Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стрептокока кај деца

Дискусија во 'Дете' започната од zagrizenamama, 4 јануари 2016.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.027
    Допаѓања:
    40.367
    Изопринозин го препорачуваат од козле, ама при повторливи респираторни опструкции, за стерптокока не знам дал би ви помогнал.
    Дали ставаш нешто во нос/грло пред градинка.
    Ако не јас би ти препорачала или спреј диво оригано во нос пред и по градинка или има на фрезидерм една маст исто што е за заштита, колешка ми ја пофали дека и тоа и помагало. Иако искрено јас ориганото не го менувам за ништо, кај мали се покажа многу ефикасно.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.622
    Допаѓања:
    35.197
    Изопринозин е за вируси. За бактеријата пробај Бронховаксом. Се дава по шема, 10 дена секој месец, три месеци по ред. Во консултација со матична, секако.
    За имунитет Д витамин е клучен, вака ми има кажано имунолог. Јас се уште давам Д преку цела година (ќерка ми е 8 години) и сега во зимскиве месеци и давам и матичен млеч.
    Бронховаксом со години наназад (со исклучок на лани) давам секоја есен и кај нас има дејство.

На mal.ecka и happygirl им се допаѓа ова.
  3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.422
    Допаѓања:
    22.808
    Се работи за стрептокока во грло, не во нос.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.422
    Допаѓања:
    22.808
    Д витамин давам откако е роден без прекин, сега е скоро 4 години. Матичен млеч давав и лани есента, и сега од септември. Лани 3 месеци не се разболе, сега ужас.
    Бронховаксомот ми го спомна и матичната, ама рече не знам дали тука ја има дозата за него?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.622
    Допаѓања:
    35.197
    Кога беше помала ми носеа од Бугарија кесички, потоа земав од тука, капсули од Зегин. Ако не може да ги голта, ќе ги раствориш со водичка. Прашај во аптека, ќе те советуваат. Само, не знам дали ќе ги најдеш сега. Јас во септември барав за третата доза, едвај најдов :( А, ако имаш некој да ти ги донесе од Бугарија како кесички, уште поубаво :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.027
    Допаѓања:
    40.367
    Има спреј оригано и за грло. Само види од која возраст може

7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.622
    Допаѓања:
    35.197
    Кај нас најефикасно за грло се покажа Ангалот. За деца над 5 години е.

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.935
    Допаѓања:
    123.501
    Ги има во Зегин капсулите
    @happygirl

9. Snegulceto123

Snegulceto123 Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo se izvinuvam na dolgiot post kaj mene maskovo e 6god od cetvrtokot so povisena tt I bolki vo glava Dr den bolki vo stomak I vecerta crven osipot po celo telo I go odnesov vo plodnos napravivme test za morbili negativen krvna slika vo red za da kreni vecerta 40tt na infektivno dijagnoza gnoj vo grlo ni prepisa ospen I da SE proveri krv so ASO test I bris od nos I grlo stasaja rezultatite od Krvta se e vo red a od brisot seuste ne se dvoumi gr pomegu streptokoka Ili bilo nekoja alergija da napomenam krvnava slika I brisot praveni po 4den od pocnat ospen vase mislejne

10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Како и колку ставате хлорамфеникол во носе за стрептокока?

11. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    6.673
    Јас ставав три пати на ден со стапче за уши.Убаво да се натопи стапчето.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Фала мама, ви помогна? Колку дена ставаше?

Мојата има носе растечено и еден ден беше со температура до 37.8. После тоа без температура. А крвната слика супер.
    На брис излезе стрептокока и ни дадоа хлорамфеникол.
    Во аптека на мм сега му рекле директо со тубата во нос дека има шилест врв ?! :wasntme:

13. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    6.673
    Искрено не знам дали ни помогна зашто на секој брис од нос редовно има стрептокока.Ама мислам дека и кај повеќето мали деца редовно се појавува и покрај тоа што се третира.Среќа што не прави проблеми.Инаку како поефикасно решение матичната ни кажа да ставаме цитерал помешано со оперил п.Со оглед дека цитерал капки тешко се наоѓа во аптеките јас зимав капки Флоксимед (како замена за цитерал), извлекував пола од шишенцето со
    шприц и ставав директно во шишенцето Оперил П (спрејче што е за деца) и со тоа и прскав во нос.Како што ми кажа докторката на овој начин побрзо се решава стрептококата за разлика од Хлоранфениколот, иако и тој е исто ефикасен.

Инаку јас ставав 7 дена.

Последна измена: 1 март 2023
    На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    А од симптоми што имавте?
    Еве сега и ставив и за пола саат се искива, извади мрсули, а со тоа и маста.
    Треба пак да ставам?
    А количина која ставаше мама? Длабоко во носе или на почеток?

15. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    1.410
    Ќерка ми има во носето стрептокока пневмонија...исто ми дадоа капки флоксимед 7 дена ама не и помина, пак има зелени мрсули. Што да се прави сега? И дали е можно во очите да ја пренеси оти почна да трепка денес со очите.

16. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    6.673
    Од симптими само мрсули, и температура која не траеше долго, ама тоа поради вирусот.Не мора да ставаш пак, сигурно веќе има делувано, гледај најмногу до три пати на ден.Јас гледав стапчето за уши да биде убаво натопено (колку што можев повеќе) и гледав подлабоко во носе (што може и претерував), затоа со капките ми беше полесно, зашто прскав по еднаш во двете ноздри.

17. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    6.673
    Секако дека може да и се пренесе во очи, затоа нас ни дадоа да ставаме и торбекс капки во очи, истовремено кога и ставав и во носе.Ако приметите дека има и во очи, пробајте со торбекс.За бактеријата во нос, ако не предизвикува други проблеми, не се третира со антибиотик, само во случај на висока температура, омалаксаност и др, тогаш даваат и антибиотик да пие.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.241
    Допаѓања:
    1.410
    Само носот и течи со зелени мрсулчиња а други симптоми нема, брисевите ни беа за да почни во градинка и затоа ни даде да ја исчистиме. А прави гурелки оваа бактерија? Оти само трепка, друго немам забележано.

19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    3.840
    Може и во очи да ставате од Флоксимед, патем тоа се капки баш за око и уво, пишува и на упатството.

На Маја Т и MikicaBt им се допаѓа ова.
  20. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    6.673
    Исто беше и кај нас, без симптоми, а за очињата, да правеше, обично и се залепуваа кога стануваше сабајле.Ако има во очи сигурно ќе познаеш.Од торбексот нема штета, ама почекај па ќе видиш дали ќе има потреба.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.