1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стрии

Дискусија во 'Тело' започната од eli13, 8 ноември 2009.

1. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.085
    Допаѓања:
    16.956
    Викаш помагаат овие чуда? :?:
    Ама мислам и до кожата е највеќе, ако си склона ќе се појават и тешко да ги снема.

Ајде вас од бременост, нé има и нас кои доста сме изварирале со тежината, или пак и кога извишуваш нагло се јавуваат.
    Јас коа се поправив ми се направија, е ништо не мачкав, вајда згрешив, сеа нема назад.
    Си ги носам 6-7 години, веќе се одамна скроз бели, се познаваат секако ама ги прифатив, не ми сметаат веќе. Можам да замислам па во бременост каква ќе бидам чим толку сум склона. :worried:

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.963
    Допаѓања:
    39.579
    До кожата е. Јас имам кожа склона кон стрии. Во првата бременост се мачкав, ама за џабе. Е затоа во втората не.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    13.850
    Кај мене помогна, а можеби и таква ми е кожата. Мајка ми па небива кога е била бремена се има мачкано па на овие години нема ниту една. Тогаш такви титрења и немало освен домашно кантарионово и бекутан :D Најголем дел е и до самата кожа.
    Ама сепак за превентива не е лошо, исто како и на лице кога ставаме хидратантни креми, не значи дека нема да имаме ниту една брчка ама пак подруго е лицето.
    Не значи дека ќе имаш во бременост, кај сите не се појавуваат. Другарка ми е ниска и полна и мислевме дека таа ќе се поправи во бременост дека е склона кон поправање, а таа само 6,7 килограми а јас цел живот 50 кг рипнав на 66 (facepalm)

На SummerGirl и Mrs. right им се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.085
    Допаѓања:
    16.956
    Хахаха мене ко скроз друга кожата да ми е на лице, друга по тело, да се чудиш. Не знам зошто така, ама многу различна. :?:

По тело ете склона сум на стрии. Мајка ми ич не е склона. :^) Колку се има поправено после бремености, се има дуплирано, ниту во бременост ниту после, јас на 18 се направив цела..

Требало да се мачка, тоа е сеа готово. Сум се прифатила, среќа избледени се ептен.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Puellapulchra

Puellapulchra Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    10.353
    Што е чаре за стрии? Има ли некој производ што помага да ги снема?

На bookslover и Martina991 им се допаѓа ова.
  6. Martina991

Martina991 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    239
    Би ве замолила да ми препорачате нешто за стрии...не знам од каде ми никнаа.....

7. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.084
    Допаѓања:
    1.407
    Јас искрено мислам дека ништо не помага за веќе појавени стрии. Тие секако со тел на време избледуваат, но нема да ги снема.

А за мачкање за време на бременост еве јас се полевав со секакви масла и цел стомак ми е со стрии, сестра ми ништо не ставаше, една стеиичка нема. Мислам дека си е до самата кожа. Секако би се мачкала ако може нешто да се превенира, но не мислам дека е пресудно за појава на стрии.

8. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    683
    нешто ефикасно за стрии? Испукав на стомак додека бев бремена

9. IwyMe

IwyMe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2023
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    175
    Ласерска терапија

10. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    58
    Zdravo na site, dali nekoj moze da mi akze pokontretno doza za Ad kapki, bademovo maslo, B i C ampuli vo edna kutija od 250 ml pavliceva mast?
    Bremena sum 21 nedela, se mackam maslo na welwda, ama bi sakala da pravam kombinacija.
    Falaaa

11. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2019
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    2.351
    Дали некој го има користено? Ми излегува често на Тикток демек ја зацврстувал кожата за 10 дена :D

Прикачени фајлови:

• IMG_8828.jpeg
      IMG_8828.jpeg
      Големина на фајлот:
      47,3 KB
      Прегледи:
      14
  12. Gioia

Gioia Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    623
    Јас го користам моментално, преубаво мириса, кожата е мека стварно, ама ја немам ни з од затегнато :rofl:

13. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    727
    Ништо не верувам на тикток, и онака е сè само реклама, мислам дека зависи каква кожа имаш и гени, секако помагаат лосиони не дека не ама дека нешто драстично се менува не верувам. Повеќето прават третмани и ботокси и ред други работи.

