Стручен испит за матичар

Дискусија во 'На работното место' започната од UnderTheSun, 24 јануари 2013.

 1. UnderTheSun

  UnderTheSun Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 август 2012
  Пораки:
  97
  Допаѓања:
  14
  Ако може некој да појасни нешто повеќе околу ова? Кој степен на образование треба да го има поединецот,кој факултет да го има завршено,колку време работен стаж итн. Каков е процесот на станување матичар?Ако некој има информација може да пише и колку изнесува платата на матичарот.Го пребарав форумот но не можев да најдам ништо околу ова ако е дупла правец во канта :)
   
 2. Nati.P

  Nati.P Популарен член

  Се зачлени на:
  16 април 2011
  Пораки:
  2.014
  Допаѓања:
  847
  Ти кажувам само пример, инаку потребно образование и процедури не знам. Една моја познаничка ја примаа на работно место матичар со средно медицинско. Да, со средно медицинско :x Што се не прават партиските врски :D Така што, ако имаш врски - образование не ти треба :D
   
 3. UnderTheSun

  UnderTheSun Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 август 2012
  Пораки:
  97
  Допаѓања:
  14
  Кај што има сила нема правдина нели ;) :D Така било и ќе биде за жал.Туку ме интересираше како оди процедурата за нас обичните смртници пошто стварно не сум запознаена а ме интересира На интернет ова го најдов за во Србија
  ПОСЕБАН СТРУЧНИ ИСПИТ ЗА МАТИЧАРА
  Закон о матичним књигама
  Законом о матичним књигама („Службени гласник РС", број 20/09) уређено је да матичар, односно заменик матичара (у даљем тексту: матичар) може бити лице које има високо образовање стечено на студијама другог степена (дипломске академске студије - мастер, специјалистичке академске студије, специјалистичке струковне студије) у образовно-научном пољу Друштвено-хуманистичких наука, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године друштвеног смера, положен посебан стручни испит за матичара и овлашћење за обављање послова матичара (члан 11).
  па ме интересираше дали е исто и кај нас ако имаме некој матичар на форумов би му била благодарна да напише нешто околу ова :)
   
 4. Faggoty

  Faggoty Истакнат член

  Се зачлени на:
  18 ноември 2011
  Пораки:
  2
  Допаѓања:
  0
  Интересно :) Надлежноста за склучување бракови ја има Управата за водење матични книги при Министерството за правда. Значи треба да бидеш вработена таму. На настанот присуствуваат и членови на совет на општината. И не, немој да сакаш да станеш матичар, оти не даваат пари. Ке работиш сабота и недела и динар не ти плаќаат. Можеш и со средно образование да бидеш.