1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стан под кирија или цел живот кредити?

Дискусија во 'Дом' започната од marchi-cool, 8 февруари 2019.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.928
    Да барам и да цитирам мислења од типот "не е маж ми тоа што мислев дека е", "посакувам да ми помагаше барем малку", "кај што има сила нема правдина", "се разболев и физички и психички", "милион шанси за вработување испуштив"?

На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    не сум го пишала јас тоа. Посебно не дека милион шанси за вработување сум пропуштила. Овде и немаш многу за избор а камоли да пребираш и да пропушташ шанси.

3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.928
    Ок, не биле милиони. Не можам да памтам до збор што си пишала пред повеќе од 6 месеци. Ама биле "сите можни". Не размислуваш дека можеби јас не сакам да си оставам работа и тоа е сосема во ред?

Како толку лесно судите за туѓи животи кога вашите се далеку од средени?

На CameliaMiller, crimson, lovestoneddd и 6 други им се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.042
    Допаѓања:
    225.232
    Е затоа трујат и сечив друг живот велат е несреќен а уствари нивниот е. Мизерија.

На CameliaMiller, crimson, PinkGirl* и 3 други им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.930
    Допаѓања:
    35.785
    Јас плаќам кирија 6 000 денари, а ако ми го одобрат кредитот ќе треба да плаќам 9 000. Не е исто.

Затоа мислам дека младите ретко се решаваат да подигнат кредит.

П.С. Не ми беше целта да ти контрирам. Само си го искажав мислењето.

На Animali му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.708
    Допаѓања:
    266.220
    Кирија - само ако е нож до коска.
    Јас за себе зборам, нит се мажам, нит деца раѓам ако немам свој кров.

Не викам дека е така најисправно за сите, за мене е. Ќе живеам во село, јбг, нема да сум во Карпош или Аеродром, ама куќава од 200м2 клуч на рака ми е колку 60м2 стан во градска населба.

За учество - се штеди. Посебно кога немаш обврски, живееш со родители.. барем јас најголем дел од младоста така поминав. Баш, баш за живеалиште. Фино е да ти помогнат, море фантастично е, ама и сам се може, не е научна фантастика.

На запад не ми е гајле како е, Американцини и во приколки под кирија живеат, јас не сакам така.

Си сакам бре двор, трева, дете, куче да ми трчаат и мое да си биде.

Но ако немам избор - кирија е секогаш крајна опција.

На cresa-jagoda, Mama993, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.605
    Ако гледаш реално, парите за кирија ти одат во воздух, а за кредит ги вложуваш.

Али ако не можеш да си приуштиш 3 илјади ( и повеќе ) за кредит месечно, тогаш кирија.

Ама ако ратата и киријата ти се поклапаат, тогаш е стварно глупо да фрлаш пари на кирија.
    Се зависи од примањата.

На SummerGirl, candy.cane, Harper и 2 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.042
    Допаѓања:
    225.232
    Пропушташ еден МАЛ детал. Можеш да си сигурен дека 30 год ќе можеш да исплаќаш рата?
    Мене пример тоа многу би ме плашело. А замисли, во државна фирма работам..

На SummerGirl, Stories, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.605
    Па тогаш ни за кирија ќе немаш.. Вака барем АКО ќе можеш 30 години да плаќаш, барем дом ќе имаш на крај.

10. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    На 30 години не можеш да се крстиш ни во партнерот, а уште помалку газди и банки, but it is what it is, треба планирање и ризик превземање, и добра промисленост :D

На cresa-jagoda, Doozy, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  11. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    489
    Има ли на форумот барем еден дипломиран економист да објасни однос закупнина/цена и економските правила што важат за тоа?

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    @DAngel мојот живот е сосем среден. Имам работа и јас и маж ми подигнавме едно дете чекаме второ. Насловот на темата е кредит или под кирија а јас ги коментирав како живеат луѓето во странство. Оти,само во македонија жените се "продаваат" за пари? За пари и братот го продаваат. А тебе авал да ти е ако уште од роѓење се ти е средено па имаш живот од соништата. Епа овде многумина немаат. Не читај само за мене читај и за други. Не сум јас ќерка на директор ако ти си од такви родители. Многу лесно ви е да судите. Коментирај и споделувај мислења а не напаѓај. Ама да повеќето тука се за сеир и да се прават сезнајни.

13. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    489
    Нпр. ако месечната кирија за стан од 60м2 ми изнесува 10 евра, а цената на станот е 60000 евра, јас на пример сигурно нема да го купувам тој стан туку ќе си седам под кирија.

Е сега ако киријата ми е 1500 евра за истиот стан, нема да плаќам кирија туку че го купам.

Каде е критичната висина на кирија според која ќе одлучам дали да го купам станот или да плачам кирија?

14. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    @marchi-cool А зошто одма со претпоставките дека е успешна оти е ќерка на директор или ако е успешна се продава? Нели може и сама со образование и кариера да си стекнала свое? Или таква опција не постои? :D По твојата перцепција, ни тука, а уште помалку во странство, изгледа дека жената не вреди ништо, освен материјал за размножување, а ако се продала добро, може и мачки да шета :D

На CameliaMiller, crimson, duffi и 9 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.928
    Ова задебеленово го кажа оти ми пресуди дека сум ќерка на директор?
    Ти си таа што се уби од напаѓање со самото отварање на темата, немажените само кучиња шетале, единствен начин жена да успеела било или да се омажи, или од родители да наследи, или телото да си го продава. Епа не, ќе седам и некому деца ќе лулам додека тој е 24/7 уморен од работа и со прст не мрда за ништо по дома. Па на крај ќе се молам да се смилува и за едно парче облека да ми даде од платата што тој ја заработил додека јас "сум си ја чешала по дома".

Последна измена: 11 февруари 2019
    На duffi, Annath, Doozy и 6 други им се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    се може но на таквите им е полесно. Нели да беше татко ми висок функционер сега јас ќе бев вработена по диплома. Да бидеме реални овде ретко кој успеал со сопствено знаење и успех и да ги тргнеме настрана оние кои се продаваат. Нели тој е најстариот занает за нив лесно е но секој со свој избор. како што кажа марта пред неколку страници и ја поддржав -фатете испотете се ако сакате заработка а не да пребирате и да се жалите дека овде нема работа.- значи секој избира начин на кој ќе живеее работи и снаоѓа. Кому му е лесно? Никому.

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.168
    Допаѓања:
    177.089
    Марчи не е убаво да се изразуваш "се продаваат за пари". Навистина не ме интересира каков живот имаш тука, не гледам поента да се правдаш.
    Но навистина велиш да не судиме, а ти веќе ги судиш тие што се сами та велиш се продавале за пари.
    Одлучи се. :D

На Doozy, candy.cane, Harper и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.587

Е арно де, аман бе деца..како и се пуштивте на членката и ни ја отековте на сите..извини ама така е....Ако едни давале за пари. тогаш другите давале од ќеиф а третите си ја чуваат за туршија... и што е поентата??

Модераториве очигледно бришат само после неколкумина членки...:* овде се остава да си прават што си сакаат:*

На Mama993 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.358
    оти е лесно да судиш. Немаат сите исто гледиште на работите како ти и некои повеќе се мачат од тебе. Твоето е тип топ средено па сега ќе ни кажуваш кој сме а кој не сме во право. Оти нели ти немаш никакви маки а еве ние имаме.
    јас не нападнав никој само споделив мислење и никого не потенцирав а ти се запна за мене дека мене не ми е среден животот па барам рачки. Епа не. Јас не реков за никого конкретно за разлика од тебе. Зборував за во глобала како и марта што истото го кажа неколку страни наназад ама не ти за мене се фати. Па види кој кого напаѓа.

20. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    @marchi-cool Оти ми звучиш како да имаш успешна другарка/комшивка/ некој близок, па сега си влечеш комплекси од нив, оти ти мора да се мачиш (а повеќе од своја глава), а ним најлесно ти е успешноста да им ја препишеш на богати родители, богат маж или курварин стајл :D

На crimson, glosipgirl, Annath и 7 други им се допаѓа ова.