zdravo.nova sum na forumovi bi sakala da postavam edno mozebi glupavo prasanje .vo plan sme da pravime kujna vo kojasto ima prozor na zidot.kaj skoro site sliki sto gi gledam mijalnikot e pod prozor.dali moze da mi pojasni nekoj zosto i kolku e funkcionalno ova.odnapred vi blagodaram na odgovorot
@caci1984 za da koga mies sadovi ne se preoptovaruvas so pomislata deka si domakinka i si gi unistuvas noktite i racete tuku dolu so racete ke mies a so ocite ke saras niz prozorot pa uste ako vidikot e na ulica, poln pogodok
Прозор над мијалник според мене е многу непрактично. Затоа што, како прво - нема како да поставиш висечки елементи над мијалникот, а како второ, ќе мора да биде со доволно висок парапет за да не смета механизмот на отварање на чешмата и околните елементи. Мене не ми се допаѓа прозор веднаш над мијалник, не е воопшто фенси како што прикажуваат по оние амерички серии и филмови, верувај.
Имав прилика да мијам садови во ваков мијалник со прозорец над него и уште повеќе се уверив во моето мислење дека тоа е нејшто најнепрактично. При миењето колку и да внимаваш се случува да прсне вода наоколу, и тоа воопшто не е проблем кога позади чешмата имаш плочки веднаш ќе избришеш со сува крпа, а вака оди во прозорецот, па веднаш си помислив колку лесно може да се оштети колку и да бришам некоја капка пак ќе избега, посебно бидејќи беше од дрво. Знам дека е фарбан и лакиран, ама сепак. А ако има некаква фенси завеса или ролетна е уште понепрактичко, лесно може да се натопи со вода или да се извалка од нешто, според мене смрт за секоја домаќинка што сака практичност. Лично јас никогаш не би ја избрала оваа опција, како што не би избрала да имам отворена кујна која се спојува со дневна. Колку сака нека биде модерно, знам дека се прави и од социјален аспект, демек да не се чувствуваат запоставени гостите, се дружите со нив додека готвите, можеби е така во т.н. чајни кујни каде што се подготвува само некое мезе или напитоци. Инаку налет дружење ако пржите праз или печете нешто во кое има лук, има да ги избркате сите ѓаволи, а не пак гостите. Тоа е мое лично мислење, не мора да значи дека е точно или правилно.
Одамна ме немало тука Девојки,какви плочки би ставиле надвор? Не зборам за материјал,туку дали потемни или посветли,со декорација или едноставни? Или според тоа скалилата надвор какви би биле,исти како на терасата? Фала однапред
Toa resenie e nameneto za golemi kuki. Kukite vo Evropa se mnogu pomali od tie vo Amerika, Avstralija i Kanada, a i vidot na prozorite e poinakov. Ova resenie si odgovara na taa gradba. Vo golemi kujni na domakinkata ne i doslo do visecki elementi nad umivalnik, ima mnogu prostor kade da ima, potrebna e svetlost. Zamisli Kanada vo zimski uslovi, se razdenuva vo 9 se stemnuva vo 4 i taka polni 8-9 meseci. Na taa kuka i te kako i e potrebno svetlost. Duri i zavesi ne se stavaat osven nesto sto taka samo za dekoracija visi na kraevite od prozorite. Sekoja kuka ima svoja potreba , zavisno od geografska polozbata kaj se naoga. Vo Californija kukite nemaat potreba od precoblje. Toplo e , suvo, moze so konduri od nadvor. Ovde pokusaa da gradat takvi kuki, neodi, ednostavno neodi. 8-9 meseci zima, doagas od nadvor tecat kondurite voda , mora da imas predsobje za cela taa garderoba koja treba nekade da se ostavi, a sepak ne e za vo plakar. Kukite vo Californija imaat bazeni, e ajde ovde bazen? Kako? Cela godina treba da go zatopluvas da ne smrzne ili da go koristis samo 2 meseca vo godinata. Nekoj raboti nemozat i ne se zalazuvajte po kuki od TV i nivni idealni resenija. Kukite se golemi so golemi dnevni se otvoreno, DA tocno. Toa vo Mk nemoze poradi nacinot na zatopluvanje. Ovde ima eftin gas i ista temperatura sekade vo site sobi pa i vo podrumot i garazata. Vo Mk odi da vidam koja plata moze toa da go izdrzi. Ne e samo golema kuka, sto sobi, a na kraj zimo site sedat vo edna soba i izgor plakaat za ogrev. Se si ima svoe zatoa. Moze nesto da se prisvoi no nemoze se da SE implementira na ovie prostori.
@sn31 не знам да ти кажам точна цена. Кујната ми ја правеше Дизајн Фантазија, ама ми правеа и тв комода, полици, маски за радијатор, лајсни за завеси....плус мм издејствува попуст и поволни услови за плаќање. Важи за поскап материјал, цената зависи од дебелината и големината на плочата. Последно што слушнав е дека имало некоја фирма што го увезува, сите изведувачи од таму земале и го препродавале, а можело и дирекно да се нарача од нив. Консултирај се со некој што изведува кујни или со архитект, они сигурно знаат.
