. Не сакав да ти внесам такво размислување само алудирав да си почнете инвитро.Јас лично знам многу што успеале,еве ние не сме имале срека како што кажа емка.таа дијагноза за инвитро не е некој голем проблем за природно забременебање е.Затоа немој да си внесуваш негативни мисли,ти реков кај нас проблемот подоцна беа и јајце клетките.позитивна мисла и трпение...
Не дека ми внесе такво мислење ама повеќе пати го имам поставено прашањето за ваков спермограм но никоја не одговорила јас забременив со инвитро е сега ми текна да го поставам пак тоа прашање
@Anetaoh izgleda jas te demnam kako sto ti pisaa I jas ti pisav mnogupati, so takva dijagnoza jok prirodno ili inseminacija, no taman za inf, ajde malku pozitivnost, sekako ima pozitivno inf so takva dijagnoza I nie ke imame. Ete I ti pisav sega problemot e nesto kaj mene, a ne dijagnozata na mm Cekaj tamu vaucerot I izvesti ne
лелее луѓе како ги читам пораките срцето ми застана и сега гледам последните две оффффф се смирив, значи има успешни случаи ☺.
Feminki , zdravoo Spermogram vo adria lab ima nekoj praveno Vo bt samo plodnost i adria pravat a na drz.samo spermokultura Sto mislite kade e podobro ? Pozdrav
Клауди ние вториот го правевме сега во адриа лаб. Еден ден порано се закажуваш (утре сабота мислам до 2 работат). 1000 денари е. Спермограмот мора да го однесиш максимум пола саат откако мт ќе остави примерок. Резултат другиот ден. На едно ливче го даваат си пишува дијагноза, подвижно, неподвижни, брзи, бавни, аглутинација, леукоцити итн. Плодност е веќе друга приказна. Тие бараат примерокот да го оставиш таму. Влегваш во една соба, си врши мт работа и го остава. Резултат по некој саат. Цела скрипта ти даваат со се и сешто. ДНА фрагментација на сперма само тие моментално прават. Но, тоа кошта 4.500 денари. Ако не сакаш вака јавно можеш во лична порака да прашаш што те интересира се знам бт каде прават и колку пари е. А богами и докторите ги знам повеќето од матичниве. И те советувам да се упатиш во плодност Таше си е Таше во однос на обичен матичен гинеколог. Секако ако правиш проодност и инсеминација таму ќе ги правиш,Парите се многу знам. Па може да си направиш еден обичен спермограм во адриа лаб и ако (не дај боже) нешто не е како што треба дирек плодност. Не губи време. Сите доктори ги поминав и пак кај Таше ќе завршам тешки порано да одев......
Феминки денеска мм правеше спермограм во авицена и еве ги резултатите: Изглед - Бело сивкаста Волумен - 4,2 pH - 8 Концентрација - 17мил во мл Вкупно - 71,4 мил Прог.подвизни - 25% Споро подвижни - 10 Подвижни во место - 10 Неподвиѓни - 55% Морфологија - 79% нормална градба Леукоцити - 2,9 Мене ми изгледа ок во споредба со првиот во Ремедика кога имаше вкупно 4 мил сперматозоиди и ниту еден прогресивно подвижен.
добро е штом има прогрес, сепак е ниско. колку време пробувате? мм од 10 отиде на 15% сепак чекаме термин за инсеминација. Како што читам, и со 15% се препорачува инвитро, бидејќи инсеминација тешко да се фати, ама да си пробаме. така да, ако повеќе од година и пол си пробувате, нема да е лошо со инсеминација да си почнете.
Не ова ни е 4 месец како пробуваме. Првите два месеца немаше ништо и веднаш почнавме со прегледи. Кај мене е се ок а кај мм правеше сперм.во Ремедика и излезе катастрофа ( имам на претх. страница пишано рез.) Зачи после еден месец со спермотренд денес ги добивме вие резултати ома се консул.со мојот геник. и уролог и ни казаа дека и со ваков спермограм се доага до природно забрменување само треба уште да се направи спермокултура да се види присуство на бактерии бидејки има покачено леукоцити.
Извини @MilaRoma, ги мешaм членките, видов дека на твојот профил нема инфо и затоа прашав пак. Ние пред 2 години имавме 20%, паднавме на 10% и сега сме на 15%. Паралено се движат и подвижните и тие во место. И нас ни велат може и природно, ама не бидува. Се надевам вие ќе имате повеќе среќа
да, конечно да го наполниме со нешто друго освен со храна се надевам оваа да биде нашата среќна година
Здраво девојки и јас со својата мака, веќе 7 месеци се обидуваме да имаме бебе, сопругот реши да прави спермограм и однесовме од дома материјал, и ни рекоа дека не бил доволно количината за испитување, па ако има некој совет како да се зголеми кличеството на сперма.
@bella.gk И мм има таков проблем . Не остава доволно материјал во чашката затоа што прска и не може да ја погоди убаво , и нас не имаат неколку пати враќано. Пробајте убаво да центрира во чашката и ќе се наполни доволно .
Здр ѓе интересира за спермограм кај мажот -- ako se pravi vo drzavna bolnica kako se zakazuva preku maticniot doktor ili maticniot genekolog? Kolku cini i dali dava najcesto tocni rezultati? Dali ima diskretna prostorija kade ja ostava spermata ? I kolku ste zadovolni a mi treba i iskustvo okolu cena i sl i vo privatnite?
Маж ми доби упут од матичната докторка за во државна.. цената е 150 ден. за прватните не знам ама ко што читав околу 1000-1200. Матријалот се остава на трети во посебна просторија. Резултатите се готови истиот ден. Материјал примаат до 10:30 или 11:30, не сум сигурна. Ние имаме правено спермограми во државна и неколку приватни болници (кога имаше преку Групер) и иако скоро сите беа различни, сите покажаа слаби резултати за жал. Со среќа