1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Странски јазици- колку од нив познавате и зошто?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Angelche, 24 јули 2010.

1. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    *Македонски
    *Англиски
    *Германски
    *Хрватски
    *Грчки(по малку)
    *Француски(колку да идам и да ме натепат) :lol:
    *Турски
    *Шпански

2. vampgirl

vampgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    - Англиски учам од 4 одделение, според стариот систем (инаку сега завршив 8) и не одев на никакви курсеви, туку си гледав филмчиња, серии, слушав рап музика и барав текстови.. па и сега ми е навика да отворам некоја страница со текстови од песни и да проверам некое зборче што не го имам дослушнато или не го разбирам... имам огромна љубов кон јазикот и сакам да си го проширам своето знаење.
    - Француски учев 3 години на училиште, но ај што малце материјал обработувавме, не му посветив доволно внимание и не сметам дека воопшто го познавам јазикот за да можам да вратам при разговор. Знам основни изрази и можеби да се снајдам во ситуација да побарам нешто.
    - Шпанскиот го совладав усно перфект гледајќи сапуници кога беа актуелни на телевизија... детенце. Врати се од на училиште, извади ги книгите и гледај серии. Ќе напишев и ќе научев се, ама битно сите серии ќе ги изгледав. Сега турскава ера не ја забележувам. Додека играше Ангели, ако пропуштев некоја епизода гледав на YouTube без некој голем проблем. :D
    - Српски можам да зборувам бидејќи знам на основно ниво без граматика. Премногу филмови и серии сум гледала за да не разбирам што се зборува. :)
    - Сега во средно ќе учам турски интензивно и англиски според програмата, а многу сакам да научам италијански. Само некако да се решам... :D

3. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    -Англиски
    -Француски
    -Српски
    -Шпански (по малку)

4. Flower27

Flower27 Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    4.179
    Англискиот највеќе го познавам бидејќи го учам и на училиште и на курс

5. Liebe

Liebe Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    Имам 17 години и сакам многу јазици.
    Знам англиски многу добро и можам да го зборам со секаков акцент
    германски
    шпански
    латински
    и сега учам француски
    албански не го бројам зошто не знам да вратам а скоро се разбирам
    :)

6. richgirl998

richgirl998 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    286
    Моментално најпотребни ми се Англискиот и Германскиот јазик. Тие досега добро ги владеам, особено Гермнаскиот, но секако имам уште многу за учење од тие јазици. Српскиот и Шпанскиот исто така скоро како мајчиниот јазик ги знам. А, малце од малце знам да кажам по некои зборче од Грчкиот и Турскиот јазик. Зошто ги изучувам? Затоа што во иднина ќе ми требаат. Планирам да се запишам на факултет за јазици и уште од дете сум ги сакала јазиците. Имам планови да студирам надвор од државата и затоа морам најмногу да се фокусирам на јазиците. Понекогаш другите предмети во училиште не ми се значајни, колку што ми се Англиски и Германски. Исто така да напоменам не учам за оцена, не ми е многу важно дали ќе имам петка или не, важно ми е дали јас знам нешто од материјалот. Па, и досега не сум имала проблем цел живот петки сум имала по овие два јазици. Родителите никогаш не ме форсирале премногу, сама сфатив дека во животот ми се потребни јазиците. Секако дека ми даваат совети, дека многу е значајно да знаеш јазици во денешно време и тоа што ми го рекле ми значи. Особено ми значеше мислењето на еден професор кој ми рече дека само јазиците и математиката се важни предмети и ништо друго. За тоа едно огромно БРАВО. Чиста вистина :!: И, во никој случај не сум помислила дека учењето на јазик е губење време. Како рекле со учењето на јазиците си друг човек. Мислам дека вака нешто беше мислата. Сега да кажам омилен странски јазик ми е Шпанскиот и според мене е најлесен за изучување. Верувале или не јас Шпански научив од сапуниците. Најтежок странски јазиц дефинитивно можам да кажам дека е Грчкиот и Кинескиот. Омразен јазик јас немам. Секој јазик си има своја убавина и богатство.

7. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Освен Македонски Српски Хрватски знам и Англиски Француски многу добро. Знам да се разберам Турски и Шпански. Во план ми е да научам подобро Шпански. :)

8. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Англиски- не многу добро но доволно знам :) После толку години учење на школо греота е да не знам ништо
    Шпански - го научив од сериите. И мноооогу ми е убав јазикот
    Германски - бев на курс почетно ниво, сега сакам да продолжам.
    Турски - учам од интернет и татко ми ми помага, бидејќи тој знае туски, си имал другар турчин и уште многу мал научил, па сега мора да ме научи и мене :)

9. Butterfly-Girl

Butterfly-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    513
    Сега учиме англиски и француски, а знам и српски :)

10. Dog-lover

Dog-lover Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.743
    Англиски-знам колку толку,тоа што го учиме на училиште се знам,и на натпревари сум била затоа што сум една од подобрите во клас.
    Француски-Не знам баш,ама колку за 5ка на училиште знам.
    Германски- имам огромна желба да научам :!: учам од нет моментално,сега за сега знам колку да се снајдам :D планирам да се запишам и на курс годинава,ама тешко затоа што каде и да сум прашала за курсеви терминот не ми се погаѓа. :(

11. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.463
    Знам само Англиски и Француски, но голема желба ми е да научам Грчки! :$ :) :)

12. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    Англиски - си го третирам и негувам како мајчин јазик :rofl:
    Германски - колку за 5ка на училиште :$
    Српски - се чудам кога некој ќе ми каже дека не знае српски :^)
    Шпански - разбирам (ако не зборуваат многу брзо) ама не можам да составам ни 2 речници :D

13. Dinsyyy

Dinsyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2012
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    93
    *Aнглиски
    *Турски
    *Албански
    *Француски
    *Српски
    *Германски (по малку)
    *Шпански (по малку)

14. Anne15

Anne15 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    244
    Англиски-целосно
    Германски- знам отприлика колку да се разберам.. :?:
    Српски-не знам дали воопшто да го сместам тука во странски јазици :lol:
    Шпански-знам неколку реченици |(
    Е сега имам голема желба да научам Турски :clap:

15. Inna5

Inna5 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    626
    Англиски
    Француски
    Српски
    Турски
    Шпански

16. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    4.392
    Англиски - знам има уште по некои зборови што не ги разбирам :P
    Српски/Хрватски- знам
    Германски - колку за оценка на училиште (ама е грд јазик |( требаше јас француски да си појдам али ај уште малку остана )
    Турски - знам по некој збор или реченица :rofl:
    Шпански - исто како турски :hai:

17. ohana

ohana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2013
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    268
    •Англиски - го знам исто како и мајчиниот.

•Српски

•Шпански

•Француски и Италијански - знам да склопам неколку реченици :D

18. smurffi

smurffi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    378
    Знам: Англиски, Француски, Шпански, Српски, Хрватски

19. fashion.owl

fashion.owl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    21
    Македонски :P

Англиски - затоа што ништо во светотов не функционира без него, сегде се збори, често патувам, и секако тука се студирањето и работењето исто така на англиски. Не знам зошто воопшто објаснувам за важноста на јазиков. Инаку имам положено TOEFL.

Италијански - затоа што отсекогаш сум ги сакала Италијаните, државата, храната, песните, модата... :inlove: и официјално го прогласувам за најубав јазик. Италијански имам положено B2.

Од други јазици што разбирам, учам или сакам да учам:

Српски, Хрватски, Словенски (првите 2 ги разбирам, но не се ни трудам да ги зборувам, нека се помачат они ;) , а Словенски зборувам затоа што имам работено таму)

Бугарски сега почнав да учам, од чиста причина што се рачуна како јазик + во CV (СиВи), а е многу сличен на Македонскиот. Имам роднини во Бугарија и пробувам со нив да зборувам и гледам Стаклен дом за почеток :lol: . Да се ослободам од обврски и ќе се запишам и на курс па убаво да го научам.

Француски учев во основно и во средно па ја знам основата, а сега посетувам курс. Порано го обожавав јазиков, а сега ми делува некако лигаво. Немам некоја желба да го зборам перфектно, чисто колку да се снајдам. Имам положено A2.

Имам учено и Германски во школо, ама штом ми влезеше во едното уво излегуваше од другото од проста причина што ми беше некако груб и неќев ништо да научам. Учев само за тест. Сега знам здраво-чао и толку.

Во план ми е, ако имам време во животот да научам и турски.

За најгрди европски јазици ги прогласувам:
    3. Фински, Шведски, Дански...
    2. Маџарски.
    1. ХОЛАНДСКИ :puke: :puke: :puke: (не знам дали повраќаат, се гушат, се тепаат или си изразуваат љубов) дјљхфнлсадцјнсдвјнсдјвјфн хорор.

Англиски неќам ептен лигавење, ниту па пре Тексашки (фармерски) или некој централно амерички. :puke:

И индискиот да не го заборавиме како исклучително одвратен.
    Јапонски, кинески, корејски... ми се интересни, ама никогаш не би ги учела.

20. QueenElena

QueenElena Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2013
    Пораки:
    1.212
    Допаѓања:
    1.290
    Македонски
    Анлиски
    Германски
    Јапонски