Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стрептокока кај деца

Дискусија во 'Дете' започната од zagrizenamama, 4 јануари 2016.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.577
    Допаѓања:
    34.953
    Немам лично искуство. Мене ми ги препорача една пријателка, ептен ми ги испофали. Нејзе и ги препорачал специјалист од Козле мислам.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.197
    Допаѓања:
    8.200
    Над колку години се даваат? Капки се или капсули тоа не сфатив?

3. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.564
    На ќерка ми 4 ипол години позитивна е на стрептокока се исфрла по телото и за кратко и поминува други симптоми нема никакви 10 дена треба да пие антибиотик и пак брис.Има ли некој со вакво искуство

4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.640
    За стрептокока пиогенис и без симптоми се пие антибиотик. Мојава имаше одлична крвна слика, никакви симптоми и на брис од нос пиогенес. Си примаше антибиотици 10 дена.

На afrodita26 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. INA81

INA81 Нов член

Се зачлени на:
    22 мај 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, син ми има 7 години и веке неколку месеци се мачиме со стрептокока пиогенес во нос. АСО му беше 1700 по што му дадоа амоксиклац 10 дена после антибиотикот пак ја имаше, па му дадоа трицев пиеше и пак ја имаше бактеријата, па се покачи Асо на 2900 а најмногу треба да биде 200, му дадоа оспен веќе 2 недели пие но сеуште има мрсули и мислам дека ниту оспенот не реагира. Сите антибиотици му се дадени според антибиограм, на детска клиника одиме на контроли веќе не знам што да правам. Дали некој имал ваков случај?

6. Eleonora990

Eleonora990 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Здраво, малата (3 г) повеќе од една година пати од ужасна хронична уртикарија. Денеска за прв пат ми спомнаа АСО стрептокока … нема други симтоми, имал ли некој вакво искуство?

7. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    389
    Kade go ispituvate ova ASO ? Sin mi imase pred 10tina dena streptococa no ne potvrdena so bris. Na tretiot den mu se pojavi urtikarija izrazita, posle 5tiot ja snema, no sega povrorno mu se pojavuva iako e so poslab intenzitet

8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Како го намалувате сега АСО?

9. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    389
    Dali imase simptomi deteto?

10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Не

На Ljubica87 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    389
    Zarem davaat tolku antibiotici ako nema simptomi?

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.640
    АСО тест се прави после две недели или месец дена од инфекција со стрептокока од група А. Ако се високи вредностите без оглед на симтоми се пие антибиотик. Тоа е секундарна инфекција , може да оштети бубрези, срце, да предизвика ревматска треска. Во овој случај нема врска симптоми и антибиотици.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MiLa1008

MiLa1008 Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2022
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    31
    Здраво, лани во јуни детето од 5 години имаше вредности на АСО 600 и примавме терапија 4 месеци оспен и падна на 190. Зимото правевме брис од нос и грло испаднаа негативни резултатите. Пред 15тина дена ја болеше грло ни дадоа коалмацин по 5 дена повторно ја повтори грло минимална болка и температура над 39 со 5, испитавме АСО повторно високо 400 и ни дадоа панцеф. Дали некој се има лекувано со панцеф, дали е ефикасно? и каде би можела да најдам оспен? ни дадоа панцеф и ни рекоа ке треба да продолжи како лани долгорочна терапија со оспен

14. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Zdravo majki dali pri Infekcija so streptococcus pneumoniae vo nos na nekogo mu pomognala terapija so chloramfenikol. Od pricina sto pred 2 meseca imavme moraxsela vo nos isto bez simptomi pocnavme so chloramfenikol pa za nekolki Dena dobi I konjuktivit I pocna da kasla krena I temperature I na kraj zavrsivme so pancef se plasam da ne bide isto I od asimptomatski da bide so simptomi. Barav odma oralno da pieme ne ni dade

15. ana.34

ana.34 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво ... Мојата ќерка има 10 год и поради високо АСО 1500 а некогаш и повеќе пиеше подолгорочна терапија Оспен за да се намали. Многу малку се намалуваше со терапијата па мораше да ги извадиме крајниците. И после 4 месеци по операцијата АСО е 1000. Докторката ми вели дека не може да се намали веднаш и дека нема потреба терапија затоа што детево е добро, меѓутоа друга докторка ме советува дека треба да се почни со Оспен 1500 3*1. Сакам да прашам каде го носевте вашето дете кај кој Др и дали има некој педијатар што се занимава баш со оваа проблематика. Загрижена сум ... Малку ме чуди што и покрај тоа што се извадени крајниците мн е висок АСО. Стрептокок е подмолна бактерија која си ја носи и може да наштети бубрези, срце, зглобови...

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.005
    Допаѓања:
    40.315
    Се лечи. Јас не би форсирала (и нефорсирам) ако матичната советува да проба да се третира локално особено ако е асимптоматски.

На Nbnbnb му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.921
    Допаѓања:
    26.151
    Ставање маст во нос не помага. Може поголема беља да се направи.
    Подобро антибиотик капки во нос

18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.577
    Допаѓања:
    34.953
    И јас вака знам. Ама кај нас ова нормално стана :x

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. INA81

INA81 Нов член

Се зачлени на:
    22 мај 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, за асо најдобро е да го прегледува ревмакардиолог или орл, оние одредуваат

20. INA81

INA81 Нов член

Се зачлени на:
    22 мај 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво, за високо асо се оди на преглед кај ревмакардиолог или орл, оние одредуваат терапија. И син ми пиеше оспен 3 месеци и асото само одеше нагоре, сега не пие ништо само витамини за јачење на имунитетот. Битно е детето да не се разболува ако е здраво ке почне асото да се намалува. Кај кој доктор вадевте крајници?