1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Средно медицинско училиште

Дискусија во 'Образование' започната од boki44ka, 14 јануари 2011.

1. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.156
    Допаѓања:
    5.375
    Не сум “стара генерација”, пред две години завршив за медицинска сестра, а моментално и сестра ми е средно, учи од ист материјал како мене, знам како е. Не значи дека си глупава, далеку од тоа, веројатно не си пронашла соодветен начин на учење, секој учи различно. Имав соученици, еве и денес колеги на факултет, кои учат со цртање, со пишување и слично. Јас учам само со читање. И немој да учиш на памет, особено не предмети како патологија, гледај да разбереш, бидејќи се си е поврзано. Навистина не е толку тешко, кога ќе сфатиш на кој начин најдобро учиш.

На cresa-jagoda и tea1221 им се допаѓа ова.
  2. xnotyourbabex

xnotyourbabex Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    @tea1221 Не ми е целта да те понижам или навредам но едно нешто ќе ти кажам. Бидејќи очигледно учиш во средно медицинско училиште, доколку планираш понатака да продолжиш евентуално на Медицинскиот факултет при УКИМ општа медицина засега дур не си го смениш размислувањето, само едно - немој. Нас на првото предавање ни предадоа 30 страни утредента 50 по Анатомија и се така дур бројката на страни не стигна 230 (на толку страни беше првиот колоквиум). Не сакам да звучам погрешно, ама едно што сум сфатила до сега - човек што сака да учи ќе научи. И лоши професори да има, секогаш имаш уште минимум 3 извори и литератури од кои можеш да црпиш знаење што се настрана предавање. Така што ако мислиш дека некогаш евентуално ќе биде полесно , нема. Твое е или да се навикнеш или воопшто да не се обидуваш, безразлика кој факултет ќе го учиш, или во кое средно ќе завршиш.

На cresa-jagoda, Glowy, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  3. tea1221

tea1221 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    30
    Искрено фала ви на одговорите . Од срце . Имате право, дури премногу. Во основа повеќе ме мотивиравте . Сфатив дека треба труд и дисциплина и нормално да притискам повеќе . Очигледно дека стварно треба да го пронајдам собствениот начин на совладување информација во поголем обем . Едноставно премногу сум благодарна дека ми одговоривте и го дадовте своето мислење и секако ме насочивте ! Фала ви !:f::f::f:

На tinka-mace и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  4. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Ништо душо, на сите ни треба поддршка тогаш кога се ни е ново. :l:
    Искрено, јас еднаш се зафркнав со медицина, па после уште еднаш и мислам дека доста е за овој живот, валда ми дојде паметот. :D

На tea1221 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Како бе 15 страни многу? Јас ден пред тест седнував и петки вадев. Медицинско е мора да се учи. Нас дури ни беше потешко со испрашувања секој час па се тресеш да не те стане, и тестови плус. Мислам дека сме имале и по 40 страни дури за учење. Која година си?

6. thegirl20.20

thegirl20.20 Активен член

Се зачлени на:
    29 мај 2020
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    17
    Zdravo mozhete li da mi pishete kade mozham da gi najdam Biologija i Hemija za 3ta godina:)) Falaviiii

7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Биологија ние работевме по гимназиска книга. Ја има да се купи во една книжара најгоре во гтц. А хемија не знам, би требало да ви кажат

8. Angel103

Angel103 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    30
    Девојки ве молам да ми разјасните во врска со државниот испит за сестри. Како ќе се одвива, дали се потребни навистина 6 месеци пракса пред да полагаш, дали можам паралелно и на факултет да одам итн. Колку повеќе инфо можете да ми дадете толку подобро. Фала однапред :)

На Tamsy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    6.380
    Ги знае ли некој предметите за 3 година за забари?

10. Ane2212

Ane2212 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Zdravo na site.Jas sum 9to oddelenie i sakam da se zapisam medicina vo Pance Karagjozov.Dali ke moze da mi kazete koi se polesni smerovi za ucenje.Vi blagodaram odnapred.

На Tamsy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Нема лесни. Сегде се учи.

12. Ane2212

Ane2212 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Spored vas koj e najdobar t.e sto e najdobro da se uci od site smerovi

13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.087
    Допаѓања:
    26.917
    Прво кажи, како што се гледаш во иднина и кои предмети повеќе ти одат?

14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    Јас ќе ти кажам дека е најдобар тој што сум го завршила :D Медицинска сестра. Ама кажи ми што највеќе те влече и ти изгледа интересно? имаш:
    Медицинска сестра, лаборант, фармација, физиотерапевт, и забен техничар.

15. Ane2212

Ane2212 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Mene me interesira farmacija,no velat deka tamu bilo mnogu tesko.Pa baram mislenje

16. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.676
    Допаѓања:
    25.237
    @Dream-Girl има завршено фармација, може да ти каже. Убав смер, само знам дека имаат доста хемија. И чиста работа е.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.087
    Допаѓања:
    26.917
    Не е тешко, само треба повеќе да ти одат калкулации, повеќе логика. Да имаш основно предзнаење хемија и биологија. Не е тешко, лесно се наоѓа работа после. Добар избор е.

18. Ane2212

Ane2212 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Vi blagodaram za mislenjeto.

На Her0j** му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.979
    Зависи ако сакаш повеќе биологија медицинска сестра/медицински лаборант ти се одлични смерови
    Ако те влече повеќе хемија - фармација ти е супер
    Ако сакаш медицина но без крв/телесни течности - физиотерапевт
    А ако се гледаш понатаму како стоматолог или стоматолошки струки тогаш забен техничар. Се зависи од твоја перспектива како се гледаш понатаму. Генерално секаде се учи и секој смер си е добар така да зависи ти како се гледаш во иднина.:)

Јас завршив за медицински лабораториски техничар лани , доста убав смер е и сега сум на факултет за истата струка...

Последна измена: 5 март 2021
    На Ane2212 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.314
    Не е тешко. Чиста е праксата. Имаше хемија доста да, но се е поврзано и многу интересно е, се се надоврзува едно со друго. :)