Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    315
    Tie Sega story zavrsivte 4 g farmacija sredno kolku pati nedelno odevte Na praksa posle skolo I po kolku casa?

2. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    11.637
    Ако прашуваш за праксата во текот на школската година ние еден ден имавме пракса во школо 4 часа, исто толку часа друг ден бевме во аптеки.

3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.782
    Допаѓања:
    169.616
    Ск то? Зошто другарка ми шо беше забен во Бт видот си го расипа, имаше најдолга пракса и најкомплицирани учебници :sweat: кај нас најрелаксирано беше кај очните, ама сепак се си има своја тежина.

Во втора имавме само еден ден предвиден за пракса и тоа идеше четири „часа/ пракси“ по сат и пол - два мсм беше. (аналитичка хемија, фармакогнозија, фармацевтска технологија + уште една пракса не ми текнува која)
    Во трета имавме по два дена предвидени за пракса и по два „часа/ пракси“ по два сати. (биохемија, фармацевтска хемија, фармакогнозија и фармацевтска технологија)
    Во четврта имавме еден ден предвиден за пракса и четири „часа/ пракси“ по сат и пол мсм овие беа. (фармацевтска хемија, фармакогнозија, фармацевтска технологија и фармацевтска практика - по ова последното ни беа предвидени два часа од денот да ги врвиме кога во аптека, кога во лабораторија, кога во болница, зависи како ќе организираше училиштето)
    После втора и трета година имавме феријална пракса. (летото, јуни) - сам си бираш аптека или одиш во болница, во болничката аптека.
    Во втора - десет дена во училиште работевме, десет дена во аптека.
    Во трета - 20 дена во аптека бевме.
    Сега после 4та имаме опција за стажирање за да можиме да работиме како фармацевтски техничари, то мсм дека 6 месеци трај ако не се лажам, јас уште немам ојдено.

4. stefi556

stefi556 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    362
    Учам во медицинско во Охрид, медицинска сестра. Од септември ќе сум втора година. Предобро ми е во медицинско, за ништо не би ја мењала струкава. Си бара учење, ама ако се сака- се се може. Мене лично најтешко ми беше латински, ама многу го сакав предметот и сега ќе ми недостига. Мразам математика и историја.. Ај уште една година имам од овие и толку.

Е сега заебано е малку тоа што ние медецинарите во прва година имаме 15 предмети, додека гимназијалците имаат 13. Тоа е всушност тешкото. Иако физика, хемија, биогија се приспособени за струката( многу помалку се учи од гимназија), се си се надокнадува со анатомија и физиологија кои се по 300-400 страни.

Физиологијата е посложена од анатомијата(барем за мене) и затоа бара малку повќње внимание, додека анатомија ти е се на памет и најубаво се учи ако имаш добар атлас. Сликите во книгите не помагаат многу. Секако има исклучоци.

Со пракса се почнува од втора, па ќе пишам како ќе оди. На крај имаме 14 дена во болница, а преку школска година имаме во училница/кабинет.

Во Охрид во цело медицинско ( 1 клас од генерација) има 2 професорки и меѓу нив се поделени сите стручни предмент, со исклучок на психологија во трета. По психологија има друга професорка. Професорите не се лоши ако си учиш.

Во смена сме прва и втора година така да некој/а ако е запишана годинава во Охрид нека ми пише- ќе се дружиме. Инаку има 1 клас медицина со 4 класа економисти во генерација.

Поздрав колешки!

5. AngelinaJoliee

AngelinaJoliee Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1

Oд кaј си? И јaс сум применa тaму aмa не сум вo сестри

6. ivona48

ivona48 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    25
    Јас сум од Струмица. Ти? А кој смер си?

7. AngelinaJoliee

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Зaбен техничaр, мoждa цимерки ке бидеме:)

8. ivona48

ivona48 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    25
    ако сакаш можеме да се запознаеме? слободно пиши ми во лп:*

9. Ljupka24

Ljupka24 Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Ако може некој да ми каже дали кога се запишеш медицинска сестра потоа на факултет одиш општа медицина за да станеш доктор

10. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Mozes od bilo koj smer da konkuriras ako imas dovolno poeni. Nema vrska dali si sestra, zabar ili si od gimnazija. Ako gi imas potrebnite poeni, toa e toa :D

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475

Oooooo koleskaaaaa vidi ja ti neaa, muri ne si ni kazalaa na ceton ncnc sram da ti e :D :D

На ivona48 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ivona48

ivona48 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    25
    izvini:tmi::wasntme: koleske se nadevam deka ke se duzame poveke:hug::*

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ljupka24

Ljupka24 Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Јас читав за школото за медицина во Штип и сега не ми е јасно дали има посебен смер општа медицина или ако сакаш општа медицина треба да идеш медицинска сестра

14. ivona48

ivona48 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    25
    Општ смер медицина нема никаде. Да имаше и јас би одила таму,затоа јас си отидов медицинска сестра. Според мене ако сакаш да одиш медицина одбери си медицинска сестра.

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ljupka24

Ljupka24 Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Јас размислувам за тоа ама некако не сум сигурна интересна ми е медицината и лечењето пациенти скроз одлична сум во основно, но малку сум гадлива па незнам дали ќе успеам ако може да добијам ваше мислење бидејќи навистина незнам што да правам

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Ништо не правиш ако се плашиш или гадиш.Разбирливо е дека во медицината ке се изнагледаш на се.Дур учиш средно можеби и не толку,но откако ке се вработиш мораш да бидеш спремна на се :)

На ivona48 и srcence1607 им се допаѓа ова.
  17. AngelinaJoliee

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Ги имaте ли сликaнo списoците кoи се примени вo зaбaри? Или нa интернет ги имa ли oбјaвенo?

18. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    14.426
    na internet ne objavuvat nikat ni ja koga se zapisuvav pred 2 god.nemase

19. AngelinaJoliee

Се зачлени на:
    8 јануари 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    aj ako gi ima nekoj slikano spisocite neka mi gi prati vo lp

20. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Ако има некој запишан во Штип што бара цимерка, нека ми пише лп слободно :)