Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Старосватица

Дискусија во 'Свадба' започната од apple12, 16 јуни 2012.

1. Heartbeat92

Heartbeat92 Активен член

Се зачлени на:
    28 март 2024
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Некако ништо не ми е јасно околу обврските за старосватица. Молам за помош! :)
    Треба да дојдат кај мене на официјално канење. Што се прави тогаш, треба јас да им дадам подарок или невестата ме дарува мене (негде прочитав дека кога ќе ме дарува треба да и дадам пари?)
    Моминска треба ја да организирам?
    На денот на свадбата, кога ќе бидам кај невестата треба нешто да однесам?
    За во црква еве во нашиов крај обврските биле на кумовите.
    Вечерта секако ќе носам поклон пари во плик и цвеќе. Торта треба или нешто плус?

2. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    596
    Допаѓања:
    1.141
    Кога те канат не треба ништо освен да ги пречекаш со ручек/вечера/мезе како сакаш.
    За свадба - невестата тебе те дарува, ти и даваш пара во рака (не е морално, пр. ке видиш ако кумовите пред тебе дадат, дади и ти, биди си спремна).
    Девојачко спрема старосватица, т.е само договараш и водиш, финансии и слично делите сите.
    На денот на свадбата кај невестата носиш само букет цвеќе.
    Во црква (во Скопје) старосватицата носи две украсени свеќи и материјал за врзување на рацете, исто како и кумот.
    Во ресторан се носи торта, но сепак тоа е договор со младите.
    И во ресторан позитива, насмевка и позитивна енергија :dance:

На Heartbeat92 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    331
    еве јас колку што се сеќавам за старосватица кога бев две свеќи, плаќање во црква...кога идат кај тебе да те поканатза старосватица тие ти носат поклон, за свадбата невестата те дарува кај нас, ти поклон во салата. девојачко не е морално ти да и спремаш може и некој друг. мене кога идеше да ме кани дојде со букет со овошје убаво декориран јас имав поставено маса со мезиња и пијакол. девојчака не сакаше да и се организира, на денот на свадбата ме даруваше во поклон парфем, во салата јас однесов поклон плико и букет додека во црква само две свеќи, платното го купува кумот кај нас не старосветица. за торта може да ја прашаш некој постар или пак нив... се бива со договор

На Heartbeat92 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Да прашам, имам старосватица ја, но дали може и јас на неа да и бидам старосватица? Дали е дозволено тоа во црква?

5. Minionn

Minionn Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    70
    Дозволено е. Кај познаничка баш видов дека си биле старосватици со другарка една на друга:D

На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.778
    Допаѓања:
    8.159
    Дозволено е, кај мене е така.:D

На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.