Медицински лаборант или сестра ти се некако најпрофитабилни смерови.Секаде се барани.Плус се дефицитарен кадар и ги задржуваат тие што им доаѓаат за пракса за државен испит.Лаборант за разлика од сестри е малце почист смер.Но и сестри си се ок.Мое мислење си е ова
Во мојот град конкретно, за лаборанти нема работа, бидејќи е мал град и нема многу лаборатории, ни лица со факултет не можат да се вработат. Зависи од местото каде живееш, дали е барано, дали има работни места и сл.
@ElenaOfRivendell во секоја една болница,клиника и поликлиника мора да има лаборанти.Без лаборанти нема ни една болница,клиника и др.Е сега ако некое место па ептен има само една амбуланта тогаш да може и да нема.Е сега може за лаборант нема вработување како за сестри на секој минут но си се и они доста барани и еден од ретките со кои можеш онака на убаво работно место да се работи
Според мене, медицинска сестра. Во прва година сите смерови учат исти предмети, па доколку се предомислиш можеш да се префрлиш, ама нема потреба. Практичната настава е добра и интересна, професорките кои што ги предаваат тие предмети се доста посветени на учениците. А доколку сакаш да научиш од сестрите, мора да покажеш дека си заинтересирана и дека сакаш да научиш како да го работиш тоа. Познавам и школски што го полагаа и стручниот испит, па се вработија во државна. Другарка се вработи и во Германија, само полагаше таму дополнително што и бараа.
А дали има лоши деца по гласовите во сите смерови? (Зборувам за Македонските класови).Деца кој се закачаат,навредуваат не оставаат на раат.И ако да во кој смее ги има најмногу?
Не знам како би можел да го знаеш тоа, кога во секој клас има различни деца, не значи ако тие од втора година закачаат, дека ќе закачаат и тие во класот од прва година на пример.
Секаде има секакви деца. Не значи дека мора да има такви. Не ги бираш нив, ко шо не ги бираш комшиите. 4г со едни исти по цел ден со саати, се и сешто ќе се дешава, ехе. Кај и да си, нормално.
Sakam da prasam kako ve ocenuvaat vas sega koga sme doma,zaso sega site baraat domasni a nekoi i na zoom na skajp se?
Ме интересира по завршување на средно медицинско за медицинска сестра колку време се стажира и дали треба да се полага нешто за да може да се работи како медицинска сестра?
Се стажира 6 месеци (некои не се ни појавуваат, собираат само потписи) и се полага стручен испит за да можеш да работиш.
Незнаев каде точно да прашам, па ајде тука. Да не некој има информација зошто страницата на средното медицинско во Скопје не сум во можност да ја отворам??? Или тоа само кај мене е така...???
Па оваа страница ти е Општо за сите средни Медицински училишта во Македонија.Секаде е иста програмата така да за се што е интересира можеш тука да се информираш