Средства за чистење кујни (шпорети), стакла, мебел и подови

Discussion in 'Дом' started by tallyweijl, Jun 5, 2011.

1. lilo

lilo Популарен член

Плотна пд шпорет како чистите?

2. Anturium

Anturium Популарен член

Секојдневно пребришувам со сунгерче и сјај за садови, а два пати месечно со средство за шпоре, го оставам 2 саати напрскано и пребришувам

lilo likes this.
  3. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Јас ја чистам со пастата од лимес , задоволна сум, убаво чисти и не оштетува

lilo likes this.
  4. Mum32

Mum32 Активен член

Sredstvo za fleki za trosed -materijal mikrofiber-krem boja????

5. m.bt23

m.bt23 Истакнат член

И мене исто ме интересира. Не само за флеки туку и за редовно чистење?

6. Ana_Ana_Ana_Ana

Ana_Ana_Ana_Ana Истакнат член

За жал никаде, јас си направив залихи од ДМ Ниш кога бевме на вакцинација :rofl:

Средството е предобро, појако е од Арис, а помалку мириса, само треба со ракавици да се користи. Околу 100 денари беше. Го користам за се, од рерна до филтри на клима/прочистувач. Зошто порано бев пушач, успеа да ги извади сите глупости наталожени низ мебелот.

Powergirl! likes this.
  7. m346

m346 Истакнат член

Најде ли? И мене истово ме интересира

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не џнам зошто мислењето е во тема за чистење. Нејсе, порачав по мерка. Пиши порака да ти дадам контакт.

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Со што чистите вентилатор во вц?Пожолтен е дека пушам внатре, ќе се убијам, а и не влече некако.коцкаст е со хоризонтални отвори, се мислев прво со прашко па со влажна крпа после.

10. Цобра

Цобра Истакнат член

Мој совет од лично искуство, прво да го извадиш и исклучиш од струја и да го исчистиш, со влажни или крпа со одмастувач, ќе се чудиш што се има на него, јас го чистев како што е па сум го бутнал пропелерчето и зимав после ново.

Feminka22 likes this.
  11. mamaJana

mamaJana Популарен член

Купи си нов, само тој пластичниот надворешен дел е околу 120 ден го имам видено во Набизи Струга, сигурно го има и по останати продавници со такви тракатанци..

Feminka22 likes this.
  12. Freya123

Freya123 Истакнат член

Може ли да ми препорачате некое средство за вадење флеки од таркет? На неколку места околу масата каде што паднало храна како да ја има впиено мрснотијата и стојат ко флеки, не знам со што да ги исчистам зашто обично средство за под не помага.

13. Miss Celestial

Miss Celestial Истакнат член

Здраво, дали некој има сретнато по нашиве маркети средство што се прска на стакла после бришење со цел да спречи дамки од вода, пример за стаклени врати од туш кабина?

Опис од англиски: glass surface protection system based on a chemical process that links oxygen with carbon in the porous surface, blocking hydrolysis making the glass surface hydrophobic and repellant. Water beads up and runs off like quicksilver.

14. Ana_Ana_Ana_Ana

Ana_Ana_Ana_Ana Истакнат член

Да, има во ДМ, Витриум Гард се вика, македонски се. Мислам има и за домаќинство и за стакла на коли. Околу 250 денари е шишенцето за домаќинство.

Јас го користам веќе неколку месеци, не е магично, ама дупло поретко чистам туш кабината од бигор и тоа ми е и повеќе од доволно :D

Miss Celestial likes this.
  15. Miss Celestial

Miss Celestial Истакнат член

Одлично, фала ти многу! Ќе го купам уште денес. :D

Ana_Ana_Ana_Ana likes this.
  16. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Со што чистите медијапан фарбан мат во кујна?

Last edited: Nov 17, 2021
  17. Kbr

Kbr Истакнат член

Еве и јас да се приклучам на темава, имам индукциона плотна рамна и ја чистам со пастата за домаќинство од Green Master со босилек што е, бидејќи имам црн мијалник и него знам да го поминам со истата паста некогаш и му ставам од гелот за санитарија исто така од Green, задоволна сум од пастата бидејќи не оштетува на природна база е, за бигор строго користам средството од фармаси против бигор, магија прави за бигор го користам и на чешми и на мијалник и на плочки и на стаклените вратени од туш кабината ама буквално на се, исто така имам сива мат кујна, вратичите ми се сиви мат медијапан и ги бришам со средството од Фармаси за дрво нормално разредено бидејќи е концетрат, некои инокс работи знам да ги пребришам со средатво за инокс ама ретко, повеќе со некое најблаго средство, прозорите кога реновирав (рамките од прозорите и многу прљавите стакла) прво со пастата од грин а потоа со средство за стакло било кое, дома имам плочки ламинат и таркет, усисувам со Шарк (моето мало ајкулче) и после раздредувам една капсула за под од mr. muscle универзални во топла вода со обичен прашок за перење и прави чудо ем дезинфицира ем вади и флеки и нечистотии ( наместо капсули некогаш ставам универзално средство за подови пицикато или какво и да имам во моментот, растворам една капсула ило едно до две капачиња средство во кофата од џогерот со врела вода и ставам обичен твр прашок за перење на веш) со тоа сум исчистила цела куќа после реновирање, мислам флеки од кречење, фуги и тн) а и сега во коронава заради дезинфекција обавезно така правам, сјај за садови користам кој ми дојде немам некој посебен ретко мијам на рака а за машината сум задоволна од Минел капсулите ем се ефтини ем убаво ми мијат, немам флеки на тањирите од чашите дали дека нон стоп оцет ставам или незнам зошто, за тоалетот чистење користам средство од Дм на нивна марка е Денк Мит исплатливо е убаво чисти и убаво мириса... Дрвениот мевел исто така со средството од фармаси го поминувам, а флеки од мебел вадам исто така со универзалното аредство од Фармаси, ставам на флеката, обично на столовите од трпезариската маса бидејќи ми се светло сиви со мебел штов и лом се прават, ставам на флеката, тријам со сунгерче или четка за заби, па неколку пати поминувам со мокра крпа и толку, а да не заборам се што ми е дрвено дома поминувам со тоа средство за дрво од фармаси од врати до конода се ❤❤❤

Anita Nikoloska and Hortenzija like this.
  18. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Moze da go slikas sredstvo to od Farmasi sto go koristis za drvo?

Kbr and Anita Nikoloska like this.
  19. Kbr

Kbr Истакнат член

Ova e sredstvoto samo treba da se razredi bidejkji e koncentrat

Attached Files:

Hortenzija likes this.
  20. Kbr

Kbr Истакнат член

@Hortenzija mozesh da go koristish i za chistenje na pod laminat ili tarket isto razredeno ubavo mirisa i ne oshtetuva, otkako go sredivme spratot so mm vo ednute sobi imame tarket a vo edni laminat i bez.problem gi pominuvam so ova sredstvo vo kofata od dzogerot shto mi e stavam 2 kapachinja na 5 litri voda i si teram, a ednash go imam probano i na staklo odnosno chistev prozori doma i nemav sredstvo za staklo a ne mi se davaa pari za sredstvo pa go razblaziv ova i staklata svetnaa, taka da nemash shteta od ova

Hortenzija likes this.