Вака треба да одам на стаж за сестра, имам завршено Висока здравствена школа (насока мед. сестра) при медицинскиот факултет Гоце Делчев - Штип. Прашањето ми е колку време се оди на стаж, колку време, дали се плаќа и дали тие што одат на стаж ги плаќаат месечно финансиски... Навистина немам никакви информации и не сум запознаена. Ако сака некој да ми објасни?
Здраво, доколку некој е од Штип би сакала да прашам дали е точно дека испитите се организираат на крајот од месецот или тоа не е строго определено. Исто така знам дека рокот за поминување низ сите одделенија во болницата е една година, но ме интересира дали во рамките на таа една година задолжително треба и да се положи испитот? Прашањата се однесуваат за завршено средно стручно образование.
Во Кавадарци некој кој има стажирано каде треба да се обратиме за стажантска книшка? Дали мора 6 месеци стажирање и дали се оди на полно работно време или по неколку часа?
Zdravo, imam zavrseno sredno medicinsko uciliste pred poveke od pet godini, dali moze sega da polagam za licenca bidejki naslusnav nekoi promeni vo zakonot deka moralo vednas po zavrsuvanje da se polaga ili mozhe i podocna?
Јас завршив средно во 2016, полагав за лиценца пред 5 години 2021г. бидејќи продолжив на факултет не сакав веднаш да полагам па никаков проблем немаше.