Стрептокока кај деца

Discussion in 'Дете' started by zagrizenamama, Jan 4, 2016.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Во сите аптеки ли го има? Очајна сум од мрсулите веќе...

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да, треба да го има. Пробајте.

BirMelek likes this.
  3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Секoj ден пред градинка превентивo ставам. Каj нас има ефект.

Amelie1708 likes this.
  4. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

уу супер! фала мајка на одговор :)

Larahappy likes this.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Дури педиjатарoт ми кажа дека мoжам и пред и пoсле немалo штета.

6. julia87

julia87 Истакнат член

Здраво , ќе ве замолам за мислење или искуство . Син ми има гнојна ангина , ја имасе на почеток на Јануар ни дадоја амоксиклав 7 дена , се стабилизија , потоа исто во фебруар пак се стабилизира , потоа пак на почеток на март тогас ни даде оспен . пиесе 14 дена и го продолжи уште недела и нешто по 1 на ден како превентивно по препорака на специјалиста . На крајот на март пак исто гнојна ангина .Направивме анализи аст 0, леукоцити 11,5 , црп 10 , брисевите иако пиеше оспен месец дена покажзаја Стрептокока бета , како е мозно да покажа кога пие оспен 1 месец не е прекинат со терапија , а притоа аст 0? Сето ова пропратно со висока температура , омалаксаност и гадење од оспенот.Иначе е сензитивен на сите понудени антибиотици сто беа приложени на резутатот од брисот . Сега специјаистот вели да се продолжи со оспенот , можеби ќе треба и 2 месеца , а докторката вели штом го пие месец дена и пак ја има бактеријава и такви резутати покажува нека го заврши па одново брисеви и се по ред . Што мислите , немам памет више со оваа бактерија

7. An-na

An-na Форумски идол

Ќерка ми така беше во една прилика, една доза оспен испиен, нејзе црп и се качи повисоко, и се појавија чепови на крајниците, и дадоа уште една доза, се смири малку, ама за една недела на брисеви беше позитивна и по два/три дена покажа симптоми. Матичната и го смени оспенот со амоксиклав и се излечи.
    Читав тогаш дека иако оспенот е прв избор за стрептокока, знае некогаш истата да биде резистентна на него, па треба да се смени. Во нашиот случај со амоксиклав кој исто е пеницилин, ама со клавулонска киселина која помага во неутрализирње на бактеријата.
    Бидејќи вие веќе сте пиеле амоксиклав и оспен, би ти препорачала да го однесеш детето на специјалист орл, па таму најубав совет и терапија ќе ти дадат. На ќерка ми опција беше амоксиклав или сумамед ако не делува :(
    За во иднина, ако детето често се разболува од стрептокока, би ти препорачала да му дадеш Бронховаксом капсули за деца, делуваат како еден вид вакцина и се превенција од заболување од стрептокока и многу други бактерии. Се даваат по шема. Секако, најпрво консултација со лекар.
    Ќерка ми ги пиеше две години и не се разболе, оваа година не и ги дадов и два пати ангина има.
    Инаку, обично се даваат август, септември, октомври. Три месеци по ред во врметраење од 10 дена.

8. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Нас од таа стрептокока ни се направи гнојна ангина исто со многу висока темпетарура после испиен амокциклав немаше ефект па ни сменија со Панцеф и се среди

9. julia87

julia87 Истакнат член

Бронховаксон веќе ги пиеме ни останаја уште 10 капсули , терапијава со оспен ни е од специјалиста дадена , а на брисевите пишува дека е сензитеивен на оспен што значи му делува . Затоа незнам што да правам сега ?

10. julia87

julia87 Истакнат член

А направивте пак брисеви или?

11. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

после скоро месец дена проверивме беше чист Почекав месец дена и го однесов за вакцината да ја примиме. Еве го 5год не ја фатил веќе среќа

12. julia87

julia87 Истакнат член

Супер , фала богу , нас некако ни се искомлицира незнам што да кажам веќе ,

13. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Со бактерииве најбитно е да се погоди антибиотикот еве и сега имаше закачено друга бактерија од градинка прво еден сируп не делуваше ( а даден по антибиограм) па ај амоксиклав и се среди. Читав дека од паднат имунитет се активираат јас давав матичен млеч тогаш а сега се потсетив па пак ќе му земам на синко. Се надевам ќе ви се среди поскоро

14. julia87

julia87 Истакнат член

I jas mu davav maticna mlec pred 2 godini , mozebi treba i sega da ponam pak , samo od tolku sve sto mu davam ne stigam , eden kup ima i vitamini i se drugo

Solen☀ likes this.
  15. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Исто сега периодов со бактеријава, па и мака со трет крајник што сирупи и спрејови сменивме, пола аптека ја имаме дома а како не ми текна за матичен млеч :D

16. julia87

julia87 Истакнат член

Kako doznavte deka e tret krajnik?

17. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Премногу се мачеше ноќе со дишење на уста и истегната главата скроз назад и му крчеше во грлото. Специјалист ни даде терапија што делува и така истеравме без операција

18. julia87

julia87 Истакнат член

Дали е можно да испадне брисот дека има бактерија а при тоа да пие оспен и тоа месец дена и плус да е сензитивен на оспен ,што мислиш?Тоа ме буни многу,асо-то 0 ?Можно ли е резултатите да се грешка?

19. kikin

kikin Популарен член

За гнојна ангина амоксиклаф кај нас џабе се пиеше, после се смени на панцеф кој си ја заврши работата.

20. julia87

julia87 Истакнат член

Панцев уште не сме пиеле ,амоксиклав 2 пати и оспен цел месец и очигледно џабе е ,или е многу укотвена или можеби треба и панцев ,незнам