Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стручни совети од архитектки!

Дискусија во 'Дом' започната од AngelOfArh, 10 декември 2012.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.249
    Допаѓања:
    170.406
    Женски ај совет комода,мала масича, трепезариса маса се од дрво масивно дрво некоја потемна бука боја планирам кремаво/бели или мацано бела гарнитура е сега прашањево ми е
    1, кујната со каква боја да ја правам? пошто кујната е сврзана во г со дневен простор
    2,подот и зидовите со која боја да одат?
    да редктирам прозорите се пвц во бела боја

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И кај мене кујната е поврзана со дневната. Ама јас сакав многу едноставо дома да ми биде - боите ми се бело сиви. е сега за твоето прашање - мислам би се одлучила кујната да ја правам слична на гарнитурата.. Посветла боја ќе го отвори просторот. Ама сепак Ангел ни е експерт, да не и се мешам во штипките :)

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тоа што е стар паркетот и што крцка не мора ништо да значи. Ние кога го купивме станот, исто беше така, стар паркет кој крцкаше. Ужас изгледаше. Јас и мм решивме дека овој целосно го фраме и земаме нов. Кога му се јавив на паркетарот, ми рече да дојдам да го видам - може нема да има потреба нов да земете. На крај испадна дека во спалната само го залепи на некои места и пререди многу мал дел, а во дневната го извади и го пререди комплет. Немаш појма колку убав дојде! Значи нема кој не не прашал од каде ни е паркетот и кој ни го работел. Во идната детска соба зедовме нов паркет - во однос на стариот се неспоредливи. Најди си саглам мајстор и немој да фрлаш пари ако нема потреба. Ние доста заштедивме, а добивме одличен производ.

На ennaz, MADO, XMaN и 3 други им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.436
    Јас не би можела да ти дадам совет вака на муабет, потруди се бар во Пеинт да нацрташ каде се прозорите и вратата со димензии, вака само можам совет да ти дадам. Аголна гарнитура ако сте повозрасни па ви идат другарки, или кревети подигнати а под нив двоседче со некоја масичка и мали фотељички, зависи се од буџетот со кој располагате. Исто така може и плакарите да ви бидат во вид на мост, преку креветите за да ви се ослободи простор за мала гарнитура за седење.

Со оглед на тоа што се ти е светло можеш повеќе да играш со боите, да ставиш нешто во боја, онаа која ти е омилена нормално. Која и да ја одбереш боја гледај плотната на кујната да ти биде исти тон со мебелот од дневната, кога веќе ти е поврзано, да направиш спој и со материјалите и боите.

Јас да ви кажам се разочарав од саемот, ништо не ми се бендиса, катастрофа. Се беше кич и ужас, СЕ! Дали јас сум станала пребирлива за мене лично кога се работи или пак едноставно не ме бендиса не знам :(

На 1209 и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    51.851
    Не е до тебе, и јас го имав истиот впечаток, а и сите со кои зборував.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    17.580
    Да повозрасни сме двете и можам да кажам дека цело време се собираме со другарки. Буџетот не ни е ограничен, можиме да си дозволиме да купиме се што би одговарало. Повеќе пати сме купувале триста работи ама никогаш не сме погодиле соодветна комбинација, како и да наместиме секогаш ни изгледало тесно. Еве направив една слика. Собата е широка 3м а долга 4м. Вратата е на чошот до собата, а прозорите се спротивно од неа и има три прозори. Во димензии не знам колку тие зафаќаат, но втатата не е голема и не зафаќа голем простор, а прозорите го зафаат поголемиот дел од страната каде се наоѓаат.

Прикачени фајлови:

• Untitled.png
      Untitled.png
      Големина на фајлот:
      12,5 KB
      Прегледи:
      58
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    102.436
  8. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Zenski moze malku pomos?Dnevnata i kujnata mi se povrzani zaedno,temno kafeava so krem visoj sjaj,e sega prasanjeto mi e dali ubavo ke izgleda so roze, ne bebeska tuku pudra boja da iskombiniram pernici,da vmetnam nekoj tapet?

