Zdravo dali mozhete da mi pomognete za hirurgija so ginekologija i akusershtvo so nega za treta godina ako ja ima na net-e-ucebnici ili negde fala vii)
Едно прашање кој знае да ме упати . Праксата за мед.сестра техничар ја завршив лани во Државна . Пошто беше корона а и веќе бев во работен однос само собрав потписи , сега за во Германија ми барат некој фонд на пракса, колку сати сум одела , што научив и слично . Од каде да го барам тој документ ?
Дали некој има искуство од учење странство ( a year abroad ) учејќи во средно медицинско ? Имам прашања се надевам некој ќе испружи рака
Ќе може некој што учи средно медицинско, смер мед. сестра да ми каже нешто повеќе за школото? За професорите, праксата и општо нешто за смерот. Многу од старите професори заминале во пензија и сега имало нови. Ќе може нешто и за нив да ми кажете? Го истакнале денес конкурсот за упис во средно и гледам смерот лаборантски техничар е укинат за албанците и кај нив има нов смер гинеколошко-акушерска сестра, а кај македонците го нема. Точно е ова или јас нешто погрешно сум разбрала?
Прва година е најтешка и најдобро е уште од почеток убаво да си го загрееш столчето. Втора и трета се многу полесни, а имаш и пракса што ги прави и поинтересни. А не знам како се новите профрсори, но мислам за разлика од старите сигурно се подобри. Втора година според мене има најдобри професори (бар тие мене што ми се паднаа). Пиши ми во пораки ако имаш повеќе прашања.
Vtora imas praksa i strucnite se pointeresni.Sega ne znam kakvi se online predavanjata vo vtora no koga bev vtora vo skolo mozese mnogu da se nauci iako jas dolgo vreme ne ucev.E koga dojde vtoro polugodie vidov nema oceni od nebo po nekoi predmeti i sednav i nauciv.Nekade ke pomines polabavo da ne recam so dve tri recenici kazani a nekade ke mora stvarno da naucis.Sega zavrsuvam i ke ti kazam deka postrogite profesori bile najdobri zasto od niv imam samo znaenje..drugoto e se gola voda
Сега нели воведоа пракса од прва година? А за професорите сите го викаат истото али највеќе се жалат од таа Клеопатра. Хемија предава мислам?
Од неа ништо нема да научиш али затоа во втора година ќе го повторите цел материјал со Сузе дека и она знае колку тапа професор е Клеопатра.
Здраво на сите.Дали има некој добиено некаква информација за тоа дали ќе се прават некакви приемни испити во медицинското во Скопје. Знам дека тоа се одлучува според бројот на пријавени. Но ако има некоја информација плус некој нека пише. Инаку ако има некој искуство со приемен испит во средно медицинско нека пише или овде или во приватен чат овде. Секаква информација е добредојдена но најмногу ме интересира кој делови на биологија се полагаат (дали биологија има прашања од типот само за човечко тело кога се има учено или и за други теми)?Колку прашања има? Благодарам Однапред...
Годинава имаше приемен испит ама мислам само за смерот медицински техничар (сестри), за другиве смерови не се пријавуваат со толку јак просек, така да ако не сакаш да полагаш можеш да аплицираш за смерот лабораториски техничар, физиотерапевт, забари или фармација. За материјалот за тестови не знам, ако некој полагал годинава нека каже.
Мислам дека нема пракса во прва, ама може смениле нешто. А за Клеопатра, седни си у прва клупа пред неа, прави и муабет, прави се дека си заинтересирана за предметот, пишувај и бој ја тетратката, ќе си имаш 5ка без одговарање.
Мислам дека имаше приемен за мед. сестра ама само за албанците. Не е проблем и да има приемен само да најават на време, а не ден-два пред тестирањето. Само уште да прашам, дипломи се важат само од државни натпревари или и од општински и регионален?