Фала на советот Ангел.Јас се мислев за цветови заедно со лампионите,ама и ова со машните е многу убава идеја.За снегче не ми текна да побарам,а интересно ќе личи да ги посипам гранчињата.Викендов може да излезам и да разгледам што се донеле и се надевам ќе најдам нешто убаво
Цветовите мене на елка не ми се свиѓаат лично, елка за мене е со машни, лампиони и пакетчиња под неа.
Во фаза сме на лакирање на паркет. Паркетот е од даб. Од искуство, што би ми препорачале: мат, полусјаен или сјаен лак?
Тоа по вкус, јас лакирав мат оти секако за некоја година ќе ми стане мат па да не се замарам многу ли е излитен или не.
Pocnavme da sreduvame so decko mi e sega momentalno ne mozime da namestime laminat pa me interesira sto stavime na podot osven tepisoni t.e pod tepisoni zatoa sto direkno tepisonot da odi nekako bas ne mi odgovara :/ Me interesira mislenje i za onie musamite sto se kako laminati/parketi. Kolku pari se tie.
Има едни многу тенки гумени подлошки, кои обично ги ставаат на вакви лизгави подови за да не клиза теписонот. Сигурна сум дека ги има во дуќаните за теписони, ништо чудно и да одат заедно со килимите.
Сигурно мислиш на оние што се како поцврста мушама, не знам како да ги опишам, најверојатно се од линолеум изработени, ама имаат изглед како да се ламинат/паркет/патос. @Umbrella22 , ги има и на битпазар, на метро одат.
Не, јас мислам баш на гумени подлошки во вид на мрежичка кои спречуваат лизгање на килимот по лизгави подови како ламинатот. Меѓутоа, не прочитав дека не се во можност да стават ламинат, туку ми се виде како да не сакале да стават теписон директно на ламинат, па си го поврзав тоа со лизгавоста на самиот под. Јас мислам дека мушама не е добар избор од аспект на губитокот на енергија. Целата топлина ќе ви избега преку подовите, не знам дали станува збор за „гол“ бетонски под без никакви додатни слоеви, но ако е така, навистина ќе ви бие студено. Не знам колку се паметно решение ваквите имитации на подови.
Колку што разбрав јас на гол бетонски под ќе ставаат теписон. Е сеа моја препорака ви е да одите со андерлеј, тоа е една гумирана подлога која е изолатор, а во исто време и нема да ви се троши брзо теписонот, од искуство тепих врз бетон за година дена ќе се изабе тепихот и ќе добиете многу грда слика. Но немојте да мислите дека ќе ставите теписон и толку, ќе спасите некој денар, напротив, ако сакате да ставите теписон брцнете и подлабоко во џебот, барем што се однесува до квалитетен теписон. Не ви препорачувам да земете од овие ефтините бидејќи ќе изгубите многу на топлина и ќе ви дојде буквално исто. Линолеум под не ви препорачувам исто бидејќи никаков изолатор нема да ви бидат, пак ќе бидете смрзнати. Андерлејот е минимум 5мм и е некој композит кој добро изолира и ќе ви биде бар топло ако не друго.
Вакви има и сум видела како плочки имаат изглед едни, а едни комшии имаат вакви само еднобојни со малку неприметливи точки на нив.Мислам дека не е повеќе од 3 мм, а за нека е собата 2 или 3 на 5 и рекоа дека им фатило 5000 денари.Дали е точно незнам, ама подобро од најевтиниот ламинат да ставите отколку овие. @Umbrella22 Баш убаво штом заедно ке почнете да живеете
Zdravo. Mi treba sovet za bojata na zidovite vo dnevna i vo kujna. Bojata na kujna ke bide krem so sivi elementi, i sareni plocki so sivi,beli i krem tonovi. Sakam bojata na zidovite vo kujna i vo dnevna da bidat razlicni,no nemozam da se odlucam za boite,pa ve molam za nekoj sovet.
pozz devojki, odamna ve sledam no sega resiv da se zaclenam bidejki so maz mi go sreduvame nasiot nov dom i naidov na nekoi dilemi vo vrska so toa. sakam da znam dali moze rustik kujna da se vklopi vo moderen stil i kako toa bi izgledalo, bidejki imame poracano komoda za tv i trpezariska masa vo pomoderen stil i treba kujna da poracame a na maz mi mu se dopaga bas toj rustik stil. vi blagodaram odnapred
Зависи од просторот, ама според мене не е баш најсјајно решение, поготово ако е отворена кујната кон дневна.
fala za brziot odgovor. i jas go delam istoto mislenje ama toj se zapnal za toj rustik stil a mene ne mi se dopaga toa. e sega imam i edno dr prasanje znaci komodata za tv e bela a trpezariskata masa i stolicite se venge. moja prva zamisla bese celiot prostor da krem-venge kombinacija ama bidejki komodata e bela nz dali kujnata da ja poracam bela-venge ili venge so krem koja odi poveke na belo
Бела и крем мене не ми одговараат ич, ни бела и венге не ми идат, ама веќе кога си почнала иди во овие две бои, односно основната бела и венге. Мене крем и венге ми идат само, ама се претера веќе со венгето и не ја преферирам.
Имаме врати орев исто и прозорите ни се дрвени исто орев, а подот е ламинат во посветла боја како крем-сиво некако доаѓа. Сакаме да го опремиме просторот меѓутоа кујната, трпезаријата и дневниот простор се една целина. Се мислевме за бела гарнитура и бела кујна меѓутоа многу ќе се валка и поради тоа се мислиме што да правиме. Имате ли некоја идеја?
Ajde eden sovet i za mene kujnata ke ni bide krem so cresa boja izrabotena od iverka.Sakam da prasam vo vrska so zidnite plocki,bendisav edni mozaik sjajni plocki.Dali ke odgovaraat sjajni plocki na kujnata ili mat(kujnata e mat) ?
Јас сакам земјени тонови и топли бои а мм сака метал, бело, црно, сиво. Заради тоа се расправаме цело време како е подобро. Во фаза сме на опремување на новиот дом а дневниот простор ни е споен со трпезаријата и кујната.