Најпрво да се извинам што многу доцнам, повеќето сигурно веќе и се снашле ама еве ќе одговорам. Дрвото може да биде бука, даб, чам, боено, натур... Искрено мене буката за комбинација ми е најлесна и најпрактична, може да се комбинира со се живо и диво. Инаку најубаво на натур и бела ми идат светли бои, го отвараат и осветлваат просторот и на нив да го смират некои ладни или сиви тонови. Ако веќе плафоните се дрво оди долу со светол ламинат и темни плочки, ќе направиш контраст, а боја можеш да внесеш окер, жолта, зелена, лилакова ама онаа јака лилакова, тиркиз... Нема да погрешиш верувај ми, но внимавај на тоа какво дрво е плафонот и ако е многу низок плафонот оди со светли бои, пример бела, жолта и темна сива да разбие. Испрати ми слика од фотељата да ти дадам понуда од мојот столар, работи и тапацир и тоа е многу добар Многу ми е мака порано што не можев да ти одговорам, ама пребукирана бев со работа. Одлично испаднал сводот и сега веќе изгледа малце поинаку. Иначе за да не се познаваат многу тие длапки остави ги во бела боја и земи си стикери кои ќе ти ги пополнат празнините и ќе дојдат како апликации на ѕидот, баш интересно ќе изгледа. Ама не го потенцирај многу тој дел, да не биде премногу, гледам имаш голем простор, сврти се кон него. Кујната од искуство немој цела бела, разиграј ја малце, плотната нека биде светла пример ама останатото да биде во боја, ете и тука можеш таа циклама виолетова што ти се бендисува да ја вметнеш. Јас сум секогаш за керокот, немав финансии да го земам за кај мене па не го ни помислив, ама за разлика од ламинатот е многу подобра опција. Материјал за плочест мебел од сеа натака ќе зимам исклучиво сјај мазен, ме уби кујната, иако изгледа многу поубаво, претешко се чисти и се е прљаво. Мијалникот како и плотната да си го направиш од керок, да не те боли глава подлизнало, силиконот се излупил, потекло, ова се случило, она се случило. Не се слагам со феминките во врска со нефункционалноста на мијалникот под прозор, јас го имам и сметам дека е еден од најубавите моменти во цела кујна. Но тоа е така само кај кујните со поголеми димензии. Мене ми нема логика под прозор да ставам друг елемент освен мијалник, ми нема дух. Мене ми е под прозор мијалникот и како продолжение многу ми е погодено, бидејќи во тој дел ми се мијалникот, машината за садови и немам висечки елементи, што во друг случај би ми било многу непрактично, така ми се сортирани садовите во кујна по ормарчињата и фиоките што се ми е функционално наредено по ред и во продолжение. Но секој со своите желби и идеи. Кога има место секогаш инсистирам на мијалник под прозор, а ако клиентите се согласуваат одиме понатака на доработка и разработка на идеите. Функционалноста на кујната не се гледа во мијалник под прозор, се гледа во искористеноста на сите ќошиња, длапки, мали просторчиња, висини и слично, а мијалник под прозор е само естетски елемент, а естетиката е прашање на вкус. Ако одбираш плочки за надовoр многу се битни 2 работи, дали ќе се покриени, односно дали над нив ќе има кровче и дали се поврзани со терасата ако сакаш веќе да се нели врзани и со боја. Ако се покриени одбери било каква боја, ама јас за надвор преферирам прљаво бела, едно бидејќи секако на изглед е веќе прљаво бела бојата, друго на светли плочки, поготово овие со шари низ нив, трагите од стапалки помалце се познаваат. Исто така добар избор се и мозаик плочките, пред се поради текстурата а и поради шаренилото, не се познаваат многу многу на нив трагите. Ако сакаш да се поврзани добро е да се во иста боја и дезен. Е сеа, за скалници имаш и специјални плочки, скалници, тие се со текстура и специјални обработки кои не дозволуваат да се лизга, да мрзнат и се многу добра опција, ама се и поскапи. Мој избор би бил секако гранитна мозаик плочка
Ептен ме заинтересиравте со кероков. Колку е скап? Многу? Оприлика за 2.5 х 2.5 аголна кујна колку би ме чинело? Ептен убаво изгледа
Ова со умивалникот под прозорот секој различно го доживува ,реално и според вкусот .Јас воопшто не се сложувам дека е непрактичен ,така на пример чешмата реално е за ниво пониска од самиот прозор и плус на далечина од околку 30-40 см ќе дојде со се лајсна од прозор и самиот умивалник ..така да прскањето не е толку проблем, и доста интересно делува прозорот кај умивалникот
Се е ствар на вкус и лично убедување, а за тоа не се дискутира никако, на крајот на краиштата сите ќе си живееме во тие домови кои сами си ги опремуваме, па треба да ни е по ќеф.
Што се однесува до тие островите во кујнта обично ги има во кујни со така наречен отворен концепт, и претежно служат за визуелно одвојување на кујната од дневната.
Здраво, Среќни празници на сите! Ве молам доколку некој знае каде би можела во Ск да најдам вакво столче ?
Здраво девојки, ми треба мала помош од вас поискусните во овие работи, значи вака, ја средувам дневната со трпезарија ми е заедно кујната ја направивме бела е цела со сива плотна и елементите фрижидер, машината се инокс. Е сега се мислам за трпезаријата зошто подот е паркет да земеме трпезариската во таква слична боја на паркетот и бели столици (само за белите столици незнам колку се тешки за одржување ама незнам што друга боја би ставила), за дневната комодата сакам да ја направиме бела исто со некој елемент во боја како паркетот за да има и нешто на него да одговара, а за гарнитурата сакам сива да е со сиви теписони да направам и некоја тапета сива позади комодата и за декорација ситни детали како пернички, украси да бидат нежна зеленка боја. Што мислите? Премногу ќе е шарено или добро ќе изгледа и што да сменам? Фала
Verce beli stolici se smrt. Mozes da gi cistis kolku sakas i pak nisto. Ke treba da im bides rob. Jas imav i gi smeniv za 2 god i nikogas poveke ne bi kupela.