9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    81.295
    @MADO, за тапет не сум толку сигурна, зависи од тоа каде би сакала да го вметнеш и кој дезен ќе го одбереш, но детали како перничиња мислам дека многу убаво би се вклопиле. Убав е овој спој на бои, барем мене ми се допаѓа.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    @Mishela sakam ednostaven,nenapaden dezen dokolku najdam na delot kaj sto mi stoi televizorot,posto nemam nikakvi detali,a monotonijata od ovie dve boi me ubiva.
    Probav so temno portokalovo,no nekako uste poveke me gusi

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мадо и мене ме тепаше монотонија, па ставив тапет. Го извадив на крај :)
    Мислам идејата со перничиња ти е подобра :)

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Znaci da ne se zalazuvam,abe i jas neznam so da napravam,bitno nesto mi fali,najzalno e sto neznam sto :)

13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    81.295
    Не со темна портокалова, не ми се допаѓа ни мене така. Многу убаво ќе изгледа со таа нијанса како што си замислила, а мене уште повеќе ми се допаѓа со некоја нежна mauve нијанса која повеќе влече на пудра-розе, отколку на виолетово.
    Некоја од овие посветлите во вториот ред.

Јас искрено не сум некој голем љубител на тапети, единствено ми се допаѓаат оние со имитација на некој материјал, како оваa од сликава. Баш ми е рустично и ми ствара пријатна атмосфера како за читање на пример.

Мислам дека и во твојот случај ќе изгледа убаво, посебно ако е некоја нежна ваква слична како од тон-картата погоре и многу ми се допаѓа кога има вакви мали полици на тапетот, интересен детал се.
    Убаво би изгледало навистина, ама од искуство ти кажувам дека постои голема веројатност да ти здосади по некое време. :D
    Ние дома ги извадивме, нема нешто поубаво од чист ѕид. :lol:

На Hipster, ennaz, AngelOfArh и 2 други им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И јас го имав т.е. уште го имам истиот проблем:) тапет ставив, па го извадивме. перничињата ќе ти го отворат просторот. Јас пробав се, ама сепак решивме и гарнитура да смениме :)
    Инаку лани цел стан го опремувавме и се ни е ново :)

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.961
    Допаѓања:
    81.295
    Кукла, знаеш како вика мајка ми - кога дома ти е ново, се` нешто ти фали. :)
    Така и нашево, си отворивме работа без потреба со тапетите по ѕидовите.
    И` забранив да купува BravaCasa, само вади некои луди идеи.

Решението е во деталите, навистина не ми се веруваше како една нова постелнина, вазна или слика може да го смени изгледот на просторијата. :)

На do-re-mi, crimson и MADO им се допаѓа ова.
  16. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    51.851
    Немој да се плашиш од минимализам. Според мене подобро е ѕидовите да ти се еднобојни, без дезени и апликации, ќе го затвориш просторот и плус веројатно ќе ти досадат за некој месец, додека со перничиња и слични декоративни предмети можеш да експериментираш повеќе. Ѕидовите и мебелот треба да се со поедноставни линии и почисти форми. :)

На ennaz, Anabelle.Amorette, MADO и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јасно ми е мене дека е до тоа, ама пусто женско око. Сегашната гарнигура ми е некако гломазна, сакам да го отворам просторот. И сакам Стаклено масиче. Мислам многу ќе ми се отвори просторот.
    Ситници многу не сакам баш, дома ми е така повеќе минималистички. Ако ти кажам дека се ми е бело и сиво мислам ќе разбереш кој тип сум :))

Едит. Имам зелени перничиња и зелени прекривки :)

На anel, MADO, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    51.851
    Јас сум во фаза на преуредување по дома, цела соба си ја нацртав бела, со неколку мали тиркизни детали. Ме нервираат украси, не би ставила нешто што нема функција во соба, освен можеби цвеќе или слика. :)

На kukla21 и MADO им се допаѓа ова.
  19. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Vo ednostavnosta e ubavinata,pod ovaa deviza se vodev :).No,ete nekako prostorot mi stoi mnogu prazen neznam kako da recam bez dusa,i zatoa se zamisliv za tapet ne mnogu,taka diskretno,inaku dzidovite mi se svetlo krem,na belo i imam kamin a zad kaminot mal dzid so kamenja,i toa e nemam drugo.
    kukla zelena mi e omilena boja,perdinjata u spalna i prekrivacot mi se svetlo zeleni,ufffff kako me opustat :)

На kukla21 и Mishela им се допаѓа ова.
  20. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    @Mishela bas na bojata od vtor red poslednata mislam :)