Странски јазици- колку од нив познавате и зошто?

Discussion in 'Литература и уметност' started by Angelche, Jul 24, 2010.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Англиски знам одлично, француски солидно, шпански разбирам по нешто од сериите, и турски разбирам но не знам секогаш да вратам.:)

Daern likes this.
  2. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Македонски,единствениот јазик што целосно го знам.Сум учела англиски,француски но многу сум слаба со јазиците.Нејкам да се откажам сакам да продолжам да учам јазик.Искрено англиски сакам само да го научам за комуникација да се разберам,но искрено сакам друг јазик да научам префекно за да специјализирам надвор.Што мислите германски или француски? И може ли да ми пише некој во имбокс кој се разбира околу јазиците некој совет?

ShawtyGIRL likes this.
  3. ShawtyGIRL

ShawtyGIRL Истакнат член

Обожавам јазици, но сум многу слаба во нивно изучување. Англиски знам скоро одлично, баш граматика(тие посложените времиња) да ме бива- па и не ме бива, но разбирам се и знам да одговорам. Францускиот ми оди океј, го изучувам на училиште и баш да знам многу да зборам, не баш, не учат само формални работи. Исто и како сите вас, го знам бугарскиот(сакам да го усовршам и граматички, па да сум жива и здрава да студирам во Софија), а шпанскиот ми е љубов, амс никако да почнам да го учам, според моите ,,нема да ми треба, подобро да учам германски".... А за турскиот и полскиот живот давам, ама ни збор не знам нажалост

4. augustd

augustd Популарен член

Романски јазик, т.е официјалниот јазик на Романија и Молдавија, limba romana.
    Англиски.
    Француски.

WildMk likes this.
  5. LitttleRNBPrincess

LitttleRNBPrincess Истакнат член

Англиски јазик
    Шпански јазик
    Шведски јазик - бидејќи живеам во Шведска, ама не ми е многу омилен јазиков, многу е тежок :(:D

WildMk likes this.
  6. Pacifist

Pacifist Популарен член

Знам руски,англиски и српски одлично,а уште се служам и со бугарски и албански,читам и пишувам на овие јазици само ми треба значително збогатување на зборовниот фонд и кинески кој го учам околу 4 и пол години во Македонија па затоа изучувањето оди побавно,а нема потреба да зборувам за неговата посебност и уникатност која не е налик на ниеден друг јазик во светот.Знам околу 1000 кинески идеограми(знаци) но за да можете да читате весници,да гледате телевизија ви треба минимум 2500 до 3000 знаци.Како и да е,се уште го учам.Инаку јазициве кои ги владеам ги научив спонтано без притисок да морам да ги учам заради побарувачка од работното место бидејќи голема страст ми е учењето на странски јазици и природно ми дојде да ги научам.Што се однесува до изговорот,тој ми е совршен во кој и да е јазик што се нафаќам да го изучувам и во тој дел немам никаков проблем.

WildMk likes this.
  7. IvanaJenner

IvanaJenner Истакнат член

Јас знам Англиски, Германски и Српски ако се важи.:D

WildMk likes this.
  8. Larson

Larson Популарен член

Има ли некоја разлика меѓу српскиот и хрватскиот јазик?

Знам само дека србите учат кирилица додека хрватите не... и дека хрватите имаат повеќе зборови со ј како на пример pesma - pjesma , svet - svijet итн...

А има ли целосно различни зборови и реченици ?
    И пример ако може

9. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Има голема разлика, не само меѓу употребата на кирилица и/или латиница и додаденото ј на одредени зборови, туку општо во граматиката и различните зборови меѓу јазиците.
    Општо хрватскиот е малку поспецифичен и потежок за разбирање од српскиот.

Примери за зборови:
    Stijenka - zid;
    Ošit - dijafragma;
    Zrcalo - ogledalo;
    Trenutno - momentalno;
    Cesta - put;
    Cijepivo - vakcina;
    Kruh - leb;
    итн.

