Здраво , Размислувам каде да се запишам па вака сакам да одам медицина смер фармација ама дали би ме примиле бидејќи не сум 5,00 но секоја година поминувам одличен ( да не се подречам) значи не поминувам помалку од 4,50 просек е сега , Дали би ме примиле на смер фармација во Др. Панче Караѓозов ? Совети и одговор благодарам однапред !
Имам Високо образование. Пред повеќе од 12 години дипломирав, но и како многумина и јас не можам да се вработам по струката. Сакам да се запишам во средно училиште во Битола на фармација, вонредно бидејќи имам детенце и работам во сендвичара. Би имала околу 20 предмети за полагање, бидејќи ќе ми признаат од средно. Ако може некој да сподели искуство, дали е тешко, какви се професорите? Благодарам
Дали во средно медицинско има биологија и хемија како предмети сите 4 години и ако нема тогаш како се полага за матура за во медицински факултет?
Зависи што смер, ако си медицинска сестра, хемија и биологија имаш само првите 2 години, после можеш да избереш дали сакаш да учеш во 3та и 4та или не. А фармацевтите имаат сите години хемија (Аналитичка хемија, Фарматцевска хемија, Фармакологија).
Здраво, дали некој има повеќе информации околу стручниот испит за фармацевтски техничар? Дали би можела да ја започнам праксата веднаш после завршување 4та година, да речеме да започнам од почетокот на јуни а потоа одејќи на пракса да можам паралелно да се запишам и на факултет? Дали тоа има некакво влијание?
На страната на министерство за образование можеш да аи ги најдеш програмите, ги има стручните предмети кои се и воопшто сите. Професорите може да ти се менуваат не гледај тоа. Пракса имаш и преку година и за време на летен распуст неколку дена. Ако те интересира масажи, физикална медицина и сл тогаш да.