Стрептокока кај деца

Дискусија во 'Дете' започната од zagrizenamama, 4 јануари 2016.

1. MariMari1

MariMari1 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Кај нас оспенот беше ефикасен, бактеријата беше сензитивна на оспен и ја лечеше. Меѓутоа асото после секоја инфекција уште долго време остануваше високо. А друг антибиотик дали би имал ефект врз негово намалување не знам. Порано имам слушано дека користеле и оспен инекции за намалување на асо ама сега се забранети.

2. MariMari1

MariMari1 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Што не пробавме и на природна база. Еве и крајниците ги извадивме пред 2 месеци, па ќе видиме. Само изгледа некако нестрпливо очекувам резултати. А од претходно знам дека ќе треба подолг период.

3. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Daj Boze da ne fati nikogas povekje znam kolku e tesko. A kolku godini ima vasheto dete?

На MariMari1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MariMari1

MariMari1 Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    8 години. Се надевам и јас :)

На lovely girl M му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Дали на своја рака испитавте асо? Ќерка ми фати стрептокока а и пиеше амоксиклав 10 дена, по што имаше негативен брис, ја прашав матичната за асо и ми се изнасмеа као јас ќе ви кажам ако треба. Дали е од вена испитување асо?

6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.695
    Ако е во нос не испитуваат обично, ако е во грло претежно да. Инаку од прсте е. Не е дека мора да се испита, но не е на одмет, да е за смеење работава не е, и јас кога го прашував матичниот ми рече ако сакаш може ама немора бидејќи е во нос не е во грло ама не ми се смееше.

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Dali ste probable so probiotici za usta? Citav deka se mn efikasni protiv strptokoka. Mislenje ve molam.

8. Emiii90

Emiii90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    13
    Bactobliss, tri meseci gi koristi sin mi i ne zakacil bakterija inace 2 godini nonstop bevme bolni. Jas mislam deka se stvarno efikasni.

9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    3.464
    Може повеќе инфо или слика дали е спреј или се пие и какво е на вкус?

10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Potvrduvam za baktoblis. Najdobri se.
    Pastili se za lizenje. Neznam kakvi se na vkus mojov vika gadni se ama se navikna. Samo mora da se zimaat tocno kako sto pisuva vo upatstvoto, posle toa nisto da ne se jade i pie tolku. Znaci zima ja lize i legnuva da spie, jadenje i pienje tek drugiot den.

На Mumoftwo30 и Lisandra им се допаѓа ова.
  11. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.213
    Не се гадни воопшто бактоблис, со вкус и мирис на јагода се. Мојот ги сака.
    Миење заби, легнување и тогаш се шмука една таблетка. После неа јадење пиење ништо

На Anie93, tambelina и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  12. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.213
    Ми помина времето да едит, да се надовирзам, ги има во зегин, ани фарм, виа фарм.
    Околу 800 ден се за 16 пастили, за пола месец.

13. Emiii90

Emiii90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    13
    https://zegin.com.mk/mk/unifarm-baktoblis-16-pastili
    Ubavi se na vkus, pastili za lizenje

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  14. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    8godisno dete imase pokaceno aso 1100 kako poslednica na streptokoka vo grlo, piese terapija i se namali na 833.
    Bevme vo Remedika na detski kardiolog i ni rekoa stom nema nikakvi simptomi nema potreba od prodolzeno pienje na antibiotik( ospen piese i taka dojde do 833.)Od juli do sega nema nisto pieno i na moe baranje i go ispitavme i e 800.
    Maticniot ne sovetuva vo maj povtorno da go ispitame. Inaku dete si e ok, bez nikakvi simptomi ama jas nekako ne sum mirna. Sto e pametno da napravime.Dali da pie pak ospen ili da terame taka bez nisto

15. Пг-1100

Пг-1100 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Пастилите ми ги препорачаа бидејќи се повторува стрептококата. 3 месеци, па пауза.
    А доколку најдеме од бронховаксомот ми рекоа прашок од 3.5мг 10 дена, 20 дена пауза, така 3 месеци. Дали вие исто дававте?

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  16. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.930
    Да јас давам така...и покрај син ми пијам и јас зошто секоја негова бактерија и јас ја префаќав...ги набавувам од Бугарија и кај нас стварно се намалија разболувањата

На Пг-1100 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    234
    3 години дете. Болки во грло и наеднаш букна гнојни чепови на крајници отоци на жлезди и на образот. Не направивме брис зошто одма ни рекоа да пиеме Оспен. Пиеше Оспен и ништо не му помогна другиот ден уште полошо беше го однесовме на клиника и му даваат венски антибиотик му ги снема чеповите но отоците уште стојат..... Дали некој има искуство преплашени сме веќе...

18. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.549
    Допаѓања:
    7.436
    Немам исто искуство, ама имам искуство секогаш пред да почнам антибиотик да му направам брис. И да не ми препорачаат. Ќе почнам откако ми рекле ама го носам на еден брис обавезно да не е случајно утнат антибиотикот. А колку дена не ви делува антибиотик? Син ми сега последно кога имаше стрептокока пиогенес дури после 3 дена почна да делува антибиотикот (а 3 дена веќе имаше температура) , дури и откако почнавме полош беше, ме фати паника исто, ама матичниот рече да бидам стрплива и му се смири темп после 6 дена..

19. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    234
    И јас со брисевите го практикувам секогаш ама овој пат некако немав време..
    Он немаше температура ништо, многу отече дури и образот се уплашивме и го однесовме на клиника. Одма не задржаа зошто лом му беа крајниците. После не примија на пулмо и сеа таму сме уште ама ни прават некои изпитувања а ништо не зборат, заушки да не имал зошто жлездите му биле потечени па да не било невролошки за образот и што уште не а не спомниваат за срептокока... Претпоставувам дека е таа бактерија....Он е веќе под антибиотик 5 дена му ги снема чеповите му се намалуваат жлездите ама образот не и крајникот...

20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.549
    Допаѓања:
    7.436
    Штом му прават испитувања ќе се реши, ти си реагирала на време, ќе биде добро (fingers)

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.