Здраво, би сакал да прашам дали со 72 поени примаат ученици на медицинско средно за лаборантски техничар, од значајните предмети англиски, биологија и хемија ми се 5, само македонски ми е 4,75. Знам дека 70 е минимумот но сепак сè се очекува. Што мислите? Благодарам
Epa sea vaka.. Jas momentalno sum prva laboranti... Imas deca site godini sto se 5.00 so 70 poeni a Ima I deca sto samo edna Godina bile 5.00 a drugite godini bile so 2 do 3 cetvorki.. Sea ne mi teknuva bas kolku poeni tie imaa.. Ali ako imas 70 ne se stresiraj.. Drugite smerovi kako sestri deff imas pogolema konkurencija I tamu se site 5.00 Kaj nas kako laboranti I ne bas
Ако ти се сите петки би имал/а 75 поени. Минимумот за медицина е 70. Имам 72 па се плашам да не бидам одбиен
PA sea vidi Kaj mene u klas imas deca so poeni do 73.. Ne mora da znaci deka so 72 ke te odbijat. Ako minimum ti se 70 idi.. Nema potreba da se plasis ako imas tolkava zelba za medicina..
Зависи од конкуренција, и во кој град си, не е секаде исто. Јас не сум од Скопје, учев за сестра, и немав 75 поени, не се сеќавам точно колку имав.. Сите ми беа 5ки, со исклучок на две 3ки и две 4ки. Ме примија и бев некаде 18та од 34 што примаа. Моја генерација немаше воопшто конкуренција, во клас имав деца кои во основно биле многу добри. Следната година пак, имаше мнооогу поголема конкуренција. Колку што знам сепак, за сестри е поголема конкуренцијата во однос на лаборанти, така да, мислам дека сигурно ќе те примат.
Од Скопје сум (камо да не бев), како и да е. За медицинска сестра вообичаено, успешно се запишуваат околу 140 ученици, а за лаборант околу 70. Се надевам дека ќе имам шанса. Благодарам за одговорите
Decki da ve prasham da ne slucajno nekoj od vas gji ima spisocite na deca po klasovi ? Nemozam da gji najdam nikade a mi treba neshto da proveram, tenkss
Zdravoo Mozhe li da mi pishete vie sto ste 2ra god za sestri? mi trebaat ucebnici po Fizika i Hemija, pa kde mozham da gi najdam
https://prosvetnodelo.com.mk/CMS/Upload/Uchebnici/new04/Hemija za II godina makedonski jazik.pdf еве ти линк мислам дека хемија по учебникот за гимназиско работевме ние. физика не знам каде да бараш
ВО ПЕНЗИЈА СЕ И БИНЧЕВА И ВИДЕСКА И ТЕРЗИОВСКА И БУКЛЕСКА (ЈАС СУМ 4ТА И ЗНАМ) инаку огромна штета Бинчева што замина во пензија ја обожавав, сега она требаше да ни предава невропсихијатрија ама ја нема. Имаме нови професори НЕПИСМЕНИ Во прва година умрев од страв од неа. Ама во трета кога предаваше за прв пат хирургија супер беше се ни диктираше се добро соџвакано а ние само треба да го голтнеме како што би рекла она. влегува на час и одма вика: НА ЧАС СУМ-ВИШОК РЕЧЕНИЦА
сите што сакате да се запишете во панче караѓозов за МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ слободно да се запишете сега некои предмети се ставени како изборни(блазеси ви !!!) и плус најстрогите и “најлошите„ професори отидоа во пензија, начукаа млади неписмени(со иклучок на некои-педијатрија-Тамара Алексовска која одлично си ја врши работата), а оној неписмениот Боби Кирковски по хирургија(во трета година) и невропсихијатрија(4та) ја не знам воопшто како завршил средно како завршил факултет и како го примиле тука(СЕ НА ПАМЕТ ДА ВИ БАРА ДА УЧИТЕ И АКО НЕШТО ТРЕБА ДА ОБЈАСНИ ЌЕ ВИ КАЖЕ ДЕЧКИ ВИЕ ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕТЕ ТОА ДЕКА ПОСТОИ КАКО ПОИМ САМО, ТОА ДОВОЛНО ВИ Е, и ако при одговарање одговориш погрешно многу ретко приметува дека си згрешил, ама се надевам