Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    Епа вака... се запишав во Никола Карев ама сакам да се префрлам медицина- смер лаборант бидејќи имам другарка тука а јас ја сакам медицината како струка.
    Дали би ме примиле? И каква струка е лаборант (мислам на добра или лоша) ?

2. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475

Bi te primile. Ke treba koa ke zavrsis prva da se prefrlis ama ke treba da gi polagas predmetite sto gi nema vo gimnazija ili eventualno sea ama ne ja znam procedurata.

Inace smerot e dobar I tezok poradi hemiite I specificnosta na rabotata no kako klasovi- laborantite se najslabite od site. Lideri se za kecovi I polaganja, profesoritr ne gi sakaat, besni se. Ako ve sporedat deka ste se spustile na nivo na laboranti kao sto znaea del od profesorkite da sporedat- znaci dnoto u skoloto ste go doprele. Potceneti se da,ne gi sakaat no toa e zasto ne ucat, si dozvoluvaat premnogu I sesto da kazat na bilo kogo, nedisciplinirani, galamdzii, nezainteresirani, retko na caa ke gi vidat, gledaat edni od drugi I taka.

Licno nikad ne bi preporacala na nekogo da se zapisuva laborant od dosegasnoto iskustvo vo skolovo. Ako sakas samo radi drugarkati da se prefrlis da ne si sama, mislam deka ne e dobar izbor I podobro gimnazijata. Ako pak se prefrlaa radi skoloto- podobri odberi drug smer (sestri, zabari, fzt nesto takvo)

На fabul0us и Valencia им се допаѓа ова.
  3. fabul0us

fabul0us Нов член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    1va sum laboranti haha gi imam ovie razgovori deka ne ucat decata, deka profesorite ne gi sakaat itn. mene iskreno mi se svigja smerot ucam 5.00 bev osnovno i (se nadevam) nema da bidam tipicen laborant :D:rofl:

4. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    :l:Здравоо!
    сакам да се запишам во медицинско во Скопје за медицинска сестра!
    Мене ова навистина ме интересира и сакам да учам за ова.
    Дали може да ми ги кажете следнове работи:

-Кои професори ќе бидат класни од идната година
    -Праксата(да ми опишете како ќе биде се тоа)
    -Професорите во глобала какви се и кои би ми се паднале догодина?
    -Децата какви се
    -Дали има некој кодекс на облекување

Едноставно све кажете ми ве молам
    Ве молам не ме игнорирајте стварно ми е потребна ваша помош ❤️❤️ ве молам!

5. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Срценце може да ми кажеш за тоа што прашував подоле дадов мислење ќе видиш
    ако можеш иначе ти благодарам однапред!

6. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    -Za klasni ne znam koi ke se, nekoja sto e cetvrta ako ima neka ti kaze,ja ne gi znam tie sea sto se cetvrta. Znam biznis Aco deka e sea klasen, Danka hirurgija e klasna I tie :D

-za Profesori isto ne znam od pricina sto sega godinava ispodojdoa novi I zameni ima I malce e haos so profesorite. Jas ja imav taa (ne)srekja starite da mi predavaat kkao posledna generacija nivna. A gi imas od sekakov kalibar-od najstrogi do najlabavi taka da se si e relevantno a bogami I nebitno. Ke se naviknes na niv I taka ke funkcioniraa.
    -Praksata mn ti e rano, poxnuva od 2ra godina vo kabinet vo skolo da naucite osnovni raboti od mestenje krevet I diplenje carshafi do banjanje na Bolen I bockanje na kukli I sungjercinja. Od 3ta pocnuva praksata na klinikite redovno 2 dena vo nedelata na koi ne se odi na casovi u skolo. Tie se samo za praksa denovi I po sekoj strucen predmet se odi. U treta se odi na Hirurgija, Infektivno I Interna a vo 4ta- Ginekologija, Pedijatrija, Nevrologija I Psihijatrija. Posle vtora I Treta godina se odi na ferijalna praksa preku letoto edno 20 rab.dena. E sea u vtora kabinetskata prof odreduva kaj ke stw, obicno kaj vodi prof, tamu odi grupata. Pretezno e Hirurgija i Interna za da ve proveruva I sl, a vo treta sam biras posto si bez nadzor.
    - Za decata ima isto od sekoj kalibar od ligavi smizli do vukovi samotnjaci od teski metalci I raperi do nenasitni turbofolkeri. Od najbogati do siromasni, od gradski do selski deca, od deca na doktori do deca na prodavacki da kazeme. Za sekogo si ima slicen covek so koj moze da se drzuzi.
    -Kodeks na oblekuvanje nema. Treba mantil da se nosi ama se nosi u prva pretezno zaso im e novo ppsle vise do 4ta nema ni da znaat kaj jm e ili pa tie od praksa gornite ke gi nosat. Na praksa ke vi kazat prof kako treba Ali tamu e so zadolzitelnata uniforma.

