Стрептокока кај деца

Discussion in 'Дете' started by zagrizenamama, Jan 4, 2016.

1. An-na

An-na Форумски идол

Немам лично искуство. Мене ми ги препорача една пријателка, ептен ми ги испофали. Нејзе и ги препорачал специјалист од Козле мислам.

TheSecret likes this.
  2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Над колку години се даваат? Капки се или капсули тоа не сфатив?

3. afrodita26

afrodita26 Популарен член

На ќерка ми 4 ипол години позитивна е на стрептокока се исфрла по телото и за кратко и поминува други симптоми нема никакви 10 дена треба да пие антибиотик и пак брис.Има ли некој со вакво искуство

4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

За стрептокока пиогенис и без симптоми се пие антибиотик. Мојава имаше одлична крвна слика, никакви симптоми и на брис од нос пиогенес. Си примаше антибиотици 10 дена.

afrodita26 likes this.
  5. INA81

INA81 Активен член

Здраво, син ми има 7 години и веке неколку месеци се мачиме со стрептокока пиогенес во нос. АСО му беше 1700 по што му дадоа амоксиклац 10 дена после антибиотикот пак ја имаше, па му дадоа трицев пиеше и пак ја имаше бактеријата, па се покачи Асо на 2900 а најмногу треба да биде 200, му дадоа оспен веќе 2 недели пие но сеуште има мрсули и мислам дека ниту оспенот не реагира. Сите антибиотици му се дадени според антибиограм, на детска клиника одиме на контроли веќе не знам што да правам. Дали некој имал ваков случај?

6. Eleonora990

Eleonora990 Истакнат член

Здраво, малата (3 г) повеќе од една година пати од ужасна хронична уртикарија. Денеска за прв пат ми спомнаа АСО стрептокока … нема други симтоми, имал ли некој вакво искуство?

7. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Kade go ispituvate ova ASO ? Sin mi imase pred 10tina dena streptococa no ne potvrdena so bris. Na tretiot den mu se pojavi urtikarija izrazita, posle 5tiot ja snema, no sega povrorno mu se pojavuva iako e so poslab intenzitet

Mon223 likes this.
  8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Како го намалувате сега АСО?

9. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Dali imase simptomi deteto?

10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Не

Ljubica87 likes this.
  11. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Zarem davaat tolku antibiotici ako nema simptomi?

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

АСО тест се прави после две недели или месец дена од инфекција со стрептокока од група А. Ако се високи вредностите без оглед на симтоми се пие антибиотик. Тоа е секундарна инфекција , може да оштети бубрези, срце, да предизвика ревматска треска. Во овој случај нема врска симптоми и антибиотици.

Mother of 2boys likes this.
  13. MiLa1008

MiLa1008 Активен член

Здраво, лани во јуни детето од 5 години имаше вредности на АСО 600 и примавме терапија 4 месеци оспен и падна на 190. Зимото правевме брис од нос и грло испаднаа негативни резултатите. Пред 15тина дена ја болеше грло ни дадоа коалмацин по 5 дена повторно ја повтори грло минимална болка и температура над 39 со 5, испитавме АСО повторно високо 400 и ни дадоа панцеф. Дали некој се има лекувано со панцеф, дали е ефикасно? и каде би можела да најдам оспен? ни дадоа панцеф и ни рекоа ке треба да продолжи како лани долгорочна терапија со оспен

14. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Zdravo majki dali pri Infekcija so streptococcus pneumoniae vo nos na nekogo mu pomognala terapija so chloramfenikol. Od pricina sto pred 2 meseca imavme moraxsela vo nos isto bez simptomi pocnavme so chloramfenikol pa za nekolki Dena dobi I konjuktivit I pocna da kasla krena I temperature I na kraj zavrsivme so pancef se plasam da ne bide isto I od asimptomatski da bide so simptomi. Barav odma oralno da pieme ne ni dade

15. ana.34

ana.34 Истакнат член

Здраво ... Мојата ќерка има 10 год и поради високо АСО 1500 а некогаш и повеќе пиеше подолгорочна терапија Оспен за да се намали. Многу малку се намалуваше со терапијата па мораше да ги извадиме крајниците. И после 4 месеци по операцијата АСО е 1000. Докторката ми вели дека не може да се намали веднаш и дека нема потреба терапија затоа што детево е добро, меѓутоа друга докторка ме советува дека треба да се почни со Оспен 1500 3*1. Сакам да прашам каде го носевте вашето дете кај кој Др и дали има некој педијатар што се занимава баш со оваа проблематика. Загрижена сум ... Малку ме чуди што и покрај тоа што се извадени крајниците мн е висок АСО. Стрептокок е подмолна бактерија која си ја носи и може да наштети бубрези, срце, зглобови...

16. Ano

Ano Форумски идол

Се лечи. Јас не би форсирала (и нефорсирам) ако матичната советува да проба да се третира локално особено ако е асимптоматски.

Nbnbnb likes this.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ставање маст во нос не помага. Може поголема беља да се направи.
    Подобро антибиотик капки во нос

18. An-na

An-na Форумски идол

И јас вака знам. Ама кај нас ова нормално стана :x

KuklickaSk likes this.
  19. INA81

INA81 Активен член

Здраво, за асо најдобро е да го прегледува ревмакардиолог или орл, оние одредуваат

20. INA81

INA81 Активен член

Здраво, за високо асо се оди на преглед кај ревмакардиолог или орл, оние одредуваат терапија. И син ми пиеше оспен 3 месеци и асото само одеше нагоре, сега не пие ништо само витамини за јачење на имунитетот. Битно е детето да не се разболува ако е здраво ке почне асото да се намалува. Кај кој доктор вадевте крајници?