Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. maaraa96

maaraa96 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2015
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    366
    Здраво дечки, дали има некој материјал за Невротрансмитери, премногу би ви била благодарна ако ми помогнете :)

2. psanje

psanje Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    9
    Здраво

Некој ако има искуство со средното медицинско во Велес да сподели за вонредните ученици. Сакам да се запишам, ми треба диплома за да можам да заминам во странство. Слушнав дека тука најлесно се добивала. Секој поминувал. Ако има некој искуство нека сподели.

3. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Најверојатно ќе се запишувам во медицинско смер медицински лаборант,може некој да ми каже повеќе за смеров
    Може ли некој да ми помогне да ми пише во ЛП што е лаборант?

4. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.222
    Нели најголема желба ти беше да запишеш медицинска сестра, или грешка сум? Не можеш да запишеш нешто без воопшто да знаеш самиот поим што значи.
    Лаборантите се обучуваат за работа во лаборатории, испитување на примероци од крв, урина, фецес, плунка, гној, итн.

На yeah и theowndemon им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.730
    Допаѓања:
    168.730
    Ќе додам на мислењето на @MagsDestiny дека ќе имаш многу повеќе хемии него фармација шо не е баш лесно. Јас бев мешан фармацевтско-лабораториски смер па знам кои предмети од прилика ми се од едно, а кои од друго.
    @Kimberly11 што сакаш да учиш мило, мм? Оди на тоа, немој вака на слепо да годиш, оди на нешто шо ќе те исполнува.

6. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Знам што е лаборант ми се допаѓа тоа мислев некој ако може да ми каже за предметите
    Зборев со моите ми рекоа дека лаборант е супер за мене и дека е полесно и ќе можам да извадам по добар просек за на факултет па и понатаму на биохемија би идела или медицински ако имам поени
    @theowndemon знам дека има аналитичка хемија,клиничка хемија,така? Што се учи?:D

7. Carica123

Carica123 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    8
    А зошто нема лаборант. Ако може некој да ми објасни помеѓу фармацевтско - лабораторски техничар и медицинско - лабораторски техничар. Гледам по конкурсот, нема ли струка за лаборанти.

8. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Па медицински лабараториски техничар е всушност лаборат :D другите се фармацевти. Разликата е што фармацевтите можат да работат во аптеки и како техничари во некоја фармацевтска лабараторија, а лаборантите работат со испитување на крв, серуми и сл во медицинско-клинички лаборатории :D

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Carica123

Carica123 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    8
    А дa не знaеш кaде имa вo Мaкедoнијa зa лaбoрaнт?

10. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Па ваљда секое средно медицинско има смер за лаборанти О.о Во Скопје си има и во медицинско и во хемиско смер лаборант, а мислам дека и во другите градови би требало да има, распрашај се. Штип, Битола, Охрид би требало да имаат

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. сдсадфтосјѕгс

сдсадфтосјѕгс Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Јас сум осмо а вгодина ќе бидам девето и ќе завршам па незнам што да се запишам разговарав со моите тие ми велат ако те влечи за медицина ама и јас тоа сакам па незнам ако има некој да ми помогне да ми кази како е (но дали ќе ме примат затоа што јас од 6-то до сега сум со 4-ка (Мн.добар))
    Поз до сите

12. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    no way, последниве 2-3 години критериумите се многу кренати ради големата заинтересираност.

На сдсадфтосјѕгс му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Carica123

Carica123 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2016
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    8
    А вака јас секоја година поминувам со петка, па се надевам и оваа оти осмо завршувам. Ќе може да се запишам медицина.

14. HappyGirl:)

HappyGirl:) Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    95
    Годинава ќе се запишувам во средно медицинско, конкретно смер мед. сестра. Може некој да ми каже подетално што се учи, односно кои се предметите, што се учи по стручните предмети исл. И некој краток опис на школото. Благодарам однапред. :l:

15. JanMor55

JanMor55 Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    5
    Moj sovet pocni da ucis uste odma posle mn tesko ke ti bide i nema sansi da se probies ako ne pocnes uste odma da se istaknuvas

16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Јас ќе се запишувам во медицинско,смер мед. сестра :party:

Иначе стварно немало машки? Епа што ќе правиме тогаш :?:
    Друштвото океј е нели?

