Дали се прпорачува пиење на антибиотик,кога се има стрептокока пнеумона ,но има слаби симптоми,повремено накашлување само ....
За во нос ќерка нема пиено атб. Само локално маст Ама немала некои уау симптоми, после тоа беа чисти брисевите
Брисеви каде правите за во Скопје прашувам. Малата ми е 3г ама до сега не сме правеле не не праќал педијатар и сега не не праќа но во градинка многу ја имало реагираат родители па да направиме сите се бара... од симптоми болни грло и растечен нос ,пред 2 недели пиеше цефалексин за исти симптоми плус тт.
Единстевено доктор може да побара да се направи брис,не може учителката да бара.таа бактерија секако од градинка е фатена,така ако сите прават брис ,нема дете да остане во градинка...децата ги пуштаме во колектив нормално е,во војна се со разни бактерии и вируси ,а родителите што се бунат нека си ги чуваат дома за побезбедно,вери симпле
Па и во право си ,нема ни јас да правам денес моето не беше во градинка а сретнав 3 кои отидоа. Што значи не правеле нивните брис. Зошто без симптоми да ја малтретирам.
Искрено пред короната ако дете одсуствува од градинка после тоа бараа и потврда и чисти брисеви, па затоа родителите им ставаа цитерал капки пола саат пред да одат на брисеви за да покаже негативно. И зошто сега некое дете ако има стрептокока да оди во градинка и уште 15 да зарази кога може да се излечи и да дојде и поубаво е за детето, зошто ако се спојат бактерија и вирус ептен лоша комбинација е за дете со мал имунитет и шок му се прави.
Епа тоа значи дека и да направам и бидат чисти големи се шансите некој да лажира. Тогаш зошто јас да си малтретирам дете? Патем не направив пошо матичниот ми рече нема потреба.