nikoj ne ti gi gleda ocenite za rabota,samo diploma i polozen drzaven ispit skoro sekade primaat bez iskustvo
Елена Каевска…ЕЛЕНА КАЕВСКА… Очекувај да ти предава барем по 4 предмети секоја година, барем во мое време беше така (завршив пред една год хахах). Таква е професорка што или ќе ја сакаш или ќе ја мразиш. Во корист ќе ти биде да бидеш во добри односи со нејзе (лижење е на одмет,дури и препорачувам). Како што реков, предава неколку предмети, па очекувај да биде малце изгубена. Океј предава, за тоа не можам да кажам нешто негативно, се разликува од другите професори по тоа што не се базира во текот на предавањата само по книгата, туку кажува информации плус, па така уште еден совет : фаќај белешки. Што се однесува на делот оценување, изгор прави, значи посебно очекувај да те прашува и прашања и да ти бара нешто што го нема од книгата, нешто што го кажала пред 2 месеца, нешто извадено од пичкеси материне… свашта, особено усно подготви се добро (барајте повеќе писмено) .Учи континуирано, запишувај, и биде во океј односи со нејзе. Доста знае да испадне нефер и да ги врти работите од контекст. Оговарање на други професори преф нејзе, не препорачувам. Како класна, би рекол, ништо посебно.
Zdravo jas sum 8 odd planiram da se zapisam medicina oddel medicinska sestra moze da mi kazete koj predmeti gi ima i dali e tesko?
Dobra vecer sakam da prasam za praksata vo leto ni rekoa deka ke ni bila kaj maticen lekar dali nekoj ima informacii kako ke bide toa i sto ke pravime?
Ferijalnata praksa se odviva vo drzavna, gradska bolnica i 8mi sept. Sam si biras bolnica i oddel (ako ima mesto)
Здраво девојки. Треба да спремам тема, ако може некоја да ми посочи литература каде што можам да најдам за ризици и превенција кај здравствените работници од Хив. Јас има се потребно за хив, но ќе ми треба за ризиците и превенцијата. Ако може некоја што има пдф литература да ми прати во лп.
Здраво,планирам да се запишам тука,но се мислам помеѓу медицинска сестра и забен техничар па дали ќе може да ми кажете по нешто за двата смера Уште одамна сакав да идам мед.сестра,но во последно време ми се јави и желба за забен техничар,па дали ќе може малце помош
Jas sum momentalno prva godina za zaben tehnicar i da znaes uste od start deka ima mnogu za ucenje i deka i najnebitnite predmeti baraat mnogu..Prva godina site smerovi ucat isto posle vo vtora zapocnuvaat strucnite predmeti..Jas mislam deka za sestra imas premnogu ucenje a ne se isplati deka cel den ke bides na noze za nekoja mizerna cifra..Za zaben tehnicar ti e super poradi toa sto rabotis granka od medicinata a ne si vo kontakt so pacientot vo odnos na gledanje krvista,rani itn..I isto taka zabnite tehnicari zimaat gore dole slicna plata so sestri a vlozuvaat duplo pomalku napor vo odnos na fizicka rabota poradi toa sto ednostavno si sedis rabotis i nikoj ne ti se mesa..
Абе гледај сега, ко прво “немаш премногу за учење” во никое средно, тоа “премногу” учење на факултет ќе го видиш. А за “крвишта и рани”, можеби некок сака тоа да го гледа и му е предизвик, еве мене лично сто пати ми е поинтересно да гледам такви работи, и да се дешава нешто повозбудливо, отколку да работам нешто монотоно, досадно ќе ми биде. Зависи од човекот, секого го влечат различни работи.
Дали можам истовремено да ја обавувам праксата за државниот испит за мед. сестра и да студирам на факултет? Би ми било од помош ако ми кажете и подетално како се одвива праксата и општо за испитот кога, како се полага итн.