П.С.: малку си ја утнал темата за прашањево :D

Ariel and cresa-jagoda like this.
  10. violetblue

violetblue Популарен член

Имињата на месеците во годината им се различни.
    илјада- tisuća

cresa-jagoda likes this.
  11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Англиски знам одлично, француски знам да се разберам, а шпански знам и да враќам, во скоро време и граматиката на шпанскиот ја вежбам на онлајн курсеви, сакам да го доусовршам, секој јазик што се познава е плус богатство во животот.

cresa-jagoda likes this.
  12. Skyfall

Skyfall Популарен член

Англискиот го употребувам секој ден, го познавам и зборувам одлично.
    Можам да зборувам српски и бугарски. Знаев француски но го имам заборавено веќе, можам да разберам само ако читам.
    Шпански нешто разбирам и можам да вратам.
    Полски, грчки знам некои основни зборови....

13. NORA17

NORA17 Активен член

Англиски разбирам но тежок ми е изговорот да речеме смешен;( италијанскиот го обожавам научив доста:l: сега сакам германски и турски да научам хоби:(учење странски јазици):D

14. H.ava

H.ava Активен член

Англиски одлично, германски учам, а имам почетен курс по француски и италијански ама слабо ги познавам. Во основно учев руски но без зборување се заборава. Српски/бугарски нормално разбирам ама и тие не разбираат ако зборуваме македонски така да со нив немам проблем во комуникацијата.
    Познавањето јазици ми е битно за комуникација и разбирање во странство особено во земјите каде што се зборува германскиот јазик многу повеќе те ценат ако комуницираш со нив германски иако скоро сите разбираат и го користат англискиот за интернационална комуникација.

poi likes this.
  15. Brunhilde

Brunhilde Популарен член

Знам само германски и англиски јазик.

16. Regina.Phalange

Regina.Phalange Популарен член

Англиски знам подобро од македонски, од мала го обожавав вокабуларот, полесно можам да се изразам.
    Српскиот и хрватскиот исто лесни ми се за зборење и разбирање. Не знам да ги пишувам.

Во средно убаво ги знаев и германскиот и шпанскиот. Јазична избрав и кога ни дадоа италијански малце го измешав со шпанскиот. Сега и двата морам убаво да ги преучам.
    Често учевме и корејски со другарка, сеа многу поретко за жал, но се по ред.
    Сега повтарам знаење германски, а за 2 години се надевам да го вратам целосното знаење на ^^ јазици.(fingers)

Многу сум амбициозна:sweat:

17. Skorpija99

Skorpija99 Истакнат член

Знам само англиски и германски.

Just.do.it likes this.
  18. Cacii123

Cacii123 Истакнат член

Англискиот знам пошто го учев уште во прво одделение и ми одеше, а и сеуште го учам.

Француски знам пошто сум запишана во билингвална паралелка, иако го учев од шесто до деветто не го обожавав многу, а и наставникот не знаеше убаво да објаснува. Кога дојде време за упис во средно во последен момент се решив да научам уште еден јазик, а за таа одлука ми помогна мој близок роднина, кој што исто така беше запишан во билингвална паралелка и навистина го засакав и многу подобро го знам сега.

Српскиот го научив брзо пошто е сличен со македонскиот, а и повеќе пати имам отидено во Србија, но и на други места каде што сум била имало срби, па имам и срби пријатели. И хрватскиот е сличен со српскиот па го знам.

Полски и бугарски разбирам, но не знам да комуницирам.

19. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Англиски знам солидно. Германски иако учев од шесто до прва факс, ми изветреа целосно од мозок. Српски разбирам и мислам дека би можела разбирливо да комуницирам :D.

20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Англиски солиден, Српски такоџе, другите екс- Ју јазици ги знам исто така затоа што се слични со Српскиот, освен Словенскиот кој моожеби го разбирам по малку, ама нема шанси да вратам.

Норвешки активно учам веќе неколку месеци, сам, па го знам на некој бејзик левел, се стремам кон тоа да го знам и него одлично.

Бугарски само разбирам, враќањето ми оди тешко, речиси воопшто не знам правилно да зборувам.