Средства за создавање на уметнички дела

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од tropix4e, 16 март 2012.

1. tropix4e

tropix4e Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    141
    Каков прибор за боење користите при создавање на вашите уметнички дела?
    Преферирате темперни или водени боици, сув или мрсен пастел, фломастери или боици?
    Кои четки најмногу ви одговараат?
    Сликање на платно или пак на лист хартија?

Во денешно време има многу голем асортиман на прибор за боење, па ајде уметници да видиме кои ги користите вие :)

Да не знае некој случајно која е разликата меѓу акрилни и темперни бои?

2. ana.ubavkata

ana.ubavkata Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    59
    Пааа јас мислам дека акрилните се со повеќе вода,а темперните цврсти,со многу помалку вода,ама не ме држи за збор,пошо не сум сигурна :wasntme:

3. Alegriaa

Alegriaa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    260
    ЈАс сега почнав некои модни креации со јаглен,креди во боја и туш.

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  4. someone2

someone2 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    58
    Отсекогаш сум цртала модни креации :)
    Со молив, боици, фолмастери а некогаш употребувам и лак за нокти. :D

5. janafilth

janafilth Нов член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    27
    Јас најмногу користам маслени бои на платно и ги размешувам со темпертин, а кога цртам на хартија најубаво ми е со сув пастел или со акварел :)

6. RainDrop

RainDrop Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    20
    Цртање

Не знам дали го поставувам прашањево во вистинската тема,ама не најдов посоодветна.

Каде има највеќе опрема за цртање од Фабер Кастел (Faber-Castell) во Скопје? Во која книжарница?

7. RainDrop

RainDrop Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    20
    Цртање

Знам за Офис Плус , ама таму нема дрвени боички , затоа прашувам тука :D

8. enamorena

enamorena Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    18
    Долго време барам продавница за акрилни бои, неможам никаде да најдам...знае ли некој каде би можела да најдам??

9. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Во последно време најмногу користам креди, но користам и мастило, темперни бои, водени бои, дрвеи, флопастери. Едвај чекам да купам Copic маркери... :angel: Ајде, можеби ако одам на некој натпревар и добијам стипендија за во средно... :)

10. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Вашите цртежи

Девојки може да ми кажете со кои моливи се црта а кои се за сенчење?? Се извинувам за оффтопик, не знаев каде на друго место да го поставам прашањето.. :)

11. Dobie

Dobie Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    240
    Вашите цртежи

за цртање се HB моливите,а за сенчање се B 5,6,7 така мислам според тоа што ни го кажа професорката. :hai: :)

На lav4ence.e.e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MorbGoth.666

MorbGoth.666 Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    150
    Јас најчесто со маслени, пастелни, акварелни и боици цртам..И зависи што цртам :)

13. kdkp

kdkp Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2013
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Сликарство

Каде можам да купам акрилни бои во мала количина, и која е цената? Ви благодарам.

14. j...s

j...s Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Цртање

Дали знаете кај можам да најдам оние моливи што се специјално за цртање и под кое име да ги барам? |(

15. j...s

j...s Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Извинете за одговориве што се еден по друг.
    https://www.youtube.com/watch?v=PMaru2MmpTM Дали знаете на видеово со што го прајт лицено како се викат она четчено, како се користит и каде можам да го најдам? :)

16. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Сакам да најдам 9Б моливи. (најтемните) Може некој да ми каже каде во Скопје да ги најдам? :?: А, подобро би било и во Центар да ми кажете каде да најдам продавница. :wasntme: :D :$

17. Lady-in-white

Lady-in-white Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2012
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    53
    И мене ме интересира истото...Anyone?

18. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Тоа е обично мастилно пенкало, само што е црно. Можеш да го најдеш во Штедлер во Рамстор или било која книжара.

Моливи за цртање се H (најтврди и најбледо цртаат), B, B2, B4, B5, B8 и В9 (овие моливи од Б групата се помеки и се користат за сенчање на темни делови или контури зошто темно цртаат). Јас сите овие моливи ги земав од Штедлер во Рамстор (Центар, кај банката.. Тутунска банка мислам дека беше) А, има и графити, тоа не се моливи туку се графити. Личат на моливи, но не се од дрво.

Инаку, кога цртате и сенчате, можете да земете мека гума за бришење. (kneaded eraser)

Јас мојата ја земав од Офис +, од горе спомнатиот Рамстор. Навистина многу ми помага во испакнувањето на делови од цртежот. И на ја користете цела од еднаш зошто може да се расипе и да не брише. Кинете помали делчиња, така и јас правам. Кошта 45 денари што и не е толку скапо. :) (ја земав во пластична кутија и од фабер кастел е)

На ecka.da.wiz и Lady-in-white им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.322
    Допаѓања:
    41.613
    Пошто и јас и брат ми цртаме и сликаме, но посветени сме на различни техники ќе ви кажам и за едното и за другото.Јас цртам со маслени на платно, маслените бои ги добив на подарок доста се убави, за да цртате со маслени бои освен нив ви треба платно, ленено масло и терпентин и секако соодветни четки за цртање.Во Скопјанка-Аеродром има продавница за средства за сликање , цртање и што уште не, работите се доста скапи ама се исплатуваат.
    Е сега вие што цртате со молив, брат мии си купи моливи Ван Гог, ги има сите H и сите Б моливи и + моливи во боја( не се боици туку нешто измеѓу креда и пастел)Преубави се, ама и цената им е доста солена 2300 комплет.Ако ми дозволи брат ми ќе постирам што има нацртано со нив.
    Ама вакви моливи или убави средства за сликање се исплаќа да земеш ако сериозно сакаш да се посветиш на цртање и ако имаш барем малку талент.Јас планирам да се усовршувам со тек на време и да продавам, исто и тој.Така да се исплати.

На toogood, Lella и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  20. livert

livert Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    115
    Четчето т.е четката се вика Fan brush и ја има во повеќе големини, како и за акрил / водени или масло , јас ги користам на Ван Гог ( тие се за масло) и се околу 900-1200 зависи од величината,а на Талент за акрил , имаш и др брендови за околу 300-600 ден, но ако си почетник можеш и во џамбо да најдеш за околу 100 денари , единечна или во сет ја има за околу 250 ден . Јас ја користам за сликање на листна маса ( дрва посебно зимзелени, палми, трева) водни површини и водопади :)

Моливи за цртање и сенчење плус бел и кафеав ефтини имаше во Џамбо сет во метална кутија на цена не се сеќавам , за почетници и хобисти се со солиден квалитет.