. На полагање исто така фино лепо си остава без проблем. Единиците варираат од 18-20 па се 30 ништ чудно ахахахаха. Си ги имаме. 3ка е врвот,а веќе 5ка охохооооооо на коњ си Оценки во никој случај НЕ попушта,
Од лично искуство ќе ти кажам. Јас последнава година се префрлив во друго школо каде што мајка ми ми е класна. Прво што направија децава, се обидоа да имаат одлични оцени преку мене, ама не им работеше тоа, па се наострија против мене и викаа дека оцените ми биле попуштани (пази, за тромесечие 2ка математика, а во минатото школо каде што немав никакви роднински врски имав 5). Викаа дека мајка ми ми ги поправала сите оцени... буквално никој не ме разбираше. Се погоди само една наставничка еден час да застане на моја страна. Тој час требаше да ги поправаме оцените и сите од одделение кажаа за следен час да одговараат, само јас си станав по своја воља да одговарам. Поправив на одлична оцена и наставничкава кажа "Видовте сега што е борење за оцена? И без ваша поддршка таа се избори и ви докажа дека знае". Ма да јас имам доволно совесна мајка која што не ме размазува туку ме прави посилна, остава моите проблеми самостојно да ги решавам, да се изградам како успешна личност. Подобро да добијам заслужено последно, отколку незаслужено прво место.
оо даа, плус мислам уште некоја хемија предава у лаборанти и фармација. У сестри обавезно е она. Забари и фзт не бираат никад хемија изборен. Паметни деца уживаат и редат петки пракса ко што треба да се избере, ама тоа е.
Душа од човек бе. Баш ми фали. Знаевме да си направиме добар муабет, знае да се нашали, знае и да попушти некое бодче за плус оценка, ретко подвикнува кога ќе се направи ептен галама... е малку беше досаден кога не тераше power point презентациите цели да ги препишуваме но сепак, срцка е.
Отприлика што се учи Хемија изборен у трета и четврта година ? И дали воопшто имаме учебници или од гиманзија ќе треба да земаме? И ај плс уште нешто кажете ми за Горица Хемија, мора да се подготвам психички за од догодина
Здраво. Оваа година сум полуматурантка па имав за намера да се запишам на средно медицина смер лаборант во учулиштето Панче Ќарагозов. Но од други деца кои исто имаа намера да се запишуваат на истиот смер слушнав дека им кажувале дека лаборант бил нај лошиот смер дека оценките ги пишувале без да се потрудиш да научиш, дека без учење се добивало тројки, дека децата што се запишувале на овој смер биле лоши... Мене ова ми беше некако чудно бидејки мислев дека и лаборант е добар смер, па затоа решив тука да ве прашам. Инаку до сега имам завршено со успех 5.00 и мислам дека и оваа година ке завршам така само екстерното ако не ме зезне. Многу ќе ми значи ако одговорите. Ви благодарам однапред.
LLaborant e dobar smer, ama losi se uslovite. Tamu se zapisuvas ako planiras da polagas so se vika. Najlosi klasovi so Najlosi deca zboram po uspeh. Odlicni da nema, I toe sp ucele prekinale. Kecasi i toa masala si gi imaat da kazam, so isklucok na eden, dvajca da kazam. Ocenki nikoj ne im pisuva od rakav, bas na kklasni ispiti laborantite se najbrojni I sekako od profesorite imaat etiketa na najniska I najbedna zbirstina.
Hemija e povtoruvanje od od prva I vtora samo prosireno malce. Ucebnici nema nitu zimame od gimnazija, se uci samo pd tetratka po primeri I ravenki zadaci I ona ako prati nekoja definicija na meil
Слушнав нешто дека професорите што предаваат на прва пак ке бидат на прва, тие што се на втора пак на втора итн. точно е? Сакам да одам средно медицинска сестра во Скопје па ако има некој што завршил медицина прва сега нека напише нешто за професорите што ќе ми предаваат мене, на кои предмети да обрнам внимание?
sakam da mi kazete farmacija koi predmeti gi ima vo prva vtora treta i cetvrta godina, i dali e tesko, kolku sto zboruvaat ili pak? i so kolku poeni se vleguva? plss pisejte
Отвори на страната на школото medpk.edu.mk и во образовни профили одбери фармација и надоле имаш табела со предмети редовни и изборни за сите 4 години со вкупен неделен фонд. Фармација според мене е најтежок смер некако ради хемиите ми е што знам.. За сите смерови во Скопје е минимум 70 поени
Секогаш професорите што предаваат на прва си предаваат пак на прва, втора на втора и тако даље до 4та. Е сега има професори што предаваат повеќе предмети во повеќе смерови како стручните пример. Анатомија е секако најзахтевен предмет зашто ти е база на медицината. Тоа предава или Терзиевска или Тодоровска- педијатрија. Не може со сигурност да се каже, зашто многу многу професорки у последнава година, две си идат во пензија од постарите, па се мењаат. Така да сигурно нема од сеа да почнеш да учиш или директно првата недела зашто ке се запознавате. Тогаш ќе си ги дознаеш предметните професори и ќе ни кажеш точно кои се, па ке ти кажеме.