Ајде дечки, новости од Хантерс: Второ покачување годинава на услугите. Февруари беше 34.000 ден., во март накачија 36.000 ден и од декември месец ќе биде 38.000 ден, но ако сакаат старите да бидат сами во соба плус 2000 - што значи 40.000 ден. Изговорот за покаччувањето е дека пензиите ќе им бидат покачени од декември па затоа и они накачуваат цена. КАКО НЕ ИМ Е СРАМ БЕ???! Па имаат лии мозок? Д Н О ! ! Се ќе си биде исто, а цените накачени. Храната никаква е, тоа скоро сите стари го зборат на блиските. Дајте бре луѓе некој поевтин дом кажете кај има во Скопјево!
Majka mi e vo toj dom veke 4 godini I se obiduvam da smenam zosto se veke nepodnoslivi pa bi sakal da ve zamolam ako doznaete za nekoj drug so podobri uslovi da me kontaktirate Blagodaram
Decki nekoj da ima iskustvo so Zafir Sajto vo Kumanovo se javiv na poveke domovi vo Skopje i skoro site imaat lista na cekanje ako nemaat cenite se od 60 000 den pa nagore. Blagodaram
Имам искуство со два дома Феникс Капиштец катастрофа едно кажуваат на прием а друго прават неможат да се справат со клиентите/пациентите и се јавуваат дојдете земете го а пари не враќаат (20.000ден за два дена а бевме договорени демек пола месец па да видиме како ке се одвива дали ќе сака да седи ако седи уште пола значи вкупно таму е 40.000ден )ама јас платив 20.000 за два дена .А другиот е Тодорчевски исто и таму катастрофа едно на примем друго после 3 дена кажуваат и таму исто дојдете земете си го а пари не враќаат.(45.000ден за едвај 10 дена ) За жал немаме добар квалитетен дом со реални цени. Со медицински документи извештаји со пациент/ клиент идам и викаат примаме вакви категории на луѓе и после два дена земете си го …. катастрофа од домови Тие цени беа пред скоро една година.
Феникс се домови кои земаат многу а даваат исто како сите, да… но, од друга страна не се како Сонце каде условите се мизерни, персоналот ужасен. Која мајка изгубила дете како сестра и негователка таму го нашла. Во комшии ми се, имаат некоја сестра Андријана која е за негување, а не таа да негува некого. Постојано од нејзе слушаме врисоци. Цела населба ја збори колку била отидена со паметот. Навистина језиво за слушање особено ноќе. Дури сме слушнале како таа Андријана има секс на ноќна смена, си носи мажи ноќе, викаат, урлаат. Ги пријавивме. сите корисници им се полни со рани, држат непријавени вработени, им даваат лекови на своја рака на старите, храната била мизерија, мочани по 12 часа оставени, ама затоа сопствениците биле луѓе од власта па нилој не ги пипа, па мора цела населба заради нив да страда. Болни умови
Се јавував деновиве, пола се зафатени, другата половина со цени до плафон. Од Скопје сум и сум спремна до друг град да одам за баба ми, ама едно Неготино бара 45000 - 55000 ден месечно. Или Битола заборавив како се вика домот ми кажаа сума како 60.000 денари?! Ма не се нормални
ДОМ ЗА СТАРИ ЛИЦА - СОНЦЕ Кисела Вода, Скопје Мојта баба беше сместена во СОНЦЕ и немозеа да ја изчуват ни еден месец!! Пишуват дека имат клима но у најжешкиот период оставиле ја без клима и не лазеа дека ке викнат некој мајстор. Да се компетенти и да се грижат за лугето ке знаат дека не се остават стари лица у пекол пошто можат да дихидрират и умрат! Она почина после еден месец од примањето од сепса и одкажување на бубрези. Најзалното е што имала симптоми две недели пред смртноста и НИКОЈ ОД СЕСТРИТЕ НИ ДОКТОРИТЕ не и текнало да и проверат мокрачата за инфекција (пошто ментални сумптоми може да е од инфекција во староста). Ни јадела ни можела да зборе последната недела. Жената ја оставиле да се разболе до критична состојба што е сепса и одкажување на бубрези без да ја однесат во болница да се тестира на време. Најболното е што тај “ДИРЕКТОР” што нема никаква професионалност и културност се ваде дека чекале упат од фамилијарен доктор за да ја тестират (а имат доктори што се ‘специјалисти’ да ги проверат кога имат симптоми). Нејке ни да одговоре на прашањата од кога ти ги земе парите (80,000 денари за еден месец и три дена што се рачунале како ‘месец’). Само за пари работе и не му е гајле за лугето ни за семејствата што плаќат. Дури несакаа да ни даде никакви документи за да видеме кој ја проверувал и што се направиле. ГЛУМАТ ДЕКА ИМАТ СВЕ НА ФБ СТРАНА АМА УСТВАРИ САМО ЗА ПАРИ РАБОТАТ И НЕМАТ НИКАКОВ ОДГОВОРНОСТ А И НЕ СЕКОМПЕТЕНТНИ ЗА ДА ЧУВАТ СТАРИ ЛИЦА. ЗА ВАКВА ГРЕШКА ТРЕБА ДА СЕ ЗАТВОРЕ!! Ги пријавив во Министерството за труд и ме информираа дека се нашле допусти и дека државен инспекторат за здравје ќе биде вклучен. Заштитите ги вашите стари лица од овај гнасен дом. Само ќе ги пратете да умрат.
Дали зборете за Сонце во Кисела Вода? Видете го мој пост вистина е тоа. Баб- ми беше во Сонце (Кисела Вода, Скопје) и доби инфекција (никој не приметил) — почина од сепса еден месец по приемот. А да замислеш да носат пелени и да не ги мењат чешто и само еден пат неделно да ги бањат… мизерија!!!
Бегајте подалеку од домовите "Феникс"! https://www.facebook.com/pravda.za.jelica?locale=ru_RU https://fokus.mk/fokus-express/jhnh...-obvinuva-za-negrizha-vo-domot-feniks-femili/
Заборавив да спомнам дека ја чувале баба ми ЦЕЛ ДЕН И ПОЛ ВО СОСТОЈБА НА НЕКОНТАКТИБИЛНОСТ и пробале д и дават солена и витаминска течност преку инфузика БЕЗ ДА ГО ПОТВРДАТ ПОРБЛЕМОТ и без доктор да ја прегледа и потврде третманот!!!! Па нормално ќе биде дихидрирана и во кома. Значи изгубиле критично време (36 саати) за да ја идентификуват инфекцијата пред да дојде до сепса. Можеле да ја спасат ама од некомпетентни луге се дојде до смрт.
Да, зборувам за дом Сонце к.Вода, Пржино. Тоа не е сонце, туку гробница и лудница. Се надевам правдата за баба ти ќе ја истераш, не се откажувај!
ХАНТЕРС ЛАЈФ ГИ ПОМИНАА ГРАНИЦИТЕ! ХАНТЕРС ЛАЈФ Е ГНАСОТИЈА ОД ИНСТИТУЦИЈА!!! ПОВРЗАНИ СЕ СО ДРЖАВАТА И СИТЕ СОЦИЈАЛНИ СЛУЖБИ! ПОДАЛЕКУ од домов !!!!! Немам сила да пишам денес што се случи, толку сум истепана по психата! Одговорните од тужби не се плашат и тоа го кажуваат преку телефон и немаат гајле! Не се нормални!