На керамичка го користев, ама го оставив да делува помалку од 10 минути, ми беше страв. Супер се исчисти, немаше никаква штета.
Кај мајка ми и кај свеки фурните се обични и чистат со што ќе им падне при рака. А јас се селам уште малку насамо со мм и си купивме нови апарати, и само читам упатства за употреба, упатства за прва употреба, да не го направиме она македонското - читаш упатство откако ќе сјебеш нешто И таму вика за керамичка внатрешност, со вода и сапун, исплакнето и исушено со сува крпа.
Во купатилото туш кабината од стакло со што ја чистите? Пробав со средство за стакло но не се чисти баш како мрсно е и има флеки како течела водата. Да препорачате некое средтсво што ќе го среди тоа оти многу ме нервира. Фала
Ете уште една примена на Арис. Туш кабината е турска, со некое безвезно стакло, а водата во Бт тврда со бигор, леле мори мајко. И не се чисти никако и еден ден испрскав со Арис, чекав 15 минути и со сунгер истрив и излезе. Само, заштити се да не го вдишуваш.
Фала многу ќе пробам обавезно. Точно дека водата е никаква во бт затоа имаме проблем, се надевам ќе се среди со Арис.
Акo вoдaтa вo Бт е тврдa, штo дa речиме ние вo другите грaдoви... јaс кoлку штo знaм и кoлку штo сум искусилa, имaте приличнo мекa вoдa. Зa стaклa oд туш кaбини, сaмo aлкoхoлен oцет и пребришувaње oдмa пoсле секoе кoристење нa туш кaбинaтa. Спoред мене, туш кaбинaтa е нaјлoшa инвестицијa, никaкo не мoжaм сaглaм дa јa исчистaм. Стaклoтo ми е нaјмaл прoблем, пoвеќе ме нервирaaт спoјките кaде штo е лепенo сo силикoн, тoј пoцрнувa oд влaгaтa и сo ништo не се чисти. Немa чaре oсвен менувaње нa силикoнoт, секoј месец. Ај штo сегa имa некoј прoблем, тече Бoг знaе oд кaде, пa зaтoa решивме летoвo дa се oслoбoдиме oд туш кaбинaтa и дa видиме рaaт. А зa шпoретите, секoе средствo пoсле oдреденo време гo oштетувa, oсoбенo рерните. Пaстa oд сoдa и oцет е oдличнa oпцијa зa секoј дел oд шпoретoт. А зa ѕидните плoчки, јaс ги кoристaм мaрaмиците oд ДМ штo се зa пoдни плoчки, бришaм oдмa пoсле гoтвење.
хелпп нова сум во домаќинството дај кажете ми како да а исчистам керамичката плотна малце ја залепив со крпа валјда или од супата капна ... користам витро и мека влажна крпа али неќе сега да исчисте
Здраво женски, ај да ве прашам нешто. Имам плотна со рамни рингли, и после секое готвење ја пребришувам, ама сепак остануваат некои флеки. Со што можам да ги исчистам убаво? И фугите на плочките се прскаат при готвењето, пробав со сода и топла вода, ама не се исчистија. Совет?
Со што да исчистам силикон? Кога ја местеше мајсторот туш кабината ја извалка на краевите... Исто и стаклото во кујната е извалкано од лепак каде што држеле со рацете. Не знам што да правам особено за ова во кујнава, обично средство за стакло не помага.
Јас ги менувам оти еден ист детергент ми досадува. Моментално со Циф ги чистам и плотната и плочките околу. Претходно имав едно на распрскување, и од него бев задоволна. Ни кога триеш со жичка не излегува? Мојот е прилично нов, но гледам кај мајка ми со тек на време си останува по некоја флека. Што претпоставувам и нормално е.
Ова е моето средство за чистење рерна (откако готвам за малата внатре не користам арис и сл.) Користам кора од цеден портокал, која ја ставам во тегла како на сликата ...заливам со најобичен оцет и оставам да отстои преку ноќ. Утредента го прецедувам и додадав 4 лажици сода , потоа го префрлам во шише со прскалка и така чистам . Се надевам ќе ви е од помош и нема да штети и мириса храната
plehot go cistev so cungerce i sjaj malku i posle so mokra krpa pa so suva,i se mi se zamacka.Nov mi e,sega so sto da go cistam??
Со средства за ламинат, ајакс, пронто и сл. Или со универзални средства. А понекогаш со алкохолен оцет и малку вода, заради дезинфекција.
Пробај со сода да го испрашиш и да отстои неколку часа, после помини со правосмукалка. Содата е добра и за мирис, прашина и "убивање" на микроорганизми.
Мајка ми купила некое повеќенаменско средство за чистење на акција, ABC мислам се вика и вчера решив да го исчистам вц-то, иако сум машко сакам да ми е чисто дома. И ај си реков ќе го пробам.. ја чистев кадата, плочките, сѐ исчистив со него и добро чисти, ама има еден одвратен отровен мирис неподнослив и мноогу јак. Додека чистев отрпнав и не го осеќав толку али коа завршив и излегов, да не претерам ама едно саат ипол не осеќав никаков мирис со носот, цело време го осеќав средството кога и да вдишев (иако бев кај мене у соба) Има ли некое средство да и кажам да го купи шо барем не смрди толку?
За да го избегнеш непријатниот мирис од средства за хигиена најдобро е сам да си подготвиш раствор од топла вода, сода бикарбона и алкохолен оцет. Сите состојки стави ги во еден сад што ќе го користиш само за таа намена. И бањата ќе биде чиста, а и ти нема да се соочуваш со такви проблеми.