14. Sugamama11

Sugamama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Има ли некој правено ласер на стрии или има било какво искуство за мали стрии? Гледам на тик ток дека користат CO2 ласер и со неколку третмани ептен ги намалуваат, a кај многу и се скроз неприметливи. Сигурно има и други третмани, а да не се креми и масла пошо не верувам во тоа, пробани ми се разни, кај нас CO2 рекламираат само за на лице со цени што имам видено, ама нема ништо конкретно за стрии. Може и да ми препорачате некој доктор дерматолог кој се бави со оваа проблематика.

15. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.582
    Допаѓања:
    5.051
    Мислам дека на клиника за пластична и реконструктивна хирургија е најдобро да отидеш. Лично немам искуство, само што сум слушала.
    Јас имам многу дебели и големи стрии од првата бременост. Фрлив многу пари по третмани со дермапен и плазмапен во салони. Демек ефект имало многу рекламирани третмани беа, но ништо .. само избледеа стриите, од црвени станаа бели, тоа ќе се случеше само по себе и без третмани со тек на време. Затегнување на кожа никакво. А стварно бев упорна, 4 месеци редовно идев. Еден третман беше 4000 денари. Рачунај колку сум потрошила, ќе направев естетска операција и ќе беше решено.

На Sugamama11 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sugamama11

Sugamama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    За дермапен имам гледано и јас дека не функционира и се џабе фрлени пари, за CO2 ме интересираше или некој друг ласер. Мислам дека ако отидам на пластика ќе ми се изнасмејат тие за какви мали стрии се замарам ама гајле ми е. Најверојатно ќе пробам некаде да го направам ова па ќе видам дали ќе има ефект.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.582
    Допаѓања:
    5.051
    Ми излегуваше на социјални мрежи нешто стрии центар да не се викаше. Не е ласер, туку како фарбање на стриите во иста боја како бојата на кожа при што се скоро целосно незабележливи.

На Sugamama11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    3.939
    За тие што се веќе појавени перманентно решение тешко, освен ласер.
    Генерално ако кожата е склона кон пукање (не е еластична или е премногу сува) ќе треба многу повеќе нега да се посвети за да се превенираат и пак може да не е успешно. Ама подобро е да се проба отколку ништо да не се превземе.
    Во последниве години има многу истражувања каде се докажува позитивното дејство на Centella Asiatica во превенирање на стрии. Пишете на гугл ќе ви излезат еден куп резултати за ова. Дури и дерматолози препорачуваат да се мачка кожата со креми и тонери што имаат Centella Asiatica во својот состав.
    Сега особено корејските продукти ептен ја промовираат, може да се пробате со некој тонер или млеко за тело. Јас го користам овој https://coslovemetics.mk/product/skin1004-madagascar-centella-toning-toner-400ml/ во комбинација со Mama маслото од ДМ.

19. Sugamama11

Sugamama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    84
    Подистражив малку повеќе на темава, за Centella е точно и ретинол исто или третиноин, со дерма ролер прво 0.5 најдобро за подлабоки стрии (секако стерилизирано) па после мачкање, само што доилки не смеат да мачкаат од ова, за нив може хијалуронски серум со дерма ролер. Барам сега да нарачам дерма ролер да пробам, пошо дојам, ќе идам на safe варијантата со хијалурон и cica крема или масло, и пептиди. Ќе пробам прво на стари стрии на шо имам од пубертет дали ќе има нешто ефект, ако не ласер му е мајката.

Последна измена: 25 ноември 2025
  20. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    3.939
    Не знам колку има докажано дејство на веќе постоечки стрии (сугурно ќе ја подобри еластичноста и структурата на кожата ако не повеќе), ама за превенција секако препорачуваат Centella Asiatica. Инаку мислам дека би требало Centella-та да е безбедна за доилки, за трудници е безбедна со сигурност. За ретинолот знам дека не е.

На Astrum.Obtutus и Sugamama11 им се допаѓа ова.