Имам ужасни стрии. Уште како дете ми се појавуваа на нозе и половина, ама ситни и тенки. Бремена кога бев мачкав се што слушнав дека спречува појава. Пак ми се појавија и тоа дебели и многу беа. Сега се избледени, ама се уште се познаваат. Креми за стрии не помагаат, ништо не помага освен ласерски или некој друг зафат, ама искрено не се замарам, не ги отстранувам сега за сега. Зборував со др.Амадеј за tummy tuck бидејќи имам и вишок кожа, но ми рече да почекам малку.. Човекот се запрепасти, вели колку бремености си имала? А јас една само.. Ми рече ако не планирам други деца да ослабнам најмногу што можам и да отидам да ме среди, и стриите ќе ги немало. Ама ми напомена да ослабнам за да не после зафатот пак не сум задоволна.
@Jovana555 сестра ми помина две бремености без ниедна да и се појави. Се мачкаше со она на Еуцерин, ми рече дека и делувало и на тие што веќе ги имаше од порано. Знам дека е поскапо ама мислам дека е најефикасно и вреди. Кога ми се појавија стрии на мене во пубертет мислам дека се мачкав со едно на Леа, и плус ставав капсули витамин е. Ми помогна, имаше некој резултат ама беше минимален иако стриите беа свежи. Се мислам и јас да си купам за веќе постоечки стрии од ова, да пробам дали ќе има ефект па ќе ти кажам.
За стрии само сончање, после тоа избледуват и не се познават толку многу. Се породив пред 3 години, после порагајот летото се исончав убаво и еве веке ептен се избледени, скоро не приметливи. Од кремови пробав се што слушнав, можам да кажам џабе фрлени пари. Верувам дека кремовите за омекнување на кожата и нејзина еластичност се доста ефикасни и спречуваат појава на стрии, но за веке настанати стрии само сончање.
Имаше течен витамин Е на едно време по аптеките, не знам дали го има уште, https://healthaid.mk/site-proizvodi/vitamini-i-minerali/vitamin-e-oil-100-pure/ ама мислам дека комбинација од масла и хидратантна крема/лосион е подобра опција отколку само чист витамин.
Здраво на сите имам Био Оил 200 ml ново неотпакувано користев за време ма бременост и капки Саб Симплекс за грчеви кај бебенца имав порачано од Бугарија зашто беа поевтини од кај нас ми останаа по едно доколку има некој заинтересиран контактиратеј ме.
Здраво имам едно шише од 200 мл го порачав од Бугарија користев за време на бременост и беше доста поевтино од кај нас во ДМ 60мл беше 800 денари ако сеуште си заинтересирана контактирај ме
Кажувајте спас додека се црвени уште да мачкам. Почнав третиноин да ги мачкам би требало да има ефект со ретиноиди. Пробал некој?
Поголем дел е генетика. Јас во бременоста супер поминав, без ниедна стриа. На почетокот само кокосово масло ставав, подоцна почнав со кремата на Леа за трудници која и таа мислам ми помогна, освен тоа многу ми го намали и чешањето на стомакот. Ме полудуваше на почетокот кожата колку многу ме чешаше.
Знам дека стриите кога еднаш ќе се направат си стојат за цел живот, ве молам споделете искуство, дали некој/а успел/а да ги направи понезабележителни со помош на некои продукти, хијалурон и слично.