Ако венчавката е само во матично, тогаш да, имаш двајца сведоци - едниот сведок се потпишува прв, другиот - втор. Ти ако сакаш можеш и рандом личности од улица да викнеш и да ти бидат сведоци дека без присила стапуваш во брак. Ама, ако венчавката е и во црква тогаш има кум и старосват / старејко / побро. Кумот понатаму крштева деца (ако младите решат да го крстат детето) а старосватот нема никакви обврски. Освен, нели, тоа што тие другари/ другарки веќе ги сметаш за фамилија.
Старосватици, споделете некој добар бутик/атеље/онлајн сајт за модерни свечени фустани (не тие класика теткастите од бутик Енџел ) Moра да е еднобоен пудра розев, па барем моделот да е интересен и модерен кога бојата е едноставна.
Моја пријателка планира во ист ден да направи крштевка за детето и венчавка во црква. Јас и бев старосватица на свадба. Е сега не е сигурна дали јас би имала некои задолженија во црква, а не е во Мк да праша поп. Знае ли некој да каже дали би требала нешто да однесам, да направам?
Треба да однесеш платно и свеќи две. Свеќите треба од црква да ти бидат купени. Платното сеедно какво е, барем гледај одбери нешто што ќе може да го искористи отпосле.
Ljuge neznam dali e za tuka prasanjevo mo mi treba pomos drugarka kaj sto bev starosvatica ke prai krstevka sto treba da zemam nisto neznam
Било што за бебето, зависи и од буџетот. Можеш и алишта или најдобро прашај ја другарка ти дали и треба нешто.
Zdravo naskoro sum starosvatica kaj drugarka pa sakam da prasam sto mislite za poklon vo plik 100 evra? So toa sto seuste studiram i sum nevrabotena? Sekako i plus okolu 50 evra trosocite vo crkva? A i najverojatno ke sum bez partnerot? Dali e vo red?
Според мене е ОК, посебно земајќи во предвид дека си невработена. Нели, секој со можностите.. Мојата старосватица, вработена, со супер плата, ми подари 200 € и според мене тоа беше премногу од нејзина страна.
Здраво девојки првпат ќе бидам старосватица па имам прашања дали кога ќе дојдат дома кај мене треба да имам нешто спремено софра, во матично дали се носи цвеќе и бонбони
Нас кога дојдоа да не поканат имав спремено нормално, но не кој знае каква софра. Бонбони за во црква и матично за частење откако ќе заврши церемонијата. Цвеќе се мислам дали да носам дента или вечерта во ресторан, ај поискусни посоветувајте ме за ова
Здраво, Во сабота сум старосватица кај другарка. Класична свадба нема да има, туку само матично, црква и ручек кај младоженецот дома. Купив платно и свеќи, само се мислам дали да нарачам торта или да купам бонбониера и колку пари да ставам во плик?
Што треба јас да купам ако сакам да прашам другарка да ми биде старосватица? Дали треба нешто да се стави во "бовча" или?