Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стигма кон луѓето кои се хив позитивни

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од MarijaMi90, 1 декември 2021.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.977
    Каква врска има тоа колку некому веруваш или го познаваш со тоа дали има или нема хив?:?:
    Нас пред 100 години, ко се појави првиот случај на ХИВ во МК, не научија дека секс се практикува со кондом и тука отприлика завршува приказната. Јер нема врска дали бил со една/еден или сто и еден, да ризикот е поголем, ама веројатноста постои и во тој случајот со еден. Е сега не знам, дали им барате хив тест на партнерите пред да влезете во ,,озбилни,, води, инаку како би знаеле?:wasntme:

Исто пред 100 години, имав другарка, која се сомневаше дека има фатено хив од некого. Нормално ја третирав и комуницирав, секако телесни течности не разменувавме.

На WildMk и Angie1432 им се допаѓа ова.
  2. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    906
    Допаѓања:
    1.359
    муабетот е да почнуваш интима со човек кој му веруваш односно-
    -доколку сака да има секс со тебе, ако му побараш е спремен да се тестира!
    -да има помал број на партнери односно не му е премнг бурно минатото негово
    -да нема некоја (богата) историја на сексуално преносливи болести (доколку имал да ТИ КАЖЕ)
    -да е спремен да превезеде одговорност доколку е позитивен а незнаел и ти пренел на тебе

значи повеќе фактори се.... најубаво да не се започнува интима со непознат!

На NewMama и Need for Speed им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Не ми сметаат таквите луѓе, не знам таква особа, ама искрено не би имала односи со нив.
    Неам некои стереотипи ама не сакам.
    Им посакувам исполнет сексуален живот и добро здравје.

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.977
    Абе какви се ,,тие,, луѓе?
    Никому не му пишува на чело дали има Хив, не знам како да ви објаснам:wasntme:. Може, и голема е веројатноста и самата особа да не знае.

На Angie1432, violetblue, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    @Biljarkata па еве за мене пример. На сопругот мој му верувам во смисла дека не оди по други кревети. А и не дај боже ако оди сигурна сум дека ќе стави кондом затоа што таква особа е. Педантен, претпазлив како со се па така и со тоа.

На WildMk и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.977
    Тоа разбирам, моногамна врска и доверба. Ама прашањето ми беше друго. Пред да влезеш во врска со некого, не можеш да знаеш, освен ако не му бараш хив тест претходно. Значи сите сме имале врски, ама само една евентуално завршува со брак. Што со тие врски пред бракот?

На WildMk, Guns N` Roses, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Па ќе користиш кондом. Тоа ќе процениш и по дечкото ако те тера без кондом од првиот пат и неќе да стави или воопшто не иницира на тоа, значи направил и друг пат со друга така. Другата па не знаеме со кој исто така имала незаштитен однос и дали сеуште тие не се гледаат. Значи пре дискутабилно е. Сите сме имале секс без кондом ама затоа убаво е да си направиш тест, тоа ми беше муабетот.

На WildMk, MilaSs12 и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  8. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Никој свесно нема да има односи со Хив позитивна особа, ни со кондом, којашто патем мн веројатно е да прима терапија и да не е заразна, ама сите несвесно ќе имаат незаштитени односи после извесно време во врска со некој што сметаат дека е здрав. Е таа особа, ако по некоја случајност е Хив позитивна (а шансите секако се многу мали) е поверојатно да е заразна зошто не го знае својот статус и не прима терапија.

Сега, да сме реални, Хив сепак е прилично ретка болест во Мкд и не се фаќа толку лесно колкушто мислат луѓето, ама ако веќе правиме муабет за логика, логика нема.

@NewMama не бе, јас на Фемина не сум сретнала некој да има секс без кондом, ниту пак некој што има маж што изневерува, ниту жена, ништо од тоа. Затоа сите се сигурни дека се негативни и покрај тоа што тест имаме правено само ние што заради некои процедури сме морале и многу рееетки исклучоци (веројатно "единствените" тука што се осудиле да имаат секс без кондом).

А пап зошто правиме еднаш годишно? Еве хпв не сум имала досега на пап, во моногамна врска сум, ама правам редовно.

Факт е, луѓето секогаш ќе го осудуваат тоа што им е помалку познато, тоа што е поретко итн.

Дали знаете барем еден единствен случај некој да се тестирал пред односи? Барем во Мкд, ако прашаш тоа, толку ќе се налути особата, ќе се навреди, ќе ти рече што ме мислиш ти мене итн.
    Убаво звучи во теорија, во пракса само ние самите се грижиме толку мн за сопственото здравје.

