1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.979
    Од оваа година има програма за ГАК сестра но сепак смерот ќе го нема уште дур училиштето не обезбеди услови. Премногу ученици се и ако би се додале и овие паралелки би биле 500+ во генерација и над 3000 во училиштето. Но можно е од наредни години да се вклучи , ако се направи некој смер да се изучува на секои 2 години итн... Од оваа година исто така има измени во многу предмети во скоро сите смерови. Мојата струка (медицински лабораториски техничар) од 2020/21 ќе се вика медицински лабораториско санитарен техничар и знам дека ќе има повеќе стручни предмети како дезифекција,дезинсекција и дератизација (1 предмет) потоа вовед во лабораториска пракса итн... што до сега ги немало

2. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    A za sestri znaes sto ke ima novo?

3. MitMax

MitMax Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    158
    @Larson јас ке се запишувам лаборанти или сестри па дали ќе можеш да ми кажеш кои ќе бидат измените на тие смерови и др во ЛП

Последна измена: 18 мај 2020
  4. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.979
    На tea1221 и MitMax им се допаѓа ова.
  5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Мислам дека нема да имаат одделни предмети Анатомија и Физиологија, туку еден заеднички предмет за тие два ..

6. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Па и оваа година така ги учеа заедно

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MitMax

MitMax Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    158
    Исхрана и диететика во 2ра година ке имало за сестри.Предмет кои до сега го немало.

8. emma27lol

emma27lol Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите :)
    Јас сум полуматурантка оваа година и сакам да се запишам медицина. Имам силна желба за тоа, едноставно ме влече науката и од секогаш сум сакала. Одлична сум била сите 3 години во основно, а се надевам и оваа. Кои предмети се полагаат на приемен во медицина? И какво искуство сте имале во смерот медицинска сестра? Премногу се плашам да не згрешам, иако од секогаш сум имала голема желба за медицината.

На ElenaOfRivendell и Lence2020 им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Како мислиш кои предмети се полагаат за приемен, за средно ништо не се полага, зарем измениле нешто

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Биологија и хемија за медицина се секогаш.
    Ако има приемен сигурно тие 2 ќе се.

Инаку @Mantub овие генерации сите се 5.00, не може селекција да се праи, лани конкретно на смерот мед. сестра правеа селекција преку приемен...
    Има пријавени повеќе од доволно, а сите со сите 5ки и мораат така.
    И у Орце мислам имаше. :)
    Таму кај шо има потреба само.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Нема да згрешиш ако се запишеш за сестра. Само имај на ум дека е тешко и треба учење, има зезнати професори посебно по стручните и по пракса. Ако те интересира нешто повеќе пиши ми ќе ти кажам за сите проф посебно.Јас завршив 4та оваа година,стварно учев многу и се трудев

12. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    5.375
    Нема да згрешиш воопшто, хумана професија, и знаење кое вреди да се има. Лани завршив за сестра, и воопшто не се каам, да требаше пак да се запишувам - пак ќе се запишев. Првата година ќе ти биде малку потешка, со оглед на тоа што за прв пат ќе се сретнеш со нови предмети, термини и слично, и тогаш се стекнува основата. Ама затоа понатака ќе ти оди многу полесно, бидејќи се е поврзано, и веќе ќе ја имаш базата. Не слушај ако ти викаат дека е претешко и престрашно бидејќи не е. Финтата е да се обидуваш од почеток да си учиш со ред, бидејќи како што кажав, се е поврзано, ако нешто не го научиш со време, може понатаму да не сфаќаш некои работи од другите предмети. И пак ќе кажам, доста е интересно и не е претешко ако си учиш како што треба, јас без проблем го поминав и покрај тоа што имав многу строги професори, особено по стручните предмети и за практична настава. Дури и ако на крај решиш да не студираш понатака, или пак да студираш нешто сосем трето, секогаш ќе имаш си ја имаш таа прекрасна и вредна професија. Не плаши се воопшто, не е страшно, ќе имаш време за се, и преинтересно ќе ти биде. Нема да згрешиш, верувај. :)

едит: И уште еден совет од мене, немој да учиш на памет, учи со разбирање, така ќе ти биде полесно да го совладаш материјалот од предметите од наредните години, а и што е поентата да научиш нешто на памет, а да не го разбереш? :)

13. thegirl20.20

thegirl20.20 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    17
    Здраво дечкии
    Ги завршив 1ва и 2ра год во средното медициско сега сакам да ги земам другите две години вондредно дали некој знае мозеби колку се плаќа едно полагање на предмет и дали ке мозам да избреам било која друга струка???

14. nurse to be

nurse to be Нов член

Се зачлени на:
    9 мај 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

Јас мислам дека трба да одбереш што ти сакаш а не што те тераат од дома или каде ќе се запишат другарките , јас сакав медицина од мала ама никој од моите пријатели не сака медицина но не се откажав поради тоа , исто така убаво е да имаш одлука и насока што понатаму 7 одделение си , не си далеку од средно .

15. animegirl918

animegirl918 Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    Здраво
    Нова дум во групава и планирам да се запишам во Др. Панче Караѓозов во Скопје на смерот медицинска сестра. Сите години сум одлична а имам и многу дипломи (но не знам дали некои од нив ќе ми донесат некои поени). Знам дека за смерот кој го одбрав има најмногу конкуренција и дека е можно да има приемни испити. Уште од сега почнав да учам биологија и хемија зошто навистина сакам да влезам и да учам медицина. Имам неколку прашања:
    Дали некој има искуство со приемен испит, дали е тешко и дали може лесно да се помине?
    Дали праксата за медицинска сестра е добра, дали ќе научам многу?
    Какво е друштвото?

Ви благодарам animegirl

16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Добредојде, за приемен испит не знам да ти кажам затоа што кога јас се запишував немаше такво нешто. Ќе научиш толку колку што си заинтересирана,професорките по пракса објаснуваат,ама се строги. Немој да очекуваш да е како на Greys Anatomy,крш е на клиника
    и нема баш услови ама ќе се пикаш,ќе бараш да ти даваат работа. Што се однесува за друштвото,секакви деца има би требало да си најдеш некој што ќе ти одговара. Сестри не се поднесуваат меѓу себе се гледаат сите како конкуренција очи си вадевме не е баш најдобро за дружба а другите смерови си се посложни и има топ дружба. Ама не се секирај за тоа

На MitMax му/ѝ се допаѓа ова.
  17. animegirl918

Се зачлени на:
    5 јуни 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    немам големи очекувања, само сакам што е можно повеќе да научам.

18. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Како се строги проф пракса и како испрашуваат сакала неќела ќе мораш да научиш. Мораш добро теорија да знаеш,без тоа пракса нема.Праксата не е само боцкање и спремање терапија има многу други работи..

19. animegirl918

Се зачлени на:
    5 јуни 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    11
    знам... со многу деца од медицината имам разговарано и многу читано, од прилика знам што да очекувам, знам дека е тешко но имам желба и нема да ми е проблем да учам

20. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Во тој случај запиши се,и мене ми викаа така. Си учев и супер си завршив

На animegirl918 му/ѝ се допаѓа ова.