17. HappyGirl:)

HappyGirl:) Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    95
    Кимберли, сега што конечно одлучи, сестра или лаборант? Хахахахаха, стално те читам во темава, па баш ме интересира каде ќе отидеш. Ако одиш за сестра, можеби ќе се паднеме во ист клас ;)
    Нема врска тоа што нема машки. Само да се океј децата 8)

18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.730
    Допаѓања:
    168.730
    Чист смер лаборанти Бт нема, има само фармацевтско-лабораториски смер, мешавина е на аптекарска работа со лабораториска работа. За лаборант има за после следно колку шо знам на вишата, а за средно чисто лаборант немам слушанато до сега.

Битола последните две години многу опаднаа уписните поени на смерој како забен, очен. Физиотерапевти имаше премногу и таму беа многу кренати поените, а другите смерој беа „нормални“, како ќе биди годинава не знам. Јас со 4ка врвев основно и влегов во прв круг фармација во Битола.

Ако си ја фатиш со ред работата - лесно е. Бар кај нас во прва година, сем очниот смер, сите имавме исти предмети во смисла латински, хигиена, физиологија, анатомија ... накратко, некои основи на медицината кои после ги учевме подетално зависно од смерот. Од предмети кои ги учеше другарка ми, зошто јас не бев за сестра, знам имаја педијатрија, патологија, имаа пракса во втора во училиште, после тоа цело време во болница. Во училница прво учеа да боцкаат и да местат кревети за спремни да одат на болница, па на болница го работеа регуларното и знам дека имаја Феријална во Домот за доенчиња. Во глобала овие од прва предметите убо научи ги зошто многу, многу ќе ти требаат понатака за било кој друг предмет. Патологијата кај мене ѝ е зошто тоа ме интересира и можам да ти гарантирам дека имам дупки зошто анатомија учев на памет јас, а дури и на мојот смер потребна беше, така да ништо не е џабе ставено.

Ајде со среќа злато, ова конечно?
    За Ск не знам, ама во Бт има бааааѓи машки, е сега не пола-пола, женските доминираат, ама сепак не бевме без ич, а и не се без ич. Во мојот клас 15/32, кај другарка ми околу 10/32, во глобала по дестина имаше во клас, едино кај физиотерапевтите во некои класови доминираа машките, а и кај очниот смер и забниот имаше такви случаи ама не редовно.

На HappyGirl:) му/ѝ се допаѓа ова.
  19. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    @theowndemon za vo medicinskoto vo Skopje sigurno ima smer za laboranti posto I jas zavrsiv tamu a cij naziv na samiot toj smer e "medicinski labaratoriski tehnicar", a farmacevtite si se pod naziv "farmacevtski laboratoriski tehnicar". Za drugite gradovi nagagjav samo posto deka pogolemi gradovi mislev imale,ama Bt ete nemale.

@Carica123 I vo Hemisko vo Skopje ima isto cist smer za laboranti, @Ketchup za tamu moze poubavo da ti objasni poso e laborant ako sakas info +

На najnajsexy56, joy1, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.239
    Денеска бев да го видам школото,ова во Скопје. Ии не знаев кај е влезот за директно да излезам кај школото па залутав негде неврологија,хирургија,микробиологија,забното и се исповртев па едвај се снајдов,океј прв пат ми е до ваму да одам,и излегов кај тоа игралиштето и ми изгледаше онака пусто,ме фати страв :rofl:(facepalm) после поминав од кај тој приватниот паркинг па свртев лево ии конечно.. И си викам оу ама било големо :wasntme: 2 влеза имаше и тоа :?:
    Иначе сакав да прашам уписите кога се?

На najnajsexy56 му/ѝ се допаѓа ова.