ќе го научи материјалот со тек на време и ќе знае после каде грешите) Македонски ЛИДИЈА ИЛКОСКА(една од моите омилени) си замина пред 1 месец во пензија и чекаме нов професор Елена јакимовска Барџовска по биологија испрашува секој час и ќе каже повтори последна лекција а после тоа ќе ти постави прашања и од претходните лекции(ама супер е жената, малку како да и е здосадено од оваа професија, така негативна тмурна е) Англиски= ЦАЦИ-славица ѓурческа= како се лигави јас наузеа добивам, едвај чекам да завршам да не ја слушам а па камо ли да ја гледам. Она дава тестови како за на факултет=мрдната. Да си активен на час кај неа најважно!!!! Билјана Ристова по инфективно во 3та(ни она не знае инфективно= ама не ви бара многу за одговарање, само најважни поврѓни работи и срцка е ќе се смеете на нејзиното говорење) а гинекологија во 4та(како што гледам добро знае гинекологија и прашува ,многу логички прашања) Пракса: гинекологија се соња митевска и елена димитриевска(која мене ми предава и СРЦКА Е ПОЗИТИВНА ) педијатрија пракса: сунчица ивановкса-добра е невропсихијатријаа пракса-драгана јордановска е супер, треба убаво детално да ги учите лекциите а таа другата по невропсихијатрија-зорица мене ми изгледа многу лоша КОЈ ШТО САКА НЕКА МЕ ПРАША ЌЕ МУ ОДГОВОРАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Дечки вие што сте со 70 плус поени не се секирајте , јас завршив во Панче годинава и пред 4 години кога се упишував со 68-69 поени бев примен во лаборанти само ради тоа што имав 2 години неколку четворки и тројки. Не верувам да има во лаборанти скроз со 75 поени сите да се , обично сестри е така.... Инаку читам погоре многу професори се смениле и нови дошле , катастрофа. Старите можеби беа строги и намќори ама ќе ти дадеа некоја навика за учење овие младите се страшно неискусни и учењето не е тоа тоа... Многу ви е олеснето , гледам имате и друга програма така да без гајле , школцево е топ. Еххх кога ќе ми текне на сите моменти поминати во него. Гледајте да се посветите што е можно повеќе во средно бидејќи факултетот ќе ви биде мнооогу олеснет потоа доколку имате добра потпора од средно што е случај со мене. Јас сум на факултет и да ви кажам до сега ни еден испит не паднав , но од средно стекнав убава навика за учење со разбирање и сега немам проблем со материјалот.
Prethodnovo gore donekade e tocno, samo ke dodadam nesto sto treba novive vo skolovo da go znaat.Za mene najbolja prof od strogite e patologija iako dolgo mislev deka ne e taka i steta sto ne predava vo cetvrta sestri.Zenata znae da objasni da predade i 9d nea mnogu ke naucis.Se gleda deka najmogu se vlozuvaNa casovite bara disciplina ,izgleda stroga no nadvor e tipka zena.Za novive so online i nemam nekoe posebno mislenje...
Здраво. Дали може да ми каже некој за професорката Чибишева. Ми кажаа дека предавала пракса и дека следна година ќе ми се паднела таа. Па дали може некој да напише неколку зборови за нејзе.
Бара знаење и да си секогаш навреме, униформата испеглана, беџот наместен. Доколу си вреден и сакаш да научиш, верувам дека она најмногу од сите професорки ќе те научи.
Cibiseva e vrv zena, kako sto kazaa pogore ispeglana uniforma, bez bedz nikako, i se imaa pojaveno bez kapi gi brkase i obavezno na oddel so patiki ili klompi za na klinika ,NE od nadvor. Isprasuva tesko, bara mnogu znaenje ama jas od nea najmnogu nauciv kje te natera da sednes da ucis i da pees. I maksimalna kultura pred nea toa kje ti bide plus.