Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стрии

Дискусија во 'Тело' започната од eli13, 8 ноември 2009.

1. babaDara

babaDara Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    622
    И јас молам за совет за стрии. Ужасно изгледа, страм ми е да се соблечам. Пробав милион ствари ама ништо не ми помогна. Ве молам дајте некој совет, нека биде на природна основа, зашто се што купив ништо не е добро.

2. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Никогаш не сум имала стрии, до пред 5-6 месеца. КОга почна да ми се сголемува стомакот ми се појавиха стрии. Читав во многу форуми и сајтове односно стриите. Од нив нема спас... Појавјат ли се, единствено дури се црвено-виолетови можат да се мачкат со Контратубекс (за отстранување на белези). Станат ли бели-толку, не може да се премахнат никако. Толку многу читав и каде ли не, нема и нема, не прочитав никаде некој да рече “јас моите ги премафнав со нешто си„...
    Тоа е, сега се мачкам со контратубекс секој ден по 3 пати...ако има ефект и добар резултат, ќе ви информирам...

3. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    Оваа крема ми ја кажа другарка која работи во Дермамедика, се вика ЕЛАНСИЛ, ја има во зегин околу 1300 денари е.
    Ми рече дека само оваа крема може да помогне за стрии, другите џабе ке ги користам.
    Јас имам на задникот по 2 линии и на левото колено :D ама не сум ја користела кремата, поради финансиски причини :(
    Другарка ми се породи и се мачкаше цело време на стомакот со Мустела, нема некоја голема разлика пред и потоа.

4. Forgotten

Forgotten Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    185
    Со стриите се дружам од многу мала возраст, некаде 8-9 години.Природно сум крупна и на бутките уште на 9 години ми се појавија стрии но тогаш воопшто не им обрнував внимание затоа што не ни знаев што се, но затоа денеска ми пречат.Стрии исто имам и на градите, се појавија од кога почнаа да растат и се бели а на колковите имав многу грди и долги виолетови стрии кои ги мачкав со крема што ми ја подготвуваше мајками - павловиќева со ампули витамин Е и некои други витамини , потрошив 2 кутии од кремава и сега стриите ми се иста боја како и кожата но сеуште се испакнати. :doh:
    Колку што знам има некакви ласерски третмани за одстранување на стрии па мислам дека кога би била возрасна би ги одстранила затоа што ги имам по целото тело и многу се грди. :doh: :doh: :doh:

5. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Mене најмногу ми помогнаа бадемово масло и павловикева ама оригиналната :) Kога бев бремена,барав по аптеките некои креми,прашував,и аптекарката ме советуваше,што помрсно тоа поубаво за стриите,дури и нивеа млеко за тело синото,на газдарицата нејзина само нивеа и помогнало,можете да користете назименично се,навечер павловикева,насабајле бадемово масло(или бебешко)после туширање нивеа,јас така правев,и значително побледеа,а на стомаков колку големи линии,црвени имав :x
    [​IMG] [​IMG]

6. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Се регистрирав само за да ви помогнам бидејќи гледам дека сите имаат забуни околу стриите. Се се лечи. Стрии ми излегоа на 14 години. Кога ја добив првата менструација заради хормонски пореметувања за 3 месеци се здебелив 21кг. Тоа за кожата моја беше како атомска бомба. На задниот дел од нозете имав огромни линии од коленото до задниокот. После 2 години ослабев 24кг. Тогаш кожата ми беше како на 70 годишна баба. Имав стрии насекаде, на задникот, надлактиците, градите, нозете. Тогаш почнав да се распрашувам и сите ми велеа дека нема спас. Тогаш за прв пат ми излезе и целулит. Помислував и да одам на пластична операција за затегнување на кожата. Ги изпробав сите можни креми за стрии ама немаше никаков ефект. Сега имам 24 години. Пред 3 години се омажив и останав бремена. Единствено место каде немав стрии беше мојот стомак па се плашев дека и таму ќе ми излезат се мачкав со Павловичева 10 пати на ден се додека се породив и навистина делуваше, не ми излезе ни една стриа. Се породив Белград се Царски рез и ми остана многу мала лузна на бикони зоната. Докторот кој ме оперираше ми рече дека лузната може да се повлечи и ми препиша маст Contraktubex. Ми рече дека сум требела и стриите да ги лечам и дека маста многу ќе ми помогне. Од тогаш поминаа две години. Секој ден се мачкам се маста по два пати и имам стварно кожа за завидување. Немам ни една стриа а и лузната од породувањето целосно ми исчезна. Исто така 2 пати се мачкам и масло од пченичен ’ртулец и масло од бршлен. Навистина помага и верувајте кожата целосно ќее се залечи. Многу е битно местото каде имата стрии да не го миете со сапун кој суши. Маста е од Merc и ја има во сите аптеки а маслата можете да ги нарачата во подобро снабдените аптеки да ви ги направат. Кога се ќе помине ќе ме частите едно кафе :)

