Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стигматизација на женски гради

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од KateKane, 22 февруари 2022.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Во право си.
    Не дочитувам секогаш.
    Посебно кога сум на повеќе фронтови паралелно :D

*Гледам документарец во моментов. :tmi:

2. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    Не носам градник, освен ако е проѕирно парчето облека или пак понекогаш имам желба за пушап. Градникот е за мене моден детаљ и ништо повеќе. Можда да не ми беа затегнати градиве, ќе ми пречеа и ќе носев, вака не гледам потреба.

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.098
    Основна функција на градите е доење на бебето - точно.
    Но градите имаат и сексуална конотација и да, вулгарно и невкусно е да не носиш прслук во јавност освен ако не ти е поентата сите мажи да зјапаат во тебе.
    Ама ако, немам ништо против некоја да сака на таков начин да привлече внимание.

На Selest, Tanjamm, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Не ми е нормално жена у јавност без прслуци. Невкусно изгледа.
    Дома кој што сака нека праи, како сака нека носи.
    Од раѓање носам затворени (и дома) блузи. Само за ептен свечени прилики може поотворено нешто. Се осеќам ко гола ако носам нешто на прекорамки.

На Selest, elimkd и Feminka22 им се допаѓа ова.
  5. АничеБананиче

АничеБананиче Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    3.795
    Може со беби дол или пушап елече за гради надвор да шета.

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.491
    Испаѓа дека само мене гради во прслук ми се посекси, пошто провокативни биле само тие без прслук. :rofl:

На SStasia, smooch, Angie1432 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    8.698
    Од ова што го прочитав досега се заклучува дека:

- Носење прслук (или нешто за поддршка) е медицински оправдано и реално им треба само на жените кои имаат големи гради имаат тежина и ортопедски проблем.
    Јас би додала и кај жени кои спортуваат или се танчерки за да ги држат градите и да не им пречат во работата. Ама и тоа е практична причина повеќе па после здраствена.
    Друга здраствена причина нема, реално. Сите други може во естетски да се стават сосе висењето и обликот.

- Повеќето жени мразат да го носат и максимално избегнуваат да носат. Го носат само за да се заштитат од погледите на другите или заради кодекс на облекување.
    Секако има и исклучоци кои повеќе сакаат да се со него без него, ама мислам помалку се.

Освен на оние што им помага за реална потреба сите други го носиме зошто тоа ни е наметнато.
    Културата во која припаѓаме ни одредува кој дел е премногу интимен за туѓи погледи а кој не е. Некаде и раката над дланката е премногу интимна, а некаде топлес е нормално. Здолништата се скратуваа секоја деценија се повеќе и повеќе во некои култури, како што таму се менуваа перцепциите за тоа до каде е дозволено и прифатливо да се гледа ногата. Некаде е прифатлив камелтоу а некаде ни косата на главата не смее да ти ја видат.
    Значи секој дел од телото може да се сексуализира.

На do-re-mi, SexyDarling, KateKane и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    9.258
    И јас мислам дека градникот служи за повеќе/подобро да ги истакне.

Последна измена: 23 февруари 2022
    На SStasia, Angie1432 и theowndemon им се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.321
    Основната функција на устата е за зборување и јадење, но има и сексуална конотација (со неа се изведува орален секс), и вулгарно и невкусно е да биде видена во јавност. Поради што е на исто рамниште со градите (сексуално гледано), мора да се носи прслук за уста (ќе го измислиме ако треба), а во едно над него маска, ако може и две и три, the more the merrier.

ПС Блудници едни, не само што не ги покривате устите, туку и силикони ги полните уште посекси да бидат, мажите да паѓаат во искушение по улици :rofl:

На Directioner005, SStasia, Abel и 22 други им се допаѓа ова.
  10. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.390
    На youtube, женските гради се цензурирани, а машките не. Зошто? Треба да се праша youtube. Од една страна ако фрлиме све од покривала на тело веројатно би настанал некој мал хаос. Колку и да сум за тоа секој да си носи што сака, сепак сакам кога има некој дрес код некаде. Од друга страна ако се покриваат гради на женски, зошто да не и на машки?
    Елечињата и прслучињата ги гледам како помагала за да се намали непријатноста, не како неопходност. Не знам дали ми е ок ако се стигнати до стомак ама ако на тие што ги носат тоа им е ок, тогаш јас нема да се бунам.

