Зашто секој ден нешто ново ти текнува и никако да се одлучиш ахахаха Ти уствари и не знаеш што сакаш од што се форсираш и напнуваш. Затоа имаш проблем што да одбереш. Да знаеш што сакаш и да си сигурна дека тоа е тоа кај што мислиш дека е за тебе, ќе беше одлучна без разлика на што ама ај на годините ќе го препишеме тоа. Не ме сфаќај погрешно или навредливо Само совет до сите што сакаат медицина да се запишуваат: Дечки Медицина не е Greys Anatomy и House па сте виделе нешто, интересно и ајде каде медицина. Медицината е премногу тешка наука и доктор како доктор претешка професија прво психичка а после и физичка. Медицината не е само крв и боцкање, многу покомплексно е знаењето отколку да боцкаш. Боцкањето е најлесниот дел од сестринството. Заради тоа само 10% преку сила од медицинарите завршуваат на Медицински. До 4та средно ко ѓаволи од темјан бегаат барем мојата генерација што сме на Медицински, а и претходните. Психата е најбитна за мене и да те бива едноставно, зашто џабе е желбата ако не те бива едноставно. Така да имајте на памет дека со живи луѓе се работи и секунда невнимание е потребна за грешка. А нема мн простор баш за грешки. Со лесно одлуките
срцка прво 4 години средно медицина,па 6 год општа медицина,па специјализација општа хирургија па бирај тек тогаш каков хирург сакаш да си дали пластичен,торакален,vaskularen,кардиохирург у тн и тн
Во средното медицинско во Скопје имам слушнато дека смерот за физиотерапевт е на секои 4 години.Дали е точно и дали оваа година ќе можам да се запишам на овој смер?
Прв пат слушам за ова Мислам дека можеш на кој смер сакаш да се запишеш не верувам дека е на секои 4 год. нема шанси
Јас кога бев средно смерот физиотерапевти се отвораше на секои 2 години, за сега не знам ама би требало да е исто, a не е на 4.
Zdravo!Sakav da te prasam nesto podetalno za srednotomedicinako.kakvi se decata,profesorite ii kako bi gi podredila ili rangirala spored teshkotija pocnuvajki od najteskata kon najlesnata struka (zaben tehnicar,sestra,fizio.,farmacija,laborant)? Znam deka nema vo medicina lesna struka ama tvoe mislenje.pozzz
Кај ја најде Ади пред 5-6 години што пишала ХАХАХАХ, економистата моја Иначе иам пишувано за сите смерови наназад, ако не ти е тешко прочитај назад (јас бев сестра)
Hahahaha ova beshe ko se zachleniv ako ne se lazham poshto 6ta godina mi e na forumov, sega vrska nemam sho da ti kazham hahahahhaha, @srcence1607 barajte ja nashiot iden lekar
Ма не, ја читав темава зошто јас завршив фармацевтско-лабораториски техничар (Бт) Па се збунав малце. А која е разликата во предметите?
Прва година ние фармацевтите учиме исти предмети со лаборантите, а од 2ра веќе ни се различни стручните. Ние имаме повеќе хемии, а они учат микробиологија, патологија, паразитологија, хематологија со трансфузиологија и слични предмети што ние фармацевтите не ги учиме. И затоа не можеме да сме заедно.
Мхм, јас имав склоп од сите предмети, во прва година сите смерови имавме исти стручни предмети освен со очниот смер, после тоа имав тон хемии, тон биологии, пракса во лабораторија, пракса во работилница за технолошка работа, пракса во аптека. И многу од класовите (2 бевме) продолжија на лаборант на вишата, дел отиода на фармација и сега кога го забележав ова во темата си реков да прашам зошто како шо кажав, во бт еден смер е - фармацевтско- лабораториски техничар. Фала ти