Toa e toa u glavno Ali imas cela godina do togas, taka da labavi sea I ne se zamaraj. Do nareden septemvri celo skolo moze da se svrti I niso da ne e tocno od ova sto sum kazala :D

7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Стварно си срценце!
    Фала ти! леле,најголема ми е желбата да станам некое медицинско лице ако даде господ,ќе се потрудам за се тоа би се исплатело фала за се! ❤️

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239

Колку поени ми се потребни?? за медицинска сестра??

во шесто имав на крај 2 четворки
    во седмо 1 четворка
    а осмо сите петки
    и девето се надевам дека ќе се петки.
    Ако не ме примат ќе се разочарам и ќе изгубам желба и ќе се откажам. :(((((

9. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    14.426
    70 boda

10. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    A ke me primat so cetvorkite?

11. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Jas so cetiri 4ki imav 73, neso bodovi koa za zapisuvav I vlegov 100 I neso na spisok vo sestri. Ne mi teknuva kolku primaa ama toa bese 2011- osmoletka plus nemav eksterni takvi raboti niso. Sega ne znam kako e konkurencijata so poeni, no sestri sekad drzat nad 70-75 poeni I sekako u prv rok se popolnuva Skroz.

12. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    Здраво, јас имам брат девето одделени тој сака да оди средно во Охрид. Ако има некој од таму ако може да ми потврди дали има за мојот брат медицински техничар да учи. Ние се распрашевме за Св. Кирил и Методиј имало медицинско но незнаеме дали се учи и за медицински техничар. Знаеме само дека има за медицинка сестра ако има некој од Охрид ако може да ни одговори

13. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Medicinski tehnicar e nazivot za maskite medicinski sestri :D taka da ima vo Oh... A ako mislis u smisla bolnicar- ne treba skolo za toa I nema :D

14. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.782
    Допаѓања:
    169.607
    @Dream-Girl атлас - купи си. Можеби поскап е ама секогаш се наоѓа. Да сега си фармација ама ќе видиш и потака ќе ти треба анатомијата (кога ќе учиш кој лек кај делува се ќе биди латински ... )
    Сепак ако сметаш дека нема во иднина да ти треба анатомијата тогаш само ископирај го, ама мое мислење е дека атлас да се купи е битно.

@Viki 99 медицински техничар или мед. сестра ти е исто, обично професорите кај нас велеа: „општите“ за тој смер. Исто ти е.

15. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    Ааа знаете нешто за Охрид,Најдовме училиште но таму пишува:
    Здравствена струка
    -медицинска сестра

Дали во тоа одделение може да учат и машки и женски. Сакам на му најдам добро училиште бидејќи многу уче и сака да помага на луѓето, сака да учи медицина средно :D

16. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    Фала за помошта знаци има во Охрид

17. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    Фала

18. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    Имa ли мaшки децa вo тoј клaс

19. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    U Skopje se 4 klasa sestri I da ima maski po 4, 5 maksimum ama gi ima :) I samiot smer glasi Medicinski sestri-tehnicari (mst).

20. Viki 99

Viki 99 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    6
    sto ti znaci toa 4,5 maksimun