На Lolo5, sunfemina и J.Ivanoska им се допаѓа ова.
  7. butterfly.93

butterfly.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.099
    Допаѓања:
    655
    А колку чини маста? Јас имам само неколку на задникот но многу ми пречат :@

На Венерче❤ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. S-a-n-4-e

S-a-n-4-e Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    2
    "len4e" samo pavliceva mast li mackase zatoa sto i jas imam strii i neznam sto da mackam za da isceznat pisi pozdrav
    [mod-kirilica:1btvv2nr][/mod-kirilica:1btvv2nr]

9. Barbie-mwa

Barbie-mwa Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    528
    Да не знае некој колку пари е таа маст Contraktubex?
    И дали му помогнала на уште некој? :wasntme:

10. bitter-girl

bitter-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Јас знам дека оваа маст е за лузни, прв пат слушам дека се користи и за стрии :?:

11. Barbie-mwa

Barbie-mwa Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    1.237
    Допаѓања:
    528
    Па незнам, погоре anina така напиша, па затоа прашав. :)

12. MartinaSk

MartinaSk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2011
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    4
    Стриите обично се појавуваат во време на пубертет или додека си пуна ти се растегнува кожата...за да ти се изгубат стриите..ке треба да вежбаш..и да слабееш..а дека ти не си во фаза на пубертет бидејќи си возрасна и имаш 27 години...највероватно ти е од тоа ако си пуна..исто така после пораѓај се појавуваат стрии....од друго незнам што би можело да биде...ако не е од тоа што кажав јас..прашај некој што е поголем и што е поискусен во овие работи ;) :) позз

13. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Е па и стриите се лузни. Истиот процес на оштетување на кожата што се случува за време на операција или изгореница, настанува и при појавата на стрии. Разликата е во тоа што стриите се природен процес па нама болка. Contractubex во Охрид е 610 денари. Струга е 570 па секаде е различно ама би требало цената да е тука некаде

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ANELIJA

ANELIJA Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    154
    anina по колку време користење кај тебе се покажаа резлутати :) Се запалив и јас морам да го купам.Највеќе за градите ми е :(

15. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    имам бели стрии на бутовите и на задникот, значи бели се, од пред неколку години и тотално загуив надеж дека некако ќе ги излечам... но пред 3 недели почнав да користам павловичева крема ( на галафарм) во комбинација со бадемово масло ( планирав да додадам и витамин е, но не најдов по аптеките), се мачкам 2 пати дневно, некогаш и повеќе, и забележувам дека стриите на бутовите се помалку се забележуваат, посмирени се, додека оние на задникот уште си стојат, но се надевам и тие ќе избледат со тек на време. Значи задоволна сум од павловичевата и бадемово масло и ќе продолжам да ги користам :D :D

16. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    И јас почнав да ја користам павличевата на галафарм... си ги мачкам градите и бутовите исто два пати на ден, не знам дали да очекувам некои резултати, ама ако убаво ми мириса хехе

17. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    во веро има масло од семки од грозје, големо шише од 1 и пол литар мислам, или 1 литар, пишува се користи во исхраната бидејќи е поздраво од обичното сончогледово масло. Е сега не знам дали да го земам дали стварно помага има ли некој користено? пошто не е баш ефтино, околу 380 денари е, а за тие пари можам да си купам некој крем против стрии, кој, ако не за друго нешто, барем знам дека на стриите се мачка :P

18. StefiNikola

StefiNikola Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    57
    Џабе пробувате такви глупости, пробав баш се и најдоброто нешто што стварно ми ги изгуби стриите беше контратубекс на база на кромид. Можете да го најдете во аптека али е околу 500 денари ама е мнооооогу добро

На Lolipop23 и sunfemina им се допаѓа ова.
  19. sakamramenstomak

sakamramenstomak Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    можам да ви кажам дека и јас имам стрии :((((( но ми се намалија кога отидов на одмор и кога поцрнев :) инаку,треба да се пие мн вода :)

20. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    4.728
    Треба и многу масажи. Пример кога ќе се капам користам купка за триење и стриите ми се намалени и избледени :) А најефикасно за намалување на стриите,е вежбањето.