Еве го мојот прибор за цртање. Имам мека гума, моливи Х2, ХБ2, Б, Б2, Б4, Б5, Б6, Б7 и Б8, гума од дипс енд стикс ( ) што многу ми помага во бришење на поситни делови, обична триаголнеста гума, оштрилка со жилети од горната и долната страна и принтер хартија. (немам работна соба, на кревет си ставам една даска и цртам. Полесно ми е зошто можам од сите страни со сите пози да цртам).
Сте ја пробале техниката цртање со сува четка? Мене ми се гледа интересна и во скоро време ќе ја пробам. Само поквалитетни четки да купам. Еве видео за таа техника: http://www.youtube.com/watch?v=mKn9BoH4FkU Исто така и оваа техника е јака: http://www.youtube.com/watch?v=N_zbcVs419E Имав порано жолто мастило, ама го потрошив... ајде, еден шопинг ќе направам некој ден.
Најчесто цртам на лист хартија и употребувам дрвени темперни и само молив најчесто а водени и мрсни ретко.И одсекогаш најмногу сум цртала цветови лица или модни креации.И многу внимавам на изборот на молив пошто повеќето време сенчам наместо да употребам боја,но ако случајно употребувам боја тогаш до мене обавезно има 10 различни четчиња по големина и сите ги употребувам. Ако сум нешто напната обично со боја шкртам по листот како ќе ми текне така а на крај секогаш ми испаѓа нешто што не сум очекувала,некоја ептен добра форма дури да кажам магична и пре убаво е.
одамна веќе барам да најдам маслени бои, плтно итн. и овој твој пост ми помогна. е сега сакам да те прашам отприлика да ми кажеш колку се маслените бои, платното, маслото, терпентинот, четките....
Јас ги добив на подаρоκ, туби и не знам κолκу се паρи, уште тие ги тρошам.Мислам деκа се движат од 200 па нагоρе за туба, зависи од гρамажа нели.Четκите исто таκа зависат од маρκата исто ми се подаρоκ, но на нет видов деκа се многу сκапи таа маρκа, оκолу 500-1000 четκа, што ρеално е многу паρи за почетниκ, ќе најдеш поевтини, платната си ги спρемам сама, татκо ми ми пρави ρамκи и ми ги оптегнува платната, инаκу ленено е платното и ќе најдеш на пазаρ, па јас си ги спρемам со полиκолоρ, дρвофиκс и вода.Но исто тоа е сложена постапκа, таκа да за почетоκ κупи си готови.Теρпентинот е оκолу 200, а ленено масло оκолу 150, тоа може да ти послужи за добивање на сјајни нијанси.Пρодавница за ваκби ρаботи пишав κадњ има.
blagodaram благодарам мноогу, доста ми помогна, а за платно веке во план ми беше готово да земам бидејки во периодов и баш немам време сама да си го спремам
Moze da mi kazete koi se najdobri flomasteri i drveni boici za crtanje koja cena se i kade bi mozelo da gi najdam?????
Akrilnite ne se za na staklo, prasaj vo Kasver- C trgovskiot Skopjanka posle nova zeleznicka dolu vo podrumot
Kako nov clen na sajtov primetiv Tropix4e nacna tema. Gi imam probano a i seuste gi rabotam (vo zavisnost od potrebite) site tehniki i podlogi od oblasta na slikarstvoto, od moliv do zidno slikarstvo - freskopis. Sekoja tehnika si nosi svoja tezina no i svoja ubavina, potrebno e golema zelba i trud za da se postigne posakuvanata cel, sum go odbral realizmot kako granka vo slikarstvoto, sakam da slikam sé sto sozdala prirodata bidejki tuka nema lazenje, se e realno, se e vistinito.
Само да кажам дека во оваа продавница има свашта, се што ни треба на нас (аматери) сликарите. https://www.facebook.com/SlikarskiP...bZYoFR9KGbxkd9TR0SUuvMJVFGYlT427Tp8Hg&fref=nf
Slikarski pribor, da, imaat se no ne se klasicna tuku on lajn prodavnica, od lani gi kontaktiram i se naogjaat so sediste vo Strumica koi sto ne stvaraat zaliha na roba tuku pravat spisok i vrsat naracka so dostava do doma, ako e narackata nad 3500 den. togas e besplatna se sto e pod taa suma za dostava se plakja 299 den.
Koh-i-noor molivi, drveni boicki, i flomasteri mozat da se najdat vo knizarnicite na prosvetno delo, kaj raskrsnicata posle Rekord od leva strana dukjanite sto vodat kon Beko.
negde vo mk ima li nekoja podebela hartija?? od obicnite blokovi mn se tenki. baram ko za vodeni, oti nekogas mn kje stavam sloevi boja i hartijava za ushe eden sloj kje se skine, a vodeni ne se koristat na platno ; v ;
Vo trgovskiot Skopjanka posle nova zeleznicka dolu po skalite, Kasver C , ima hartija vo tabaci so razlicna gramaza (debelina) ima i blokcinja A3 i A4 format od Fabriano, porano imaa i od Canson.
Дечки хелп. Другарка ми прави роденден и сакам да и купам боици, платно и сл. Црта инаку преубаво, и атеље си има на таван. Кажете ми каде во Скопје да најдам такви опреми и работи за цртање?
Vo trgovskiot centar Skopjanka, posle nova zeleznicka dolu vo podrumot e Kasver C, ima sé. Na raskrsnicata kaj Grcka ambasada prodolzuvas pravo i vo zgradata vtor ili tret dukjan od desna strana e Auris, ima kvaliteten materijal.