Јас ќе имам старосватица, моја другарка, дали треба да дојде од страна на маж ми или треба кај мене дома да биде и тука да ги чека сватовите???
Како ќе се договорите. Од една страна, старосватите доаѓаат заедно со кумовите, така правеше старосватицата на мојата кума. Кај мене, јас сакав старосватицата да е со мене во соба, зошто она е мојата најдобра другарка и сакав да е тука цело време
Moze i od kaj nego... i mene mi bese moja drugarka no se poznavaa pa zaedno resivme od kaj nego da dojdat po mene
Четири пати бев старосватица, плус еднаш имав своја , во сите случаи кај старосватицата беше дома кај невестата. Секако се е работа на договор, ако имате поинакви желби.
Ако доволно се познава со маж ти поубаво е да дојде од таму, во спротовно за да не се чуствува непријатно нека остане кај тебе
А што да и купам за подарок, не сака накит, не носи саат... Парфеми такви работи ми е глупо да и купам... И предложив фустанот дента што ќе го носи јас да и го купам вика нее неможе така... Дајте предлог..
Навистина ли и старосватоцата и кумот го плаќаат по пола венчањето во црква и регистрацијата во матично?
Во матично не а во црква веројатно зависи и од црквата но знам дека за нашата ги викнаа кумот старосватот свекорот кој по колку плати искрено не знам...
Вчера прв пат слушнав старосватите дека носеле крошна со пиење?? Мајка ми го кажа у контекст кај невестата дома дека се носи, старосватицата го спомна за у ресторанот вечерта... Разбирам дека се е договор, но сакав да видам дали е ова стварно некоја традиција низ државава, или само во нашиот крај го има
За кај невестата дома немам слушнато, а за во ресторан да - 3 или 5 флаши, може жестоко а можеш и вино. А флаша со ракија се носи кај младоженецот дома, и при доаѓање домаќините пробуваат од вашата ракија, а вие од нивната.