Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Стручни совети од архитектки!

Дискусија во 'Дом' започната од AngelOfArh, 10 декември 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Беко се Цуци, мат сиви се, се е во тој стил.

На Cuci81 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.938
    @AngelOfArh , многу ти е убава кујната. Ова дека слична на мојата :P

Јас сакам.да ставам фото тапет на едниот ѕид, конкретно еден на Комар ми фати око. Има некој искуство со нив, како се за одржување? Колку време ќе ми потрае ?

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @AngelOfArh може така делуваат на сликата :) јас сакам бело/чисто па ова ми падна во очи :)

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Одржување и трајност исто ко на тапетите обични. Ако те бендисало стави си ;)

На anel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.469
    Допаѓања:
    251.020
    Сакав кујна класична, маж ми да била мазна, бојата е кафеава темно, правата кафеава, бидејќи имаме таков стил дома, крем со кафеаво, од ѕидови до теписи. Е сега ме јаде тоа што за едно 250 евра го променивме материјалот и неможе во тој стил бидејќи на иверка неможеш да обликуваш. Место пластифициран медиапан ние зедовме иверка.
    Искуствата од најблиските ни покажаа дека верувале или не иверката е поиздржлива, медијапанот се лупи.
    Ама формата сакав да биде друга, ама ете.
    Какво е вашето искуство со материјалот на кујни?
    Инаку 3 метра кујна ќе не кошта 600 евра со сите додатоци, меко затварање, па вградени работи за садови и сл.
    Пластифицираниот е за 250 евра поскап, ама маж ми не сака медијапан, убеден е дека ќе се расипе, а и од друг мајстор добивме совет дека подобро е фурниран или фарбан или иверка. И се одлучивме за иверката.

6. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Ако добро те разбрав ти сакаш крилцата да имаат вдлабнувања како порано што се правеа од чисто дрво. Точно е дека ова со иверка не може, ама има едни лајсни кои се ставаат од сите страни на иверката на крилото и даваат приближно таков ефект.

https://www.google.com/search?q=куј...rDkicSRyAIVwjYaCh1cyw_t#imgrc=g_gC7DyrBmC63M:

Ако лајсните се во иста боја со иверката се добива многу подобар ефект, само соодветен пример баш не можам да најдам. Не се скапи и нема многу да качат цена, а и исполната може да биде од потенка иверка 8мм па и тука да се заштеди и да ви дојде на исто. Масторот би знаел каде да најде. Искрено ова мене не ми е омилен стил ама за вкусови не се дискутира. Сепак сум видела многу добри изработки и многу задоволни клиенти.
    Инаку и јас сум поборник за иверка сметам дека е поиздржлива и полесна за одржување.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.469
    Допаѓања:
    251.020
    http://www.kares.mk/product/78/2991/focolare.aspx?idcat=77
    Вакво нешто сакав, вакви вратички, ама неможе од иверка, а знам за што ми збореш, ама што ако не се погодат исти нијансите, ризик ми е.
    Затоа ќе одиме на рамна кујна, обична, несакам со висок сјај, ниту премногу детали.
    Пак ќе кажам не е толку до цената колку што е до материјалот. Абе на свекрвата кујната од иверка повеќе од 15 години и е како нова, а од медијапан еве трета година на моја роднина се лупи веќе.
    Најдобро е дрво, знам јас, ама дрвото е прескапо, барем сега не би можела да си го дозволам.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    И мојата е иверка, ако е добро изработена е суперквалитетна, а јас имав супермајстор ;)

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

Секој супермајстор се „покажува“ по некоја година :)

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Искуство во мебелот имам колку толку и знам како отприлика изгледа убаво направена кујна ;)

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Убаво направена и издржлива не секогаш ми се покажале дека се истоветуваат како поими :) Реновиравме пред 2 години, а годинава правевме поправка на реновираното. Можам комотно да работам надзор ;)

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.469
    Допаѓања:
    251.020
    @AngelOfArh твојава од иверка е?
    Па не се познава, мислев медиапан е. Се гледа дека е убава. Мене единствено ми е мака за вратичките што не се со таква форма како што ставив во линкот, другото ми е ок. Бојата ми е истата, нема некоја разлика.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Иверка е, топ е, цела се слева, многу е убаво изработена. Издржливоста тек ќе ја мериме :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ennaz

ennaz Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    412
    Колку да не ти е криво и од медијапан нема да го добиеш овој ефект. Ако е фурниран медијапанот фурнирот е површински слој. Медијапанот се ужлебува на посебна машина што значи му се симнува некој слој од 3-5 мм за да се добие ефектот. Ама тоа значи и дека му се одстранува фурнирот од тој дел, па тој дел нема де е ист. После се лакира жлебаниот дел и бидејќи медијапанот не е иста боја со фурнирот крајниот ефект е малку трагикомичен. Ова од лично искуство, мајка ми ја зезнав пред 5-6 години да додаде елементи на старата кујна и бидејќи старата е од полно дрво новиве ги правевме вака. Таа е презадоволна од ефектот, јас од друга страна останав разочарана.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.221
    Допаѓања:
    56.903
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.638
    Допаѓања:
    35.277
    Ќе ти барам контакт за догодина, здравје боже.
    А со цена како е?

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.469
    Допаѓања:
    251.020
    Имам видено кујна од пластифициран медијапан во ваков стил. Не беше баш со вакви шари ама слично и ми се допадна.
    Прво така ја порачавме кујната. Ама ете друг мајстор не разубеди дека ако има доволно светло, а јас имам многу прозорци по 2-3 години фолијата на медиапанот ќе се собере.
    Не можам да ја преболам кујната, еден ден да соберам пари од дрво ќе си направам, мерак ми е куќа во таков стил, со камин. Абе за мерак.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Добар е со цени, ама многу е бавен, таа му е едина мана :(

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.469
    Допаѓања:
    251.020
    А рачки за вратичките освен сиви, а да не се пластични нема ли други, во друга боја, крем да кажеме. Овие метални се и не ми фаќат око. И каде има?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.315
    Допаѓања:
    102.877
    Во Скопје во Ефтинија импекс, на Качанички пат. Има и бели кои би ти одговарале, такви винтиџ ;)

На kukla21 и JuLleE им се допаѓа ова.