11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.491
    Лично, кога пример одам на дејт и сакам да сум во „најдобро“ светло, клавам прслук да ми ги крени, да ми се познават убо дека ги имам, пошто ем без прслук ем џемперче зимава, исто ко да немам. :D Зато и сум малку изненадена од аспектот на кој се коментира против градите кои не се во прслук.

Love it.

На SStasia, KateKane, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Дома, до продавница не носам прслук ама кога излагам на кафе или некаде на прослава носам така бар за момент имам чувство дека имам гради :), иначе не е прво што ми паѓа кај жена е дали носи прслук, ама секогаш ми било синоним за прибраност на некој јавен настан

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.098
    Шо е муабето бе :^)
    Јас во тема за цицки сум, за орален не, а башка шо баби и жаби не споредуваме.
    Јас не, ти не знам.

На Selest и Feminka22 им се допаѓа ова.
  14. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
  15. Zavisnaodblago

Zavisnaodblago Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    250
    Не ми е пријатно со тесни блузи и кошули да бидам без градник и во тој случај носам. Во широка и слоевита облека - многу ретко. Во средно секој ден носев, особено кога требаше да имам спорт - непријатно ми беше, иако сите бевме девојки. А и блузите кои ги носевме беа бели и најчесто ги оцртуваат брадавиците - едноставно срам ми беше да не носам градник. Еднаш носев спорски, ама премногу тенок, еднослоен, и забележав дека се ми се познава, веднаш облеков палто.
    Имав околу 13 години и бев излезена без градник. Тогашната другарка ми кажа дека е срамота да одам така и дека машки ме зјапале. Имав само 13 години, нормално се уште во развој, но тогаш девојчињата започнуваа да носат бебидол уште од 11 години. Од денешна гледна точка ми е смешно и ме нервира истовремено кога ќе помислам дека уште на 12-13-14 години неносењето градник било за исмевање. Едноставно живееме во таква култура, во која според мене требаат промени. Не сум за непрофесионално облекување на работа, но не сакам и за 10 минути до продавница во лето да се нервирам дека е срамота и ме зјапаат луѓето бидејќи не сум носела градник.

На t.a.m., Snowy45 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Буквално иста споредба е.
    Едното има главна примена на доење, но и сексуална исто така.
    Другото служи за зборење, но и за пушење к*р.
    Исто е. Ај побрзо сеа да се покриеме целосно, да не не гледаат муживе:emo:
    Невкусно е шо постоиме.

На Bitter-Sweet, WildMk, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    и? шо постигна со ова?
    сакаш да ти аплаудира некој или како?
    не сфаќам која е поентата на сликава.Ама не те ни прашувам, пошо прв и последен пат коа сум те прашала на форумов, ти ми го изврте муабетот.

На Selest, fana и Snowy45 им се допаѓа ова.
  18. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    @Celltica убаво пиша, мора да се однесе дискусијата во крајности.

За “либералните”: шо правиме со газот? Која му е основната функција? Зошто го покривате во лето? Зошто не се шетате со проѕирна марама врзана?
    Дали за вас неносење прслук во јавност е оправдано секаде? Која е границата и дали ја има?

За “конзервативните”: Мажите што се сељаци и манијаци се такви оти се прости, не оти некоја жена не носи прслук. Ако така ви се правда дечкото што зјапа други, да си најдете друг.

Аман, не е сѐ црно-бело, пробајте да дадете разумен одговор, погледнете од повеќе аспекти.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.350
    Допаѓања:
    113.098
    Викам јас системот ги ебе :(

На Selest и tel-ef им се допаѓа ова.
  20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.321
    Нешто како ова? :D

Кој сака нека шета и со прозирни алишта кај газот, само со манијациве не ќе се справат многу :D