На WildMk, violetblue, NewMama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Да ок, се ти држи место целиот муабет. Јас поради тоа што немав однос со кондом после година цела од тој однос направив тест. Шпанска серија е ако фатам да објаснувам за девојките со кои се гледал мојот дечко и плус нивните дечковци кои исто така ги изневерувале нив. :drunk: значи колку и да е ретко во мк во ваков случај тркни си до најблиската лабарототија и јасно и гласно побарај си хив статус . Да надополнам : провери си и други сексуално преносливи болести.

Последна измена: 4 декември 2021
  10. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.081
    Epa tuka isto lezi stigmata, zasto da e problem da napravis test koga moze na toj nacin da preveniras da zarazis drugi lugje samoto cuvstvo na uvreda deka nekoj ti trazi test e stigma.
    Kolku povekje promeneti partneri tolku pogolema verojatnost i prostor za somnez.

На KittyAgnes, MarijaMi90 и NewMama им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Не ги реков ,,тие" а под нив се знае на шо мислев, на ХИВ позитивни.
    Добро де, мислев ако знае и ми каже хахахаха
    сеа ако не знае, да сме живи и здрави ќе си ја делиме никому ништо

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dekorado

Dekorado Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    29
    Омг дали сега ќе се преправаме дека ова не така ...

13. Dekorado

Dekorado Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    29
    Секој може и што сака со кого сака да прави али факт е е и секогаш бил и ќе биде дека сидата најмногу ја имаат и пренесуваат геј мажите преку НЕЗАШТИТЕН СЕКС. Знам наш млад македонец геј маж што почина од сида закачена од Германија од маж Германец ... ТОЛКУ !

14. NYC

NYC Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    107
    Точно е дека сидата е распространета кај мажи-хомосексуалци, но многу погрешно е работите да се гледаат толку црно-бело. Дали сте се информирале за распространетоста на ХИВ кај африканската популација? Дали знаете дека оваа болест во Африка зазема епидемиски размери и речиси невозможно е да ја стават под контрола поради сè почестото практикување на анален секс помеѓу маж и жена? Значи освен кај хомосексуалци болеста е релативно честа и кај хетеросексуалци. Причината за практикувањето на анален, наспроти вагинален секс кај оваа популација се должи на потребата жената да остане невина сè до моментот додека не стапи во брак. Мојата поента е дека ризикот за заразување се врзува со практикувањето анален секс, недоволната едукација и непознавањето на сопствениот хив статус. Поздрав

На WildMk, Indiegurl, KittyAgnes и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.977
    :rofl:
    Ова е многу битно, ако е сида , бар да е ариевска:emo:(facepalm)

Првиот случај во Македонија беше хетеросексуален маж, кој на печалба, и сида спечалил, па и на жена му ја донесе. Бог да го прости, ги снимаа на телевизија, па цел град ко од лепрозни бегал од нив:(, никој појма немаше што е тоа, дали и од колку далеку се префаќа. Е тоа е стигма, изгледа не се напреднало многу, а:doh:.

На WildMk, violetblue, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  16. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Во практика доволно лесно е да се пренесе и преку вагинален однос ако сексот е малку по "агресивен". Крвните капилари се шират се полнат со крвоток и од стимулацијата доаѓа до нивно пукање.

17. Dekorado

Dekorado Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    29
    Се согласувам дека сите кои не практикуваат заштитен секс дека можат а и не мора да ја закачат.Меѓутоа да не се лажеме дека не е најраспространета кај хомосексуалците само за да не ги навредиме.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Нема врска тоа со груб секс. Секако преку гениталните течности се пренесува, не мора ни пукнат капилар да има.
    Не е помала шансата да се пренесе при вагинален секс, напротив, голема е.
    Сериозно ти кажувам без намера да те навредам, информирај се.

На staycalm, Ljubova и Need for Speed им се допаѓа ова.
  19. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.081
    Не
    Ок де ,го пишувам тоа што го знам, не сум стручно лице. Не треба ли течностите да дојдат во допир со пукнатина, раничка, капилар ,крв ? Како ке се насели вирусот во организмот ?

20. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Преку телесните течности, освен плунка. Се пренесува при контакт на секретите од вагина/пенис, аналниот мукус, сперма, крв, мајчино млеко. Не мора да има раничка, секако ќе се пренесе преку телесните течности.
    Не треба да си експерт, треба да си информирана за свое добро.

На WildMk